ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με πολλές εκπλήξεις, κέφι και χαρά η πρωτοχρονιάτικη γιορτή για τα παιδιά

Ομορφες στιγμές πέρασαν τα παιδιά που συμμετείχαν στη γιορτή στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Ομορφες στιγμές πέρασαν τα παιδιά που συμμετείχαν στη γιορτή στη Θεσσαλονίκη
Με πολλές εκπλήξεις, κέφι και χαρά πραγματοποιήθηκε, το βράδυ του Σαββάτου, η πρωτοχρονιάτικη γιορτή για τα παιδιά που διοργάνωσαν, για άλλη μια χρονιά, οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η επιτυχία της γιορτής επιβεβαιώθηκε από τα ίδια τα παιδιά, που αν και κατάκοπα από το πολύωρο πλούσιο πρόγραμμα, έφυγαν χαμογελαστά και με τα προσωπάκια τους γεμάτα ικανοποίηση, κρατώντας σφιχτά το δώρο που τους έδωσαν «αυτοπροσώπως» ο Αϊ - Βασίλης και οι πολύτιμοι βοηθοί του, τα ξωτικά.

Τα δεκάδες παιδιά έπαιξαν, δημιούργησαν, χόρεψαν, γνώρισαν νέους φίλους, γεύτηκαν τα εδέσματα που τους προσφέρθηκαν. Τα περισσότερα επισκέφθηκαν και τη γωνιά face painting για να βάλουν μια διαφορετική πινελιά στα προσωπάκια τους. Αλλα «κόλλησαν» στη γωνιά lego, άλλα πάλι στο εργαστήρι κατασκευών, οι μικροί ζωγράφοι καταπιάστηκαν με τα χρώματα, ενώ οι μικροί σεφ ανέδειξαν το ταλέντο τους στο εργαστήρι ζαχαροπλαστικής που στήθηκε στο χώρο.

Ολα τα παιδιά συμμετείχαν στα δημιουργικά διαδραστικά παιχνίδια που οργάνωσαν οι παιδαγωγοί, ενώ στο τρελό γλέντι που στήθηκε παρέσυραν και τους γονείς.

Παιδικά χαμόγελα και χαρούμενες φωνές πλημμύρισαν το χώρο και όλοι, μικροί και μεγάλοι, ευχήθηκαν οπωσδήποτε και του χρόνου.


MotionTeam

Με επιτυχία έγινε το πρωί της Κυριακής 23 Δεκέμβρη η χριστουγεννιάτικη γιορτή που διοργάνωσε για τα παιδιά η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ. Στα γραφεία της Οργάνωσης, οι μικροί επισκέπτες απόλαυσαν ένα πρωινό με μουσική, χορό, ομαδικά παιχνίδια, μοιράστηκαν γιορτινές δημιουργικές στιγμές με ζωγραφική και κατασκευές.

Πολλές γιορτές για παιδιά τις επόμενες μέρες

Η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου διοργανώνει χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά και γονείς το Σάββατο 29 Δεκέμβρη στις 12 το μεσημέρι στο Πολύκεντρο Νεολαίας του δήμου Ηρακλείου. Ομαδικές δραστηριότητες, παιχνίδια, κατασκευές και χριστουγεννιάτικες ιστορίες από την Ελεάννα Χατζάκη είναι ανάμεσα στις δραστηριότητες, στις οποίες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν οι μικροί επισκέπτες. Η ΤΕ σημειώνει στο κάλεσμά της: «Υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά με οδηγό τη θέλησή μας να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από τη φτώχεια, την εκμετάλλευση και τη μιζέρια της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Με οδηγό τον αγώνα μας για το δικαίωμα που έχει κάθε νέο ζευγάρι να ξεκινάει τη δημιουργία της οικογένειας χωρίς εμπόδια. Για το δικαίωμα των παιδιών στη δημιουργική απασχόληση, στον πολιτισμό, στο παιχνίδι με τις αξίες της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης».


MotionTeam

Ακόμα, γιορτή για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος), την Κυριακή 30 Δεκέμβρη στις 11 π.μ.

Το Σάββατο 5 Γενάρη, τη σκυτάλη θα πάρει η ΚΝΕ, που διοργανώνει πρωτοχρονιάτικο φεστιβάλ για μικρά παιδιά στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Από τις 5 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ τα παιδιά θα διασκεδάσουν με την ψυχή τους, μέσα από ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων και παραστάσεων που προετοιμάζει η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ. Γιορτινά και δημιουργικά εργαστήρια, διαδραστική αφήγηση παραμυθιού από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ και φυσικά πολύς χορός και πάρτι! Στις 7.15 μ.μ. θα παρουσιαστεί η παιδική παράσταση «Ολα είναι μουσική» από το Θέατρο κούκλας της Ιρίνα Μπόικο.


ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΕΚ
Πολύπλευρες οι συνέπειες της υποχρηματοδότησης

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας

Τραγική χαρακτηρίζεται η κατάσταση στα δημόσια ΙΕΚ λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να χτυπιούνται τα μορφωτικά δικαιώματα των σπουδαστών - αφού δεν πληρούνται οι απαραίτητοι όροι εκπαιδευτικής λειτουργίας - και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτών. Στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν αναφέρεται το ΚΚΕ στην Ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Παιδείας, σημειώνοντας τα εξής:

«Οι συνέπειες από τη χαμηλή χρηματοδότηση είναι εμφανείς. Εκπαιδευτές και καταρτιζόμενοι καλύπτουν με δικά τους έξοδα ανάγκες σε φωτοτυπικό χαρτί και σε υλικά εργαστηρίων σε μια σειρά ειδικότητες. Το ίδιο συμβαίνει με τα εργαστήρια και με τα αναλώσιμα που απαιτούνται (π.χ. υλικά μαγειρικής, μελάνι εκτυπωτών). Ολόκληρη η Μαθητεία είναι στον "αέρα", αφού οι επόπτες και οι εκπαιδευτές όχι μόνο δεν έχουν πληρωθεί για τα δεδουλευμένα τους, αλλά ούτε καν έχουν υπογράψει τις συμβάσεις τους. Τίθενται προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας, αφού υπάρχει πρόβλημα στην προμήθεια υλικών καθαριότητας και αντικειμένων για την ασφάλεια των χώρων των ΙΕΚ και δεν υπάρχει ούτε καν συνεργείο καθαριότητας! Επιπλέον, δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία μέριμνα για έκδοση δελτίου μειωμένου εισιτηρίου στους σπουδαστές (πάσο).

Τα προβλήματα οξύνονται τη φετινή εκπαιδευτική χρονιά και όσον αφορά τις διαδικασίες πρόσληψης εκπαιδευτών (σε μεγάλο μέρος συμβασιούχοι, ωρομίσθιοι) για την επαγγελματική κατάρτιση στα δημόσια ΙΕΚ. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι μέχρι και το καλοκαίρι είχαμε απλήρωτους εκπαιδευτές από το αρμόδιο ΙΝΕΔΙΒΙΜ (σ.σ. Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης), που δεν είχαν καν υπογράψει συμβάσεις.

Ακόμα παραπέρα, η κυβέρνηση κυριολεκτικά κοροϊδεύει τους σπουδαστές σε σχέση με την πρακτική άσκηση, η οποία υλοποιείται σύμφωνα με την απαράδεκτη "Σύμβαση Μαθητείας". Μετά το τέλος της πρακτικής άσκησης, σε περίπτωση που δεν βρίσκουν δουλειά οι απόφοιτοι, δεν μπορούν να μπουν καν στο ταμείο ανεργίας! Ενώ η αμοιβή στην πρακτική άσκηση ισχύει μόλις για τις 7 από τις 52 ειδικότητες.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι τυχαία. Είναι και συνέπεια των αλλεπάλληλων αλλαγών για το πώς θα εξυπηρετηθεί καλύτερα η σύνδεση των δομών επαγγελματικής κατάρτισης με αυτά που θέλει η αγορά. Δομές ανοιγοκλείνουν, άλλες χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και άλλες όχι. Ολα αυτά στις πλάτες της νεολαίας, που τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και η ΝΔ τη θέλουν φθηνό ειδικευμένο δυναμικό. Τις συνέπειες αυτής της πολιτικής τις ζουν οι καταρτιζόμενοι, μέσα από την ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον και με το διαρκές "κυνήγι" πιστοποιήσεων, όπως και οι εκπαιδευτές των δημόσιων ΙΕΚ. Μάλιστα, οι εξετάσεις για την πιστοποίηση είναι επί πληρωμή (100 ευρώ).

Αποδεικνύονται φληναφήματα όσα επί χρόνια πλασάρονταν από τις κυβερνήσεις ως "καινοτόμα" για τα δημόσια ΙΕΚ και τον "αναβαθμισμένο" ρόλο τους ("καλές πρακτικές" κατά την ΕΕ, φωτοτυπίες αντί συγγραμμάτων, οδηγοί σπουδών για την κατάρτιση, τράπεζες θεμάτων για την πιστοποίηση κ.λπ.), αφού ούτε καν την ουσιαστική συνέχεια των δημόσιων ΙΕΚ δεν μπόρεσαν να εγγυηθούν».

Τα παραπάνω τονίζουν οι βουλευτές Γιάννης Δελής, Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης, που ρωτούν τον υπουργό τι προτίθεται να κάνει ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες χρηματοδότησης των προγραμμάτων σπουδών των δημόσιων ΙΕΚ για την τρέχουσα εκπαιδευτική χρονιά, οι λειτουργικές ανάγκες και όλα τα σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων. Επίσης για τη χορήγηση συγγραμμάτων δωρεάν, για πρακτική άσκηση πάνω στο αντικείμενο σπουδών με κατοχυρωμένα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με ουσιαστική και όχι τυπική εποπτεία, για να εκδοθούν άμεσα τα δελτία μειωμένου εισιτηρίου και να υλοποιηθεί το αίτημα για δωρεάν μετακινήσεις. Να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια στη διαδικασία πρόσληψης των εκπαιδευτών και υπογραφής των συμβάσεών τους. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων εκπαιδευτών, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των σπουδαστών σε όλο το φάσμα της μόρφωσής τους και στη δουλειά, με αποκλειστικό προσόν το πτυχίο και χωρίς το διαρκές «κυνήγι» των πιστοποιήσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ