ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ
Με την ενεργή στήριξη των βιομηχάνων

«Στάζει μέλι» για τις νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις ο ΣΕΒ...

«Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ενεργά όλες τις μεταρρυθμίσεις που εμπεδώνουν ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, απελευθερώνουν δημιουργικές δυνάμεις, στηρίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα και δημιουργούν θέσεις εργασίας, βάζοντας τα θεμέλια για τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό με άξονες την παραγωγικότητα, τη γνώση, την εξωστρέφεια, την ποιότητα και την καινοτομία».

Αυτά τονίζει ο ΣΕΒ, σε χτεσινή ανακοίνωση, σχετικά με το μπαράζ των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και των νέων αντιλαϊκών μέτρων που θα εφαρμοστούν την «επόμενη μέρα», με βάση τη νέα συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με... τους «τρεις θεσμούς». Οι βιομήχανοι, όπως και τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου, συντάσσονται και μάλιστα ενεργά με την πολιτική της συγκυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης, όπως αυτή καταγράφεται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών, δημιουργεί προσδοκίες για την πολυπόθητη κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη». Παράλληλα, σημειώνουν, ότι λίστα των μεταρρυθμίσεων «εμπεριέχει αρκετά από όσα δεν έγιναν και πολλά από αυτά που πρέπει να γίνουν»...

Σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ επισημαίνουν ότι η «λίστα μεταρρυθμίσεων» που εγκρίθηκε από το Γιούρογκρουπ ως αναπόσπαστο τμήμα της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας της κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα και τη βάση για την παραπέρα «διαβούλευση». Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό ότι η ανάκαμψη του κεφαλαίου θα περάσει από αλλεπάλληλα αντιλαϊκά μέτρα και μνημόνια διαρκείας. Και, βέβαια, οι «αλλαγές» στο σύστημα του ΦΠΑ, η διόγκωση του φορολογικού βάρους για τα λαϊκά στρώματα, η κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά. περιέχονται και στα προϋπάρχοντα μνημόνια («όσα δεν έγιναν», σύμφωνα με τον ΣΕΒ) και κυρίως στα «πολλά από αυτά που πρέπει να γίνουν», πάντα σύμφωνα με τους βιομήχανους... Καθόλου τυχαία, ολόκληρη η γκάμα των αντιλαϊκών μέτρων της «επόμενης μέρας» βρίσκεται, εδώ και χρόνια, στις πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου, τις οποίες δεσμεύεται να εφαρμόσει η συγκυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Real», με μισόλογα και υπεκφυγές, έκανε λόγο για «κάποια μικρή αλλαγή του ενός συντελεστή ΦΠΑ», χωρίς ωστόσο να την προσδιορίσει, ισχυριζόμενος ότι αυτή δε θα αφορά στα νησιά του Αιγαίο. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό ότι θα αφορά την παραπέρα φοροαφαίμαξη για το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων. Να σημειωθεί ότι υποδείξεις για την αύξηση του ΦΠΑ (ενιαίος συντελεστής κ.ά.) έχουν κατά καιρούς κάνει ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ, καθώς και η Κομισιόν. Μάλιστα, ο Γ. Βαρουφάκης επικαλέστηκε την τεχνογνωσία του ΟΟΣΑ, λέγοντας ότι είναι «εταίρος μας και πραγματικός αρωγός μας στην προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων»...

Σε σχέση με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου (μισθωτοί, συνταξιούχοι) στα 12.000 ευρώ, υποστήριξε ότι θα «αρχίσει να εισάγεται σταδιακά, θα το αποφασίσουμε όταν θα έχουμε μια συνολική εικόνα για το πώς προχωρά η διαπραγμάτευση για μετά τον Ιούνιο».

Μετά τον Ιούνη «όλα ανοιχτά» για τους πλειστηριασμούς...

Παράλληλα, ο Γ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε για την εφαρμογή της απόφασης του Γιούρογκρουπ και σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για τα χρέη στις τράπεζες. Οπως δήλωσε, «δεν υπάρχει πιθανότητα να προχωρήσουν τέτοιου είδους πλειστηριασμοί τους επόμενους 4 μήνες.Για μετά τον Ιούνιο είναι όλα ανοιχτά», σημείωσε. Δίνοντας, μάλιστα, συνέχεια στην ιστορία των... δήθεν «ελιγμών», έκανε λόγο για «δημιουργικές αμφισημίες» στην επιστολή της συγκυβέρνησης στο Γιούρογκρουπ, καλλιεργώντας την απάτη ότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται περιθώρια «φιλολαϊκής» πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, υποστήριξε πως στο προσεχές διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την προστασία κατοικιών από τους πλειστηριασμούς. Η παρεχόμενη «προστασία», σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη, αφορά σε λαϊκά νοικοκυριά, που βρίσκονται σε αδυναμία αποπληρωμής, με εισοδηματικά κριτήρια. Τα νοικοκυριά αυτά θα καλούνται να καταβάλλουν το 10% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος για ποσά μέχρι 25.000 ευρώ και 20% για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 50.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις εφαρμόζονται ήδη από τις τράπεζες, οπότε η σχετική νομοθετική ρύθμιση αποσκοπεί βασικά στην ένταση των εκβιασμών, ώστε λαϊκές οικογένειες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, να αναγκαστούν να προσέλθουν στα γκισέ των τραπεζών...

Ο Γ. Σταθάκης προανήγγειλε και το «ξελάσπωμα» των τραπεζικών ομίλων από τα βαρίδια των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων. Σε αυτό το πλαίσιο, από τα αποθεματικά του ΤΧΣ θα αξιοποιηθούν ποσά ύψους 3 δισ. ευρώ, με τα οποία θα εξαγοραστούν από τις τράπεζες «κόκκινα» δάνεια στο 50% της αξίας τους. Πρόκειται για δάνεια, που έτσι κι αλλιώς, παραμένουν απλήρωτα, ενώ οι τραπεζίτες θα ενθυλακώσουν νέα ποσά κρατικών ενισχύσεων. Παράλληλα, ο νέος φορέας διαχείρισης στον οποίο θα περάσουν τα προβληματικά δάνεια θα συνεχίσει να έχει αξιώσεις είσπραξης από τους οφειλέτες. Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο, θα πρέπει να εγκριθεί από την ΕΚΤ.

«ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΚΕΝΟ»
Οχημα για την ολοκλήρωση της αντιλαϊκής «αξιολόγησης»

Στο «ακέραιο και εγκαίρως» έχει δεσμευθεί να αποπληρώσει η συγκυβέρνηση τις δόσεις από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ενώ στη διάρκεια του επόμενου μήνα λήγουν εκδόσεις έντοκων γραμματίων του Δημοσίου. Την ίδια ώρα, οι νέες εκταμιεύσεις των δανείων προς το ελληνικό κράτος, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Γιούρογκρουπ, προϋποθέτουν την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, την εφαρμογή και τη συμπλήρωση των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται στη «λίστα μεταρρυθμίσεων» που κατέθεσε η συγκυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι οι προγραμματισμένες δόσεις θα καταβληθούν στο τέλος της 4μηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης, δηλαδή τον Ιούνη, προσθέτοντας μάλιστα πως θα ισχύσουν οι κανόνες αξιολόγησης που ίσχυαν για την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα, στο Βερολίνο διακινούνται σενάρια για «ανάγκη» νέας χρηματοδοτικής στήριξης προς το ελληνικό κράτος, ύψους 20 δισ. ευρώ, που βέβαια θα συνοδευτούν από νέο «πρόγραμμα». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο συνέδεσε την «εξομάλυνση» της χρηματοδότησης προς τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεδρίασε χτες το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, υπογράμμισε πως «το χρηματοδοτικό κενό απασχολεί την κυβέρνηση», συμπληρώνοντας πως «διαπραγματευόμαστε με τους εταίρους και το επόμενο διάστημα θα γίνει συζήτηση για να καλυφθεί ομαλά και ασφαλώς η χρηματοδότηση». Είναι φανερό ότι στο προσεχές διάστημα θα αρχίσουν να ξετυλίγονται οι πρώτες από τις νομοθετικές παρεμβάσεις που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το πρόβλημα της χρηματοδότησης αποδέχτηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχει άμεσο ζήτημα ρευστότητας για το Δημόσιο, δηλαδή για την πληρωμή μισθών και συντάξεων, «αλλά σίγουρα θα έχουμε πρόβλημα στην αποπληρωμή δόσεων στο ΔΝΤ τώρα (το Μάρτιο) και στην ΕΚΤ τον Ιούλιο». Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης από λογαριασμούς σε εμπορικές τράπεζες, ώστε τα κρατικά ταμεία να ανταποκριθούν στις πληρωμές των συντάξεων και των μισθών στο δημόσιο τομέα, για τον επόμενο μήνα.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, έκαναν λόγο και για την ύπαρξη και «δημοσιονομικού κενού», εκτιμώμενου ύψους 5 - 7 δισ. ευρώ για το 2015. Πρόκειται για το «κενό» που προκύπτει ανάμεσα στα κρατικά έσοδα και τις δαπάνες, εκτίμηση η οποία θα αξιοποιηθεί από τη συγκυβέρνηση, προκειμένου να περάσουν τα δρομολογημένα αντιλαϊκά μέτρα. Προεκλογικά, η τρόικα υπολόγιζε το δημοσιονομικό κενό στα 2,5 δισ. ευρώ, βάζοντας στο τραπέζι την ανάγκη εφαρμογής και νέων μέτρων, προκειμένου να καλυφθούν οι διαφαινόμενες «αστοχίες» στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, διαβεβαίωσε χτες πως «ούτε ένα ευρώ βοήθειας» δεν θα δοθεί στην Ελλάδα, όσο η χώρα δεν έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων της, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης. Ο δε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μ. Γέγκερ, δήλωσε πως η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν μπορεί να αποφασίσει μόνη της να καθυστερήσει ή να σταματήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και πρόσθεσε ότι είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να συζητηθεί ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης...

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Διαχειριστικές αστοχίες στο μάζεμα των φόρων

Πτώση των φορολογικών εσόδων και κατά συνέπεια μείωση των εμφανιζόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων του κρατικού προϋπολογισμού καταγράφονται στα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, για το Γενάρη του 2015. Ειδικότερα, το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 3,4 δισ. ευρώ (από 4,3 δισ. το Γενάρη του 2014). Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το ύψος των αιματοβαμμένων πλεονασμάτων, η συγκυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στο επόμενο διάστημα σε νέα μέτρα φοροαφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων, καθώς και στην παραπέρα περιστολή των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη των λαϊκών δαπανών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (Γενάρης 2015):

  • Πρωτογενή πλεονάσματα (κρατικός προϋπολογισμός): Διαμορφώθηκαν σε 443 εκατ. ευρώ (από 835 εκατ. το Γενάρη του 2014), έναντι στόχου ύψους 1,4 δισ. ευρώ που υπολογιζόταν.
  • Καθαρά έσοδα (τακτικός προϋπολογισμός): Εμφανίζονται μειωμένα κατά 900 εκατ. ευρώ, συγκεκριμένα στα 3,5 δισ. ευρώ (από 4,4 δισ. ευρώ πέρυσι).
  • Δαπάνες (τακτικός προϋπολογισμός): Υποχώρησαν στα 3,2 δισ. ευρώ (από 3,5 δισ.), κυρίως εξαιτίας των μειωμένων «υποχρεώσεων» που αναλογούν στο φετινό Γενάρη για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διατηρείται η φοροεπιδρομή

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη σχετικά με τη φορολογία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Ακόμη και τα ψίχουλα που προέβλεπε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, κυρίως για την ακραία φτώχεια, και τα οποία δήθεν θα υλοποιούνταν ανεξάρτητα απ' τις διαπραγματεύσεις, μετατρέπονται τώρα σε διατήρηση της φοροεπιδρομής και μετάθεση για το άγνωστο μέλλον της όποιας υλοποίησής τους, σε συνάρτηση πάντα με τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη συμφωνία με τους εταίρους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ