ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις εργαζομένων

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στις εγκαταστάσεις της «Teleperformance»
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στις εγκαταστάσεις της «Teleperformance»
Παράσταση διαμαρτυρίας στις εγκαταστάσεις της «Teleperformance» στον Πειραιά και στην Καλλιθέα πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή η Σωματειακή Επιτροπή του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) στην επιχείρηση. Η κινητοποίηση έγινε με αφορμή την απόφαση της εργοδοσίας να απολύσει δεκάδες εργαζόμενους, από το τμήμα «RCC - Apple», μέχρι το τέλος Δεκέμβρη.

«Κανένας εργαζόμενος να μη βρεθεί στο δρόμο!», τονίζει η Σωματειακή Επιτροπή και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: Να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις. Να μεταφερθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε άλλα τμήματα με μεγάλη εντατικοποίηση, όπου υπάρχει ανάγκη για προσλήψεις, και να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Πλήρη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες. Ολες οι συμβάσεις να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου - όχι στην «ενοικίαση» εργαζομένων. ΣΣΕ που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, με βάση το σχέδιο κλαδικής Σύμβασης του Συνδικάτου.

Νέα απόλυση εργαζόμενης μητέρας από τη «Σαβοϊδάκης»

«Πριν από λίγες μέρες η εταιρεία "Σαβοϊδάκης ΑΕ" προχώρησε σε ακόμη μια απόλυση εργαζόμενης και μητέρας 3 παιδιών επειδή "δεν έκοψε μια απόδειξη" με το ιλιγγιώδες ποσό των ...90 λεπτών!», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου.

Η απόλυση αυτή, σημειώνει το Συνδικάτο, έρχεται ως συνέχεια της απόλυσης συνδικαλίστριας πριν ένα χρόνο και της απόλυσης άλλης μίας μητέρας 3 παιδιών πριν λίγους μήνες.

Οπως επισημαίνει, «φαίνεται πως στην "οικογένεια" της εταιρείας τελικά χωράνε όλοι εκτός από εργαζόμενους που διεκδικούν το δίκιο το δικό τους και των συναδέλφων τους με τη συνδικαλιστική τους δράση, εκτός από εκείνους που δουλεύουν χωρίς "να δίνουν το κάτι παραπάνω" στην εταιρεία, εκτός από εκείνους που πάνω στην ένταση της δουλειάς έκαναν το μοιραίο λάθος να ξεχάσουν μια απόδειξη!

Η πρόσφατη απόλυση εντάσσεται στα σχέδια της εργοδοσίας για συνέχιση και ένταση της τρομοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων (...) ώστε αποτελεσματικά να υπηρετούνται τα επιχειρηματικά της σχέδια. Προσπαθεί να δώσει το δικό της μήνυμα στους εργαζόμενους της εταιρείας: Να μην ξεσηκωθούν, να μη διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους!

(...) Αποδεικνύει πως ένας δρόμος υπάρχει για τους εργαζόμενους στην εταιρεία, αλλά και όλου του κλάδου: Η οργάνωση στο Συνδικάτο μας! Αφοβος εργάτης είναι ο οργανωμένος εργάτης, εκείνος που δοκιμάζει τη δύναμή του!».

Το Σωματείο απαιτεί: Ανάκληση της απόλυσης, όχι στην καταστρατήγηση του ωραρίου και στη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας. Αμεση πληρωμή όλων των υπερωριών. 5ήμερο - 8ωρο - 40ωρο. Πληρωμή του μισθού στο τέλος κάθε μήνα. Εγκαιρη καταβολή των αδειών. Να αποζημιωθούν στο διπλάσιο όλοι οι εργαζόμενοι για τις χρωστούμενες άδειές τους από παρελθόντα έτη, όπως ορίζει ο νόμος. Αμεση πρόσληψη προσωπικού ώστε να καλύπτονται οι βάρδιες. Να μπει τέλος στην τρομοκρατία, στην εργοδοτική αυθαιρεσία, στην εντατικοποίηση της δουλειάς κ.λπ.

Σε επιφυλακή καλεί τα σωματεία το ΠΑΜΕ

Θυμίζουμε ότι το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του έχει καλέσει σωματεία και εργαζόμενους να βρίσκονται σε ετοιμότητα να αντιδράσουν στα σχέδια επιχειρήσεων για απολύσεις τις μέρες που διανύουμε.

«Κάθε χρόνο η εργοδοσία και μπροστά στο κλείσιμο του έτους προχωρά σε απολύσεις εργαζομένων», τονίζει το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας πως εργαζόμενοι με Συμβάσεις, προϋπηρεσία, επιδόματα, αντικαθίστανται από νέους, φθηνότερους και χωρίς δικαιώματα συναδέλφους τους. Με δεδομένα τα παραπάνω, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα «να είναι έτοιμα να παρέμβουν με κάθε τρόπο, να μην επιτρέψουν το ξεσάλωμα και τις αυθαιρεσίες της μεγαλοεργοδοσίας. Να μπουν μπροστά ώστε να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να μη γίνουν απολύσεις».

«Τα εργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αλλά και το ΠΑΜΕ αυτοτελώς, δεν κλείνουν στις γιορτές, δε βάζουν λουκέτο, είναι παντός καιρού!», σημειώνει και καλεί τους εργαζόμενους να απευθύνονται στα σωματεία και στο ΠΑΜΕ (στα τηλέφωνα 210.33.01.842, 210.38.33.786 και στο e-mail pame@pamehellas.gr) για σχετικές καταγγελίες.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Μπορεί το πρόγραμμα των εκπομπών του webradio του ΠΑΜΕ να σταμάτησε λόγω εορτών, ωστόσο μέσα από την ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ μπορείτε να ακούσετε ή και να αποθηκεύσετε στον υπολογιστή, στο κινητό ή σε άλλη φορητή συσκευή τις εκπομπές του προηγούμενου διαστήματος.

Μεταξύ αυτών, έχει αναρτηθεί και η πρόσφατη εκπομπή των Συνδικάτων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και ΣΕΤΗΠ Αττικής, με καλεσμένους στο στούντιο τον Λάκη Παπαδόπουλο και τους «The Worksongs Project», με αφορμή τη συναυλία που θα κάνουν από κοινού τα δύο σωματεία στο Club «Κύτταρο» στις 12 Γενάρη.

Μπορείτε να βρείτε τις αναρτημένες εκπομπές στη διεύθυνση www.pamehellas.gr/webradio.

ΤΡΙΠΟΛΗ
Ξανά σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΥ

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Recycling South East LTD» (ΚΔΑΥ Τρίπολης), καθώς δεν έχουν τηρηθεί και πάλι οι έγγραφες υποσχέσεις της εργοδοσίας για πληρωμή δεδουλευμένων μαζί με την αναγνώριση των τριετιών προϋπηρεσίας.

Οπως σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες νομού Αρκαδίας, η εργοδοσία μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις του προηγούμενου μήνα είχε δεσμευτεί εγγράφως ότι στις 17/12 «θα πληρώσει μισθοδοσία Νοεμβρίου, μαζί με τα επιδόματα προϋπηρεσίας, για όσους εργαζόμενους είχαν προσληφθεί πριν το 2012» και ότι θα πληρώσει «το Δώρο Χριστουγέννων στις 21 Δεκέμβρη και τα ένσημα των μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου στο τέλος του Δεκέμβρη. Επίσης βελτίωσε το φωτισμό στο χώρο της παραγωγής, αίτημα που είχαμε για την ασφάλεια της εργασίας των εργαζομένων».

Ωστόσο στις 14/12 η εργοδοσία ενημέρωσε ότι «δεν θα πληρώσει τη μισθοδοσία του Νοεμβρίου, αλλά θα δώσει έναντι την Τετάρτη 19 Δεκέμβρη. Οι εργαζόμενοι (...) ζήτησαν την εξόφληση της μισθοδοσίας τους την Τετάρτη 19 Δεκέμβρη. Ούτε αυτό όμως δεν έγινε και έτσι ξεκίνησαν στάσεις εργασίας την Πέμπτη 20 και την Παρασκευή 21 Δεκέμβρη».

Τη Δευτέρα 24/12 προχώρησαν σε 24ωρη απεργία με αίτημα την καταβολή όλων των δεδουλευμένων, ενώ δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και την Πέμπτη 27/12 αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Το Σωματείο καλεί την Επιθεώρηση Εργασίας «να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες απέναντι στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας». Καλεί επίσης τους δήμους της περιοχής που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του ΚΔΑΥ «να πάρουν θέση και να εξασφαλίσουν μέσω της ΕΕΑΑ να πληρώνονται οι εργαζόμενοι στην ώρα τους και να δουλεύουν σε ασφαλείς συνθήκες εργασίας».

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ
Καταγγελία για εργοδότες που δεν κατέβαλαν το Δώρο Χριστουγέννων

Τη μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων σε μια σειρά επιχειρήσεις καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας (ΕΚΛ).

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι βιομηχανική επιχείρηση στη ΒΙΠΕ Λαμίας που «οφείλει στους εργαζόμενους τους δεδουλευμένους μισθούς του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2018 αλλά και προηγούμενων ετών, δεν κατέβαλε το Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους (...) Παρόμοια κατάσταση επικρατεί στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε δουλεμπορικούς εργολάβους στην ίδια επιχείρηση, οι οποίοι και αυτοί δεν πήραν από τους εργοδότες τους το αντίστοιχο Δώρο Χριστουγέννων».

Καταγγέλλει επίσης ότι «άλλοι εργοδότες βάζουν τους εργαζόμενους να υπογράφουν ψευδώς ότι πήραν τα χρήματα και άλλοι "πατσίζουν" το Δώρο με χρωστούμενους μισθούς ή με παράνομες υπερωρίες».

Το ΕΚΛ αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που θρέφει την εργοδοτική ασυδοσία πάνω στο έδαφος του αντεργατικού οπλοστασίου που διατηρεί και εμπλουτίζει.

Η υπεράσπιση του Δώρου Χριστουγέννων είναι ζήτημα πρώτης γραμμής, σημειώνει το Εργατικό Κέντρο και στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνει ότι «θα υποβάλει καταγγελίες στην αρμόδια υπηρεσία της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία υποχρεούται να υποβάλει μήνυση στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα και να ζητήσει την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας προς τους εργοδότες που δεν έχουν καταβάλει το Δώρο Χριστουγέννων».

Το ΕΚΛ καλεί όλους τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων να έρθουν άμεσα σε επαφή με το Εργατικό Κέντρο στα γραφεία του (πλατεία Διάκου 1ος όροφος, γραφείο 7) ή να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 698.61.08.669.

Κανένας εργαζόμενος χωρίς Δώρο Χριστουγέννων

Αντίστοιχο κάλεσμα έχει απευθύνει στους εργαζόμενους όλης της χώρας το ΠΑΜΕ, για την καταγγελία οποιουδήποτε προβλήματος αντιμετωπίζουν σχετικά με την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, που θα έπρεπε να έχει γίνει μέχρι τις 21/12.

«Καθώς τα φαινόμενα απληρωσιάς γενικεύονται και ειδικά την περίοδο των εορτών οξύνονται, κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να επιτρέψει τη μη καταβολή του επιδόματός του (Δώρου) και να χάσει τα λεφτά του», τονίζει το ΠΑΜΕ.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής πάει θέατρο

Να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «Μαγιακόφσκι» καλεί τους εργαζόμενους το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, την Παρασκευή 28/12, στις 9 μ.μ., στο θέατρο «Βαφείο». Η παράσταση αφηγείται τη συναρπαστική ζωή του μεγάλου Σοβιετικού ποιητή Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, από τη νεαρή του ηλικία μέχρι τη δραματική στιγμή της αυτοκτονίας του. Μέσα από το πλούσιο καλλιτεχνικό του έργο - ποίηση, κείμενα για την τέχνη, επιστολές, άρθρα, ομιλίες, σελίδες ημερολογίου - ζωντανεύουν ο ποιητής και η τέχνη του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ