ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούνη 1998
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καρέ - καρέ η τσιμεντοποίηση του Υμηττού!

Παράνομο το εργοτάξιο στην Αγία Παρασκευή. Λειτουργεί χωρίς "πρωτόκολλο εγκατάστασης" και παρά το "στοπ" του ΣτΕ. Αυξάνουν τους ανισόπεδους κόμβους οι εργολάβοι - και τους αντίστοιχους σταθμούς διοδίων - με σκοπό να κερδοσκοπήσουν περισσότερο

Ενα αποκαλυπτικό φωτογραφικό ντοκουμέντο, που αποδεικνύει το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής από την επιφανειακή χάραξη της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου του Υμηττού, δημοσιεύει σήμερα ο "Ρ". Το ντοκουμέντο αυτό αφιερώνεται εξαιρετικά στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη,που γιορτάζει την Παγκόσμια Μέρα του Περιβάλλοντος με φιέστες και πανηγύρια, υπερήφανος προφανώς για το έργο του στην... προστασία του περιβάλλοντος!

Στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από ελικόπτερο, φαίνεται καθαρά ολόκληρο το κομμάτι του Υμηττού - από το Χολαργό μέχρι και τα Γλυκά Νερά - που θα ισοπεδωθεί, για να κατασκευαστεί η λεωφόρος. Περισσότερα από 1.000 στρέμματα πυκνού δάσους θα κοπούν για να κατασκευαστεί η λεωφόρος. Κι αυτή θα είναι μόνο η αρχή! Μαζί με τη λεωφόρο θα "ανοίξει" και ο δρόμος για την οικοπεδοποίηση όλου του Υμηττού, κάτι που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο, όμως, προς το παρόν εμποδίστηκε από το ΣτΕ... Ετσι, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προσφέρει στο πιάτο των εργολάβων και των καταπατητών το "φιλέτο", που λέγεται Υμηττός, γράφοντας στα παλιά του παπούτσια την υγεία εκατομμυρίων κατοίκων του Λεκανοπεδίου, για τους οποίους ο Υμηττός είναι μοναδικός πνεύμονας ζωής!

Την ίδια στιγμή μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κρίνει τη μέθοδο της επιφανειακής χάραξης του ΥΠΕΧΩΔΕ "απαράδεκτη". Κι αυτό γιατί, όπως τονίζεται στη μελέτη, θα επιφέρει τεράστιες μη αναστρέψιμες καταστροφές στην περιοχή! Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε τον περασμένο Φλεβάρη, με γνωμοδότησή του, το έργο της περιφερειακής λεωφόρου ως "αντισυνταγματικό", αφού "συνεπάγεται σοβαρή διατάραξη του ορεινού οικοσυστήματος και θα καταστρέψει το πράσινο, θα προκαλέσει κυκλοφοριακό φόρτο, ρύπανση, αλλοίωση του γεωφυσικού αναγλύφου και του τοπίου κατά παράβαση του άρθρου 24 του Συντάγματος".

Και βέβαια η λεωφόρος - σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ - θα μπορούσε να κατασκευαστεί σε σήραγγα, στο τμήμα που διέρχεται από την Αγία Παρασκευή. Λύση που σώζει μεν το δάσος, αλλά δε θα αποφέρει στους εργολάβους τα κέρδη που θέλουν. Σημειώνεται πως οι εργολάβοι που θα κατασκευάσουν το έργο θα το εκμεταλλεύονται κιόλας επί 23 χρόνια! Μάλιστα, στη χτεσινή συνάντηση μελών της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση του Υμηττού, ο γενικός γραμματέας Συγχρηματοδοτούμενων Εργων Γ. Γανωτής αποκάλυψε ότι πρόκειται στην Αγία Παρασκευή να κατασκευαστούν 3 κόμβοι, αντί για έναν που προβλεπόταν από τα αρχικά σχέδια και κατά συνέπεια 3 σταθμοί διοδίων, που σημαίνει πολλαπλάσια κέρδη για τους εργολάβους...

Αυθαίρετοι οι εργολάβοι;

Μια, όμως, εξίσου εντυπωσιακή αποκάλυψη έκανε χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Γανωτής. Οταν οι κάτοικοι τού ζήτησαν το πρωτόκολλο εγκατάστασης του εργολάβου στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, είπε ότι δε χρειάζεται να υπάρχει τέτοιο πρωτόκολλο! Σύμφωνα μάλιστα με άλλες πληροφορίες, πράγματι τέτοιο πρωτόκολλο δεν υπάρχει. Και βέβαια, αν ισχύει αυτό πρόκειται για αυθαιρεσία και παράβαση της νομοθεσίας περί δημοσίων έργων τόσο των εργολάβων όσο και του ΥΠΕΧΩΔΕ, αφού εδώ και μερικές βδομάδες έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος στην περιοχή και έχει ξεκινήσει τα έργα διάνοιξης της λεωφόρου.

Οικονομικές μελέτες που έχουν στα χέρια τους μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση του Υμηττού αποδεικνύουν ότι η μέθοδος της σήραγγας είναι φθηνότερη από την επιφανειακή χάραξη. Η μελέτη αυτή εκπονήθηκε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής, αφού το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο υπουργός Κ. Λαλιώτης χρησιμοποιούν ως άλλοθι το "μεγάλο κόστος" της σήραγγας, για να απορρίψουν αυτή τη λύση. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μελέτη, το κόστος για την κατασκευή της σήραγγας αγγίζει τα 11 δισ. δρχ. συνολικά (για δύο ρεύματα κυκλοφορίας). Ακριβώς το μισό δηλαδή από το κόστος για την κατασκευή των προστατευτικών μέτρων για τη λεωφόρο (ηχοπετάσματα, φύτευση πρανών, σκέπαση του δρόμου κ. ά.) που θα φτάσει τα 22 δισ. δρχ.

Κάτοικοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς της Αγίας Παρασκευής είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν το περιβαλλοντικό έγκλημα. Χτες, μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Θ. Κολιοπάνο και τον Γραμματέα Συγχρηματοδοτούμενων Εργων Γ. Γανωτή, δήλωσαν πως το ΥΠΕΧΩΔΕ θα προχωρήσει όπως έχει σχεδιάσει. Δηλαδή, θα καταστρέψουν τον Υμηττό και θα τον παραδώσουν στους εργολάβους...

"ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΘΗΝΑΣ"
Χρειάζεται αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία της Αθήνας, σε κάθε άνθρωπο που ευαισθητοποιείται, που έχει διάθεση να αγωνιστεί για τη διάσωση των ελεύθερων χώρων και του περιβάλλοντος απευθύνει με ανακοίνωσή της, η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Αθήνας" (ΝΑΣ), με αφορμή το χτεσινό γιορτασμό της Μέρας Περιβάλλοντος.

"Στο Λεκανοπέδιο των 4 εκατομ. κατοίκων, του 40% της εθνικής βιομηχανικής παραγωγής και του 45% των παραγόμενων πανελλαδικά αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων, η σπανιότητα των ελεύθερων χώρων αναδεικνύεται κυριολεκτικά σε πρόβλημα ζωής", τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΑΣ και επισημαίνει ότι την ίδια ώρα, που οι ορεινοί όγκοι απειλούνται από τις κυβερνητικές επιλογές, οι"νόμιμες" επεκτάσεις οικισμών συνεχίζουν να ροκανίζουν τις δασικές εκτάσεις που απέμειναν στην Αττική.

Παράλληλα, το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων, προβάλλει όλο και πιο αδιέξοδο και εφιαλτικό, ενώ οι ανεξέλεγκτες χωματερές της Αττικής εξακολουθούν να είναι μόνιμη απειλή για τα λιγοστά δάση, που η πυροπροστασία τους επαφίεται στις καιρικές συνθήκες, αναφέρει η ανακοίνωση. Αλλα προβλήματα είναι η αναβάθμιση του Σαρωνικού που παραμένει άπιαστο όνειρο, καθώς ο βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων του Λεκανοπεδίου στην Ψυττάλεια μετατίθεται πρακτικά στο απώτερο μέλλον.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΝΑΣ, σημαντικοί χώροι παραδίνονται βορά στις ορέξεις μεγαλοκαταπατητών και άλλοι δεσμεύονται, καταστρέφονται, ενώ τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος ζωτικών ελεύθερων χώρων. Επίσης, με τη νέα νομοθεσία για τη βιομηχανία, με τη μεθοδευμένη κατάργηση του ΠΔ 84/84, θα λυθούν τα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου. Η χαριστική βολή στους ελεύθερους χώρους - τονίζει η ανακοίνωση της ΝΑΣ - είναι η Ολυμπιάδα του 2004, που στο όνομα της μεγάλης ιδέας θυσιάζονται και περιοχές όπως ο Σχοινιάς, ο Ιππόδρομος, οι πρόποδες της Πάρνηθας, τα Τουρκοβούνια, το Γουδί, το Τατόι, οι οποίοι απειλούνται με καταστροφή, καθώς θα φιλοξενήσουν ολυμπιακές εγκαταστάσεις τεράστιας κλίμακας.

Η ΝΑΣ τονίζει ακόμα πως με εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του οργανωμένου μαζικού κινήματος δηλώνει ότι τίποτε δεν έχει ακόμα χαθεί. "Οι λιγοστοί ελεύθεροι χώροι της Αθήνας, μπορούν και πρέπει να σωθούν. Οποιοδήποτε τίμημα γι' αυτό είναι μικρό, αν συγκριθεί με το αγαθό μιας βιώσιμης πόλης, αγαθό που το χρωστάμε όχι μόνο στους εαυτούς μας και στις επόμενες γενιές, μα πιο πολύ στις γενιές που πέρασαν, σ' αυτές που αγωνίστηκαν και μάτωσαν για αυτή την πόλη της Αντίστασης, της δημιουργίας και της ζωής", καταλήγει η ανακοίνωση.

  • Την ανάγκη για συντονισμένη και μαχητική πάλη των μαζικών φορέων και όλων των δυνάμεων για την προστασία του περιβάλλοντος, επισημαίνει με ανακοίνωσή της και η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) Αρτας,με αφορμή τηνΠαγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

"Η Παγκόσμια Μέρα του Περιβάλλοντος έχει δυστυχώς καταντήσει μια μέρα, κατά την οποία περισσεύουν οι υποκριτικές κορόνες από τους καταστροφείς της φύσης. Πράγματι, πίσω από τα " μεγάλα λόγια" και τα "κροκοδείλια δάκρυα", τις εορταστικές φιέστες και τις κάθε λογής εκδηλώσεις, κρύβεται η υποκρισία όλων εκείνων - πολυεθνικών και κυβερνήσεων - που δημιούργησαν την τραγική περιβαλλοντική και κοινωνική πραγματικότητα που βιώνουν οι λαοί", επισημαίνει η ΝΑΣ Αρτας.

Ειδικότερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Αρτας η ΝΑΣ σημειώνει πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο να προστατευτεί αποτελεσματικά και αποφασιστικά ο Αμβρακικός Κόλπος και οι Λιμνοθάλασσες που τον περιβάλλουν, καθώς κινδυνεύουν να καταστραφούν από τη μόλυνση, τον ευτροφισμό και τις μειωμένες ποσότητες γλυκού νερού που εισρέουν σ' αυτές.

"ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"
Με το όραμα του αυριανού δίκαιου κόσμου

"Και φέτος όλοι τους θα κλάψουν για το περιβάλλον που καταστρέφεται ή θα πουν πώς θα το σώσουν, πως πήραν ή θα πάρουν μέτρα", τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Δημοτική Κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση",με επικεφαλής τον Παναγιώτη Σαλπέα."Πρώτος ο αρμόδιος υπουργός, αλλά κι όλοι οι άλλοι, δήμαρχοι, νομάρχες κ. λπ., που έχουν τεράστιο μέρος ευθύνης για το συνεχώς υποβαθμιζόμενο περιβάλλον μας, αφού ακολουθούν πιστά την πολιτική εξυπηρέτησης των κάθε λογής κερδοσκόπων".

"Μαζί με τα κροκοδείλια δάκρυα - επισημαίνεται - θα συνεχίσουν τα ΙΧ να ρυπαίνουν και καταστρέφουν την πόλη μας, αφού αντί μιας πολιτικής Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, κυριαρχεί η πολιτική που επιβάλλουν οι διεθνείς εταιρίες αυτοκινήτων, πετρελαιοειδών κ. λπ. Δίπλα στα λόγια για ελεύθερους χώρους, θα συνεχίσουν να αγνοούν συνειδητά τις καραμπινάτες ευθύνες τους που τους επισημάναμε για το μετρό, που θα συνεχίσει το χτίσιμο στον ελεύθερο χώρο της Αγ. Σοφίας. Στα ψέματά τους για αναβάθμιση του Σαρωνικού, ο Κηφισός θα ρίχνει τα λύματα των "κολλητών" βιομηχάνων, για τους οποίους δεν υπάρχει κανένας νόμος και η Ψυττάλεια θα εκπέμπει τη δυσοσμία της λάσπης, περιμένοντας τα φούμαρα για βιολογικό καθαρισμό. Ούτε τα σκουπίδια δεν επιτρέπει πια η πολιτική τους να μαζευτούν, αφού κατάφεραν με τα λεφτά που μας παίρνουν γι' αυτά να καλύπτουν τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού και πελατειακές ανορθολογικές προσλήψεις".

"Και μεις εδώ στον Πειραιά - καταλήγει η ανακοίνωση - αδελφωμένοι με τους κατοίκους όλης της Γης γιορτάζουμε, πεισματωμένοι για νέους αγώνες και βάζοντας στη φαντασία μας το όραμα του αυριανού δίκαιου κόσμου".

ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ανακατανομή της μιζέριας, με το "εντέλλεσθε"

Η κυβερνητική τακτική του "εντέλλεσθε" ακολουθείται και στον τρόπο κατάρτισης του Ειδικού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ), όπου - όπως προβλέπει ο "Καποδίστριας" - συγκεντρώνονται και κατανέμονται τα κονδύλια των υπουργείων προς το θεσμό. Με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, αποσαφηνίζεται πως τα έργα που θα ενταχθούν, άρα και θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΠΤΑ, "πρέπει" να ενισχύουν το ρόλο που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στους νέους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) - όπως δημιουργήθηκαν με τον "Καποδίστρια" - τη λειτουργία τους, δηλαδή, ως επιχειρήσεις. Οι ανάγκες σε έργα που έχουν να κάνουν, για παράδειγμα, με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και δεν είναι ανταποδοτικά ή κερδοφόρα, προφανώς θα προσπεραστούν.

Αυτό φάνηκε από την ίδια τη διαδικασία καταγραφής των αναγκών των νέων ΟΤΑ σε έργα και υποδομές, η οποία ανατέθηκε σε τεχνοκράτες - στελέχη Νομαρχιών και Περιφερειών, χωρίς να ληφθεί υπόψη η άποψη των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων και των κατοίκων. Αλλωστε, όπως προσδιορίζεται στη σχετική εγκύκλιο, την τελική έγκριση για την ένταξη στο ΕΠΤΑ έργων, μελετών, ή ενεργειών, έχει η Επιτροπή παρακολούθησης και διοίκησης της εφαρμογής του προγράμματος, που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργείου.

Πάντως, το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν αποτελεί επιπλέον χρηματοδότηση των ΟΤΑ, απλά ανακατανέμει τους ήδη υπάρχοντες πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η εμπειρία - η παρακράτηση από την κεντρική διοίκηση, από το 1990 μέχρι σήμερα, 1,5 περίπου τρισ. δραχμών, θεσμοθετημένων υπέρ του θεσμού πόρων - δείχνει το δρόμο... Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως από τα έργα, ύψους 30 δισεκατομμυρίων δραχμών που προτάθηκαν από την Τεχνική Επιτροπή του Νομού Λέσβου, τα περισσότερα βαίνουν προς περικοπή. Την ίδια στιγμή, τα κονδύλια της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ίδιου Νομού, περικόπηκαν κατά 102 εκατομμύρια.

Οι φιέστες δε σβήνουν την καταστροφή

Εκατοντάδες κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής και του Φαλήρου συγκεντρώθηκαν χτες στο ΥΠΕΧΩΔΕ για να διαμαρτυρηθούν σχετικά με την καταστροφή του δάσους και της παραλίας

"Αλάνες και δάση να παίζουν τα παιδιά, και όχι λεωφόρους για τα αφεντικά", ήταν το βασικό σύνθημα που βροντοφώναζαν για δύο ώρες περίπου εκατοντάδες συγκεντρωμένοι, χτες το μεσημέρι, έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ανακηρύσσοντας την Παγκόσμια Μέρα του Περιβάλλοντος σε μέρα πένθους για την καταστροφή του. Συνάντησαν όμως την πλήρη αδιαφορία του υφυπουργού και του γενικού γραμματέα του υπουργείου, με τους οποίους συνομίλησαν και οι οποίοι, προκειμένου να τους αποφύγουν, τους υποσχέθηκαν... μελλοντική συνάντηση με τον υπουργό. Από τον Αννα στον Καϊάφα, δηλαδή...

Οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής, και όχι μόνο, διαμαρτύρονται για την επιφανειακή χάραξη της δυτικής περιφερειακής Λεωφόρου στον Υμηττό, ζητώντας να γίνει σήραγγα. Η πορεία, που ξεκίνησε από τη Λ. Αλεξάνδρας, διοργανώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τον Υμηττό, ενώ δυναμική ήταν η παρουσία των Συντονιστικών Επιτροπών για τους ελεύθερους χώρους και για τη σωτηρία της παραλίας, του Συλλόγου Γονέων Αγίας Παρασκευής, καθώς και περιβαλλοντικών - εξωραϊστικών συλλόγων.

Οι συγκεντρωμένοι έριξαν συμβολικά μπροστά στην πόρτα του ΥΠΕΧΩΔΕ μερικά από τα δέντρα που έχουν κοπεί στον Υμηττό κατά τη διάρκεια των καταστροφικών έργων για την κατασκευή της λεωφόρου. "Η σήραγγα είναι η μοναδική λύση για τη διάσωση εκατοντάδων στρεμμάτων δάσους και τη διατήρηση του οικοσυστήματος", είπε ο δήμαρχος Αγ. Παρασκευής, Στ. Κώτσης.

Η Μαρ. Ιατρίδου,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για την παραλία του Σαρωνικού, επισήμανε ότι "διαμαρτυρόμαστε για τις σχεδιαζόμενες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, τόσο στο Φαληρικό όρμο και τον Ιππόδρομο, όσο και στην παραλία Ελληνικού. Χώροι που αποτελούν μοναδική διέξοδο για εκατομμύρια κατοίκους και ιδιαίτερα για τα φτωχά στρώματα".

Στη συνέχεια τετραμελής επιτροπή από τη Συντονιστική Επιτροπή για τον Υμηττό επισκέφθηκε τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Θ. Κολιοπάνο,και τον γενικό γραμματέα Συγχρηματοδοτούμενων Εργων, Γ. Γανωτή,οι οποίοι αφού άκουσαν τα αιτήματα των κατοίκων της Αγ. Παρασκευής δεσμεύτηκαν απλά και μόνο ότι θα ενημερώσουν τον υπουργό και ότι θα διαμεσολαβήσουν για συνάντηση μαζί του. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία των συγκεντρωμένων, οι οποίοι αποχώρησαν φωνάζοντας τα συνθήματα: "Με φιέστες και με λόγια το ΥΠΕΧΩΔΕ γιορτάζει, ενώ το περιβάλλον στους εργολάβους τάζει", "Σπάστε τα τσιμέντα, φυτέψτε τα με δέντρα".

"Είναι απαράδεκτο να γίνονται οικολογικές εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο επιδιώκει να δημιουργήσει ένα κυβερνητικό περιβαλλοντισμό", τόνισε ο Γερ. Σκλαβούνος εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής για τους ελεύθερους χώρους. Και συνέχισε: "Μόνο οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις μπορούν να περισώσουν τα ελάχιστα δάση που έχουν απομείνει και να ανατρέψουν τα σχέδια του υπουργείου".

Για κλιμάκωση του αγώνα και δυναμικότερες κινητοποιήσεις μίλησε και ο πρόεδρος της Επιτροπής για τον Υμηττό, Αν. Γκιζιώτης.

Η καταστροφική διαδρομή της μπουλντόζας των εργολάβων - με τις ευλογίες του ΥΠΕΧΩΔΕ - είναι αποτυπωμένη στις αποκαλυπτικές φωτογραφίες. Τα λόγια περιττεύουν, όταν είναι φανερό και διά γυμνού οφθαλμού ότι εκατοντάδες στρέμματα πυκνού δάσους θα ξεριζωθούν στο βωμό μιας υποτιθέμενης ανάπτυξης. Η χάραξη που φαίνεται στη φωτογραφία είναι μόνο η αρχή. Ολο το δάσος του Υμηττού, εκατέρωθεν της λεωφόρου, θα οδηγηθεί στην τσιμεντοποίηση αν υλοποιηθεί το διάταγμα του ΥΠΕΧΩΔΕ και οι επιθυμίες των εργολάβων που προς το παρόν σκοντάφτουν στο ΣτΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ