ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Το βάρος πέφτει τώρα στη συνέχιση του αγώνα με πανελλαδικό συντονισμό

Συγκέντρωση το περασμένο Σάββατο στο μπλόκο της Ε-65 και συγκροτημένη αποχώρηση των τρακτέρ

Από τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το Σάββατο με φόντο τα τρακτέρ στο μπλόκο
Από τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το Σάββατο με φόντο τα τρακτέρ στο μπλόκο
Συγκέντρωση στον κόμβο της Νέας Εθνικής Οδού Ε-65, όπου είχαν στήσει μπλόκο με τα τρακτέρ τους από τη Δευτέρα 17/12, πραγματοποίησαν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Καρδίτσας το περασμένο Σάββατο.

Στο συλλαλητήριο το «παρών» έδωσαν επίσης εργατικά συνδικάτα και μαζικοί φορείς του νομού, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα των αγροτών.

Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων αγροτών στη διάρκεια της συγκέντρωσης έδωσαν συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας τις διεκδικήσεις τους αλλά και ανακοινώνοντας το πώς θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Συγκεκριμένα, μετά το συλλαλητήριο, τα τρακτέρ αποχώρησαν συγκροτημένα από το μπλόκο, με τους αγρότες να δίνουν νέο αγωνιστικό ραντεβού για τα τέλη Γενάρη, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης και του πανελλαδικού συντονισμού των αγροτικών κινητοποιήσεων, που θα αποτελέσουν αντικείμενο της σύσκεψης της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στις αρχές του νέου χρόνου.

Μπροστά σε αυτήν την αγωνιστική κλιμάκωση, οι μικρομεσαίοι αγρότες που συμμετείχαν στο μπλόκο υπογράμμισαν ότι επιστρέφουν στα χωριά τους για να συζητήσουν και με άλλους συναδέλφους τους και να προετοιμαστούν για τους νέους αγώνες που είναι μπροστά τους.

Δόθηκε άμεση αγωνιστική απάντηση στην ένταση της επίθεσης και την κοροϊδία

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, η Συντονιστική Επιτροπή και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας χαιρέτισαν τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής που συμμετείχαν στο δυναμικό μπλόκο στην Εθνική οδό. Χαιρέτισαν επίσης τους αγρότες των Φαρσάλων και της Λάρισας που κινητοποιήθηκαν για τα ίδια οξυμένα προβλήματα, δίνοντας «άμεση αγωνιστική απάντηση στους ισχυρισμούς του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την συνάντηση που είχε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων ότι τα περισσότερα προβλήματα τα έχει λύσει ήδη η κυβέρνηση και ότι πολλά αιτήματά μας είναι υπερβολικά και δημιουργούν "κοινωνικό αυτοματισμό"». Απέναντι σε αυτούς τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, υπογράμμισαν ξανά την αξία της αλληλεγγύης, που εκφράστηκε και πάλι από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής.

Υπενθύμισαν τα άμεσα αιτήματα - διεκδικήσεις που προτάσσουν, μεταξύ άλλων παλεύοντας για: Να καταργηθεί το αίσχος των ανοιχτών τιμών. Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα με βάση την κάλυψη του κόστους παραγωγής και να μένει εισόδημα τέτοιο που να καλύπτονται οι ανάγκες επιβίωσης των παραγωγών. Η πληρωμή από τους εμπόρους να γίνεται αμέσως μετά την παράδοση του προϊόντος. Να μειωθεί το κόστος παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνό αγροτικό ρεύμα κ.λπ. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος που οφείλεται σε τεχνητή μείωση των τιμών και σε ζημιές στην παραγωγή που γίνονται χωρίς να υπάρχει ευθύνη των παραγωγών. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για το σύνολο των ζημιών από όλες τις αιτίες. Κατάργηση του ασφαλιστικού νόμου - αξιοπρεπείς αγροτικές συντάξεις, κ.λπ.

Υπογράμμισαν στην εισήγηση της συνέντευξης Τύπου: «Κανένα από τα αιτήματά μας δεν έχει ικανοποιηθεί. Αλλά και όταν - κάτω από την αγωνιστική πίεση του μπλόκου - η κυβέρνηση κάτι δίνει (και είναι η πρώτη φορά που ψηφίζεται με τα τρακτέρ στο δρόμο), φροντίζει να το κουτσουρεύει πολύ κάτω από αυτά που ζητάμε. Αυτό έγινε τώρα με το ακατάσχετο των 7.500 ευρώ που ψηφίστηκε στη Βουλή».

Ειδικότερα για το θέμα του βαμβακιού, απαντώντας στις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι για το απαράδεκτο φαινόμενο των «ανοιχτών» τιμών... «την ευθύνη την έχουν όλοι», απάντησαν χαρακτηριστικά: «Δεν γνωρίζετε, κύριοι της κυβέρνησης, πως οι περισσότεροι αγρότες οδηγήθηκαν στο ξεκλήρισμα, στη φτωχοποίηση και στην εξαθλίωση όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις πολιτικές σας και τώρα για να καλλιεργήσουν δανείζονται χρήματα και παίρνουν εφόδια κ.λπ., από τους εκκοκκιστές, με συνέπεια να είναι έρμαια στα χέρια τους;».

Σε ό,τι αφορά εξάλλου τις αναφορές του υπουργού ότι από του χρόνου θα γίνεται «προπώληση σε προσυμφωνημένη τιμή», τονίστηκε ότι κάτι τέτοιο «δεν δημιουργεί καμιά σιγουριά στους βαμβακοπαραγωγούς, καθώς καλούνται να διαθέτουν το προϊόν τους με κριτήριο την εκάστοτε τιμή που διαμορφώνεται στην αγορά, δηλαδή τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων. Εμείς επιμένουμε στο αίτημά μας για εγγυημένες τιμές, με κριτήριο το κόστος παραγωγής και την αξιοπρεπή επιβίωση του παραγωγού».

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υπογράμμισαν ότι «η πολιτική της - όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς και η ΚΑΠ της ΕΕ, την οποία συνδιαμόρφωσαν και υλοποιούν με συνέπεια - είναι κόντρα στα συμφέροντα και τις ανάγκες μας, επειδή ακριβώς στοχεύει στη διασφάλιση και αύξηση των κερδών των εμποροβιομηχάνων και των τραπεζιτών. Στοχεύουν στη συγκέντρωση της γης και παραγωγής σε λίγα χέρια».

Κινητοποιήσεις σε Ηράκλειο και Βέροια

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, στο Ηράκλειο, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27/12 από αντιπροσωπεία των Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου και Αστερουσίων. Στο επίκεντρο της κινητοποίησης θα βρεθούν η εξευτελιστική τιμή παραγωγού του λαδιού που βρίσκεται στα χέρια των μεγαλεμπόρων καθώς και οι αποζημιώσεις που απαιτούν οι μικρομεσαίοι αγρότες του νησιού για τις καταστροφές λόγω δάκου, ξηρασίας και χαλαζόπτωσης.

Σε μια πρώτη αγωνιστική απάντηση, με κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ στη Βέροια, την Παρασκευή 28/12, στις 11 π.μ. καλούν τους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας και της Πέλλας οι Αγροτικοί Σύλλογοι Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Γεωργών Βέροιας και Πέλλας «Η Ενότητα». Οπως αναφέρουν, «οι ζημιές στη φετινή ροδακινοπαραγωγή από τις βροχοπτώσεις δεν καλύπτονται για μια ακόμη φορά από τον ΕΛΓΑ, παρά τα υπέρογκα ασφάλιστρα που πληρώνουν κάθε χρόνο. Η κοροϊδία με τα ψίχουλα του προγράμματος Ησσονος Σημασίας (De Minimis) δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση το μέγεθος της ζημιάς από τις βροχοπτώσεις, που για το 2018 αφορά περισσότερες περιοχές, μεγαλύτερο εύρος ποικιλιών και τα διπλάσια στρέμματα σε σχέση με το 2017».

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις από τους εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ

Από τις κινητοποιήσεις του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας
Από τις κινητοποιήσεις του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας
Με σειρά παρεμβάσεων σε Μεσσήνη, Καλαμάτα και Τριφυλία, την Τρίτη 18/12, το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας απαίτησε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους και κάλυψη των ελλείψεων που υπάρχουν στο προσωπικό.

Στη ΔΕΥΑ Μεσσήνης οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της Επιχείρησης και παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του διευθυντή, καταγγέλλοντας τις ελλείψεις και απαιτώντας νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας που να καλύπτει τις ανάγκες σε επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό. Στην Καλαμάτα έγινε αντίστοιχη παρέμβαση στο γραφείο του προέδρου, όπου οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την καθυστέρηση της ψήφισης του νέου Οργανισμού και απαίτησαν στη σύνταξή του να συμπεριληφθούν όλες οι ειδικότητες των εργαζομένων που δουλεύουν, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και εκφράζοντας την εναντίωσή τους στις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο και στις συμβάσεις με ημερομηνία λήξης. Στη ΔΕΥΑ Τριφυλίας οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε έκτακτη συνέλευση, με αφορμή το φημολογούμενο κλείσιμό της, διαμορφώνοντας ψήφισμα με μια σειρά από αιτήματα, την υιοθέτηση του οποίου θα ζητήσουν από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ετοιμάζονται... να τα ψάλλουν

Παρ' όλα αυτά, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καλαμάτας κοινοποίησε πρόσκληση για συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την Παρασκευή 28/12 χωρίς να συμπεριλαμβάνεται στα θέματα της πρόσκλησης η τροποποίηση και ψήφιση του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, όπως είχε υποσχεθεί παρουσία των εργαζομένων στην κινητοποίηση της Τρίτης.

«Και ανήμερα την Πρωτοχρονιά να κάνει συμβούλιο, θα μας βρει μπροστά του», τονίζει το Σωματείο και ξεκαθαρίζει πως δεν θα επιτρέψει οι εργαζόμενοι να παραμένουν όμηροι και να ζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους στην ανασφάλεια. Στην κατεύθυνση αυτή, απαιτεί να τεθεί στη συνεδρίαση η πρότασή του για νέο Οργανισμό που να περιλαμβάνει όλες τις ειδικότητες του προσωπικού που εργάζεται σήμερα.

Σωματείο και εργαζόμενοι έχουν μάλιστα ετοιμάσει τα δικά τους «κάλαντα» για να τα ψάλλουν στις διοικήσεις, τους δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια. «Δώστε μας μόνιμη δουλειά και όχι ανεργία / Γι' αυτό παλεύει η εργατιά, για νέα κοινωνία», απαιτούν οι εργαζόμενοι και ζητούν από τις διοικήσεις και τους δήμους να πάρουν αποφάσεις, να μην τους κοροϊδεύουν «με δήθεν και προφάσεις».

Γιορτές για τα παιδιά

Συνεχίζονται τις επόμενες μέρες οι πρωτοβουλίες από Εργατικά Κέντρα, συνδικάτα και φορείς για γιορτές και εκδηλώσεις για τα παιδιά.

Την Παρασκευή 28/12:

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας οργανώνει γιορτή για τα παιδιά, με κουκλοθέατρο, ζωγραφική και παιχνίδι, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του (πλατεία Διάκου).

-- Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καλεί όλα τα παιδιά των εργαζομένων στο νοσοκομείο, τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού, καθώς και όλα τα παιδιά που νοσηλεύονται στις κλινικές, να παρακολουθήσουν το παιδικό κουκλοθέατρο «Θησέας» από την ομάδα «Κου-Κλο Θέατρο Κρήτης», που θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Το Σάββατο 5/1:

-- Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας διοργανώνει παιδική γιορτή, στις 5.30 μ.μ. στα γραφεία της ΟΓΕ (Βερανζέρου 1, 4ος όροφος).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ