Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2015 - αριθ. φύλλου: 12074


Για κατάργηση μνημονίων - εφαρμοστικών νόμων - δανειακής σύμβασης

Ενώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά σε συμφωνία με την ΕΕ ουσιαστικά για την επέκταση του μνημονίου και των δεσμεύσεών του, το ΚΚΕ, τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση, για μια ακόμη φορά, καταθέτει πρόταση νόμου για την ακύρωση των μνημονίων, των αντιλαϊκών εφαρμοστικών νόμων και των δανειακών συμβάσεων που ψήφισαν στη Βουλή οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το ποιον εκφράζει η κυβερνητική πολιτική το αποδεικνύει το χτεσινό κάλεσμα του ΣΕΒ να στηριχτούν ενεργά οι «μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στη συμφωνία της συγκυβέρνησης».

Η κίνηση αυτή του ΚΚΕ αποτελεί στήριγμα στον αγώνα των εργαζομένων και του λαού για ξήλωμα όλου του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου που αφήνει άθικτο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, αλλά και για τη διεκδίκηση όλων όσα χάθηκαν την περίοδο της κρίσης, την ίδια ώρα που η συγκυβέρνηση τα εγκαταλείπει ακόμα και ως συνθήματα.


ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ε, όχι και έτσι

Οπως η σουπιά που ρίχνει το μελάνι της για να θολώσει τα νερά, έτσι και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα ότι η συμφωνία με τους «θεσμούς» του κεφαλαίου (ΕΕ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) σηματοδοτεί μια «αλλαγή πορείας που θα ανακουφίσει το λαό». Ομως, είναι πρόκληση να προσπαθεί να φορτώσει στο λαό την ευθύνη για τις συμφωνίες που υπογράφει, με το επιχείρημα πως ο λαός στις εκλογές έδωσε σαφή εντολή για συμφωνία και όχι ρήξη με την ΕΕ!

Αλήθεια, ας αναρωτηθούν οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ: Τον ψήφισαν, γνωρίζοντας ότι θα συνεχίσει την αντιλαϊκή στρατηγική των μνημονίων; Οτι θα συνεχιστούν η επιτήρηση, η τρόικα με άλλο όνομα, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί λιτότητας, οι ιδιωτικοποιήσεις; Τον ψήφισαν γνωρίζοντας ότι θα αφήσει απείραχτο όλο το μνημονιακό αντιλαϊκό πλαίσιο; Τους νόμους και την πολιτική που φόρτωσαν τα βάρη της κρίσης στο λαό; Πώς νιώθουν, άραγε, σήμερα που την ψήφο τους την αξιοποιεί η σημερινή συγκυβέρνηση για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, κοροϊδεύοντάς τους κατάμουτρα;

Βεβαίως, είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε σύγκρουση με την ΕΕ, την Ευρωζώνη και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Ομως, τι ήταν αυτό που τους υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάσχεση κάθε τάσης ριζοσπαστικοποίησης και υπονομεύοντας κάθε ριζοσπαστική διάθεση; Οτι αρκεί μια αλλαγή κυβέρνησης, μια αλλαγή διαχείρισης, χωρίς βεβαίως καμιά διάθεση ρήξης με την ΕΕ και τον καπιταλισμό για να ανασάνει ο λαός! Αυτά τους έλεγε προεκλογικά και πολύ πιο πριν, ενώ ταυτόχρονα συκοφαντούσε το ΚΚΕ, που καλούσε το λαό να διαλέξει τη σύγκρουση με την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, ότι δήθεν παραπέμπει τη σωτηρία του λαού στη «δευτέρα παρουσία». Αυτή η λογική δεν άντεξε ούτε ένα μήνα και όσο και αν προσπαθούν να αλλάξουν τα ονόματα της αντιλαϊκής πολιτικής, της πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου, δεν αλλάζει η ουσία.

Τα λαϊκά στρώματα, έστω με πολλές αυταπάτες, δεν μάτωσαν τα προηγούμενα χρόνια με τους άλλους διαχειριστές του συστήματος, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για να βρεθούν και σήμερα αντιμέτωπα με παρόμοια αντιλαϊκά μέτρα. Ομως, όσο και αν καλλιεργούνται, με τη στήριξη και των ισχυρών μηχανισμών των ΜΜΕ των μεγαλοκαπιταλιστών, η αναμονή και η υπομονή για τη νέα δήθεν «εθνική προσπάθεια που απαιτεί συναίνεση», τα πρώτα βήματα της νέας συγκυβέρνησης στον ίδιο δρόμο των δεσμεύσεων στην ΕΕ και της κερδοφορίας των μονοπωλίων, δεν προμηνύουν τίποτε το καλό για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Ο λαός μας έχει συσσωρευμένη σημαντική εμπειρία και μπορεί να κρίνει πού οδήγησαν οι θυσίες όλα τα προηγούμενα χρόνια για τη διάσωση της πλουτοκρατίας, θυσίες που του ζητείται να συνεχίσει. Γι' αυτό δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι και να μετατραπεί σε κλακαδόρο της κυβέρνησης. Μονόδρομος για το λαό είναι η πάλη για την ανάκτηση των απωλειών, τη διεκδίκηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών, η πάλη για το ξήλωμα του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, η ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους. Το ΚΚΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα σε αυτόν το δρόμο στους λαϊκούς ανθρώπους, στους ριζοσπάστες και τους αριστερούς και με το συλλαλητήριο που διοργανώνει αύριο στο Σύνταγμα ενάντια στη νέα συμφωνία κυβέρνησης και ΕΕ για επέκταση του μνημονίου.


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εργοδότες και εργατοπατέρες «ροκανίζουν» το δικαίωμα στην απεργία

Αποκαλυπτική η συζήτηση που διεξάγεται στο πλαίσιο του ILO, όπως και η στάση της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC)

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υποστηρίζει ότι τις αλλαγές στα εργασιακά θα τις διαμορφώσει και με τη συμβολή του ILO (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας). Παρουσιάζουμε, λοιπόν, σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Λαϊκή Συμμαχία» αποσπάσματα από άρθρο του Νοτιοαφρικανού συνδικαλιστή της ΠΣΟ, Lulamile Sibanda, σχετικά με τη συζήτηση που διεξάγεται στο πλαίσιο του ILO που βάζει στο στόχαστρο το δικαίωμα της απεργίας.


ΣΕΛ.  13


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να δοθούν αποζημιώσεις για το εμπάργκο στη Ρωσία

ΣΕΛ.  20
Απανωτές δίκες για συνδικαλιστές και άλλους αγωνιστές

ΣΕΛ.  17
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΣ
Προγραμματισμός για την αναζωογόνηση του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος

ΣΕΛ.  9
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διατηρείται η φοροεπιδρομή

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τις δηλώσεις Βαρουφάκη για τη φορολογία

Ακόμη και τα ψίχουλα που προέβλεπε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, κυρίως για την ακραία φτώχεια, και τα οποία δήθεν θα υλοποιούνταν ανεξάρτητα απ' τις διαπραγματεύσεις, μετατρέπονται τώρα σε διατήρηση της φοροεπιδρομής και μετάθεση για το άγνωστο μέλλον της όποιας υλοποίησής τους, σε συνάρτηση πάντα με τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη συμφωνία με τους εταίρους.


ΣΕΛ.  7


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org