Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2018 - αριθ. φύλλου: 13153

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Καλεί σε επιφυλακή για να αποτραπούν απολύσεις με το τέλος της χρονιάς

Νέες καταγγελίες και για αυθαιρεσίες της εργοδοσίας σχετικά με το Δώρο Χριστουγέννων


ΣΕΛ.  10
ΤΕΤΡΑΜΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΕΡΒΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
«Λυτοί και δεμένοι» για αμερικανοΝΑΤΟική διευθέτηση στις σχέσεις Σερβίας - Κοσσόβου

Κεντρικό θέμα συζήτησης, με συμβολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στη Σύνοδο που έγινε το Σάββατο στο Βελιγράδι


ΣΕΛ.  7

Αντιλαϊκή πολιτική και ανταγωνισμοί χέρι χέρι με ένταση της καταστολής

ΚΚΕ: Ο λαός να απαντήσει στη γενικευμένη επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων του, στην ένταση της καταστολής και των αντιδραστικών μηχανισμών που θωρακίζουν την καπιταλιστική εξουσία, με πρόσχημα την «τρομοκρατία»

  • Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδίων πάνε χέρι χέρι με μέτρα περιστολής των λαϊκών δικαιωμάτων, στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», όπως δείχνουν τα πορίσματα και οι συστάσεις της «ειδικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου» για την «αντιτρομοκρατική πολιτική» της ΕΕ, που καταψήφισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
  • Με αιχμή την «καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης» και σε πολιτικό επίπεδο, που στοχεύει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, προωθείται η γιγάντωση των κατασταλτικών μέτρων και μηχανισμών, του φακελώματος, της μαζικής καταγραφής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Δημιουργείται ένα ασφυκτικό αντιδραστικό πλαίσιο κατά των δημοκρατικών ελευθεριών και των λαϊκών δικαιωμάτων, το οποίο θα ενεργοποιείται ακόμη και με «υποψίες ή βάσιμες υπόνοιες», τυλίγοντας ανθρώπους σε μια κόλλα χαρτί!

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εδωσαν το στίγμα

Με την ανακοίνωση των υποψηφίων τους για τις δημοτικές εκλογές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έδωσαν από την πρώτη ώρα το στίγμα των ψευτοδιλημμάτων με τα οποία θα δώσουν τη μάχη της ψήφου, έχοντας το βλέμμα στραμμένο και στις βουλευτικές εκλογές.

Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να προσδώσει στις τοπικές εκλογές χαρακτηριστικά αντιπαράθεσης ανάμεσα στην «πρόοδο» και τη «συντήρηση», προβάλλοντας τους υποψηφίους του ως «ανάχωμα» τάχα στην ακροδεξιά, την οποία κατηγορεί ότι χαϊδεύουν οι υποψήφιοι της ΝΔ.

'Η τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος είναι περισσότερο «αυτοδιοικητικός», με λιγότερες εξαρτήσεις από την «κεντρική εξουσία», όπως λένε, καλλιεργώντας την άποψη ότι τα «τοπικά προβλήματα» είναι αποσπασμένα από την κρατική αντιλαϊκή πολιτική.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσαν με την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων τους η Κ. Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη και ο Ν. Ηλιόπουλος στην Αθήνα.

Η πρώτη κάλεσε σε πανστρατιά τις «προοδευτικές δυνάμεις» για να παραμείνει η Θεσσαλονίκη «ανοιχτή πόλη», «εξωστρεφής», που θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, χρησιμοποιεί ως «διαχωριστική γραμμή» με τους ανθυποψήφιους της ΝΔ τη στάση τους απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών.

Η «εξωστρέφεια» και ο «πρωταγωνιστικός ρόλος», για τον οποίο μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ, συνδέονται με την προώθηση της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», την ενίσχυση δηλαδή της παρουσίας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, που θα αναβαθμίσει το ρόλο της Θεσσαλονίκης στη Βαλκανική προς όφελος ισχυρών τμημάτων του κεφαλαίου και όχι του λαού.

Αφορά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που βλέπουν «πεδίο δόξης λαμπρό» για νέο κύκλο κερδοφορίας στα σχέδια ανάδειξης της πόλης σε οικονομικό και στρατιωτικό προγεφύρωμα μεγάλων μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κέντρων προς τα Βαλκάνια, την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Με τον σχεδιασμό αυτό σε τίποτα δεν διαφωνούν ούτε η ΝΔ ούτε τα άλλα αστικά κόμματα. Γι' αυτό είναι κάλπικος ο καβγάς που στήνουν πάνω στη συμφωνία των Πρεσπών και σε άλλα επιμέρους ζητήματα, με αφορμή και τις τοπικές εκλογές.

Αντίστοιχα στην Αθήνα, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ «έκανε ντεμπούτο» με δηλώσεις όπως «όλοι οι δήμαρχοι έως τώρα ήταν πιο κοντά στο Σύνταγμα παρά στις γειτονιές», εννοώντας ότι τους ενδιέφερε η πολιτική καριέρα και όχι η Τοπική Διοίκηση. Με τα ίδια πάνω κάτω συνθήματα («αυτοδιοικητικός», «να ξαναφτιάξουμε τις γειτονιές της Αθήνας») πολιτεύεται και ο υποψήφιος της ΝΔ.

Παρουσιάζουν δηλαδή την Τοπική Διοίκηση ως κάτι ξεχωριστό από το κράτος και την αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου, που υπηρετούν με μοιρασμένους ρόλους η κυβέρνηση, η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απάτη. Με τις αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης («Καποδίστριας», «Καλλικράτης», «Κλεισθένης»), έχει ενισχυθεί ο χαρακτήρας της «Τοπικής Διοίκησης» ως τμήματος του κρατικού μηχανισμού, με κεντρικό ρόλο στη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης και κερδοφορίας, στην ενσωμάτωση - χειραγώγηση της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Επομένως, και στις τοπικές εκλογές, ο λαός μπορεί να κάνει τη διαφορά μόνο με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ, στηρίζοντας σε Περιφέρειες και δήμους τους υποψηφίους του Κόμματος, τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στέλνοντας μήνυμα στα κόμματα του κεφαλαίου ότι δεν πιάνει το μασκάρεμα που επιχειρούν στην αντιλαϊκή πολιτική τους τα ψεύτικα διλήμματα μπροστά στην κάλπη.

Τώρα είναι η ώρα να κάνουν το βήμα και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ άνθρωποι που προβληματίζονται, που έβγαλαν συμπεράσματα όλα αυτά τα χρόνια για το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης, τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον «κούφιο» καβγά με τη ΝΔ. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις τοπικές εκλογές θα επιστρέψει πολλαπλάσια στο λαό. Θα δυναμώσει τη λαϊκή αντιπολίτευση στην πολιτική που συνθλίβει σύγχρονα δικαιώματα και λαϊκές ανάγκες, θα δώσει νέα ώθηση στον αγώνα για τη διεκδίκησή τους.


MotionTeam

MotionTeam

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κάθε χρόνο και καλύτερες οι όμορφες γιορτές για τα παιδιά
  • Δεκάδες εκδηλώσεις για τα παιδιά διοργανώνουν και φέτος το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σε όλη τη χώρα (φωτ. από τη γιορτή στη Θεσσαλονίκη), δίνοντας μια «ανάσα» ποιοτικής ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης τις μέρες των γιορτών.
  • Το Σάββατο 5 Γενάρη το Πρωτοχρονιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ για τα παιδιά, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.

ΣΕΛ.  13

Ο «Ριζοσπάστης»

Λόγω της αργίας των Χριστουγέννων, ο «Ριζοσπάστης» θα κυκλοφορήσει ξανά την Παρασκευή 28 Δεκέμβρη. Ευχόμαστε σε όλους καλές γιορτές και χρόνια πολλά!ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Προαναγγελία χιλιάδων απολύσεων το νέο σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών

ΣΕΛ.  12
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Εκατοντάδες οι νεκροί από το τσουνάμι

ΣΕΛ.  18
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Αυξήσεις μέχρι και 150% σε διόδια από 1/1/2019!

ΣΕΛ.  4
Μπαράζ αντιδράσεων για την τιμωρία του ναύτη που κατήγγειλε τη συμμετοχή σε ΝΑΤΟική άσκηση

ΣΕΛ.  8
ΤΟΠΙΚΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Συνεχίζεται η παρουσίαση υποψηφίων του ΚΚΕ

ΣΕΛ.  6
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Το βάρος πέφτει τώρα στη συνέχιση του αγώνα με πανελλαδικό συντονισμό

Συγκέντρωση το περασμένο Σάββατο στο μπλόκο της Ε-65 και συγκροτημένη αποχώρηση των τρακτέρ


ΣΕΛ.  11


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org