ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Παρεμβάσεις για ανέργους και απλήρωτους

Κινητοποίηση σήμερα το πρωί της Γραμματείας Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι Επιτροπές Ανέργων Κέντρου, Ε' Διαμερίσματος, Τούμπας και Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Απαίτησαν και πέτυχαν τη διαγραφή προστίμων που έχουν επιβληθεί σε ανέργους επειδή δεν έκοψαν εισιτήριο για τη μετακίνησή τους με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ.

Επίσης διεκδίκησαν δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους, δωρεάν μετακίνηση για μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους για τις ώρες μετακίνησης προς τη δουλειά τους, μείωση τιμής εισιτηρίου για όλους τους υπόλοιπους, συχνότερα δρομολόγια των λεωφορείων, καλύτερη συγκοινωνιακή κάλυψη των γειτονιών της Θεσσαλονίκης, εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου στόλου των λεωφορείων.

Ανάλογη συγκέντρωση διοργανώνει σήμερα Πέμπτη, στις 11 π.μ. στο υπουργείο Μεταφορών (Λ. Μεσογείων), η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, μαζί με Επιτροπές Ανέργων και σωματεία.

Επίσης:

  • Παράσταση στον ΟΑΕΔ για τη διεκδίκηση του έκτακτου βοηθήματος των 1.000 ευρώ στους 600 πρώην εργαζόμενους της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Λάρισα», για το οποίο είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν το υλοποίησε, οργάνωσαν την Τρίτη 25/2 η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας, μαζί με τους εργαζόμενους στην τοπική αλυσίδα.
  • Συγκέντρωση στο δημαρχείο της Πρέβεζας διοργάνωσε χτες η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από την περασμένη Πέμπτη, καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 10 μήνες. Συμπαράσταση στον αγώνα τους εκφράζουν επίσης τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Οδηγών, Συνταξιούχων ΙΚΑ και ο Σύλλογος Γυναικών και καλούσαν στη χτεσινή κινητοποίηση.
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οργανώνει σήμερα, Πέμπτη, στις 10 π.μ., το Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδρύματα Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου και ΝΠΙΔ Νομού Αχαΐας. Το σωματείο καταγγέλλει τη συνεχή καθυστέρηση της καταβολής των χρωστούμενων δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του ιδρύματος «Κιβωτός αγάπης» και διεκδικεί άμεση λύση στο πρόβλημα.
  • Την απληρωσιά των εργαζομένων στα έργα της αρχαιολογίας και την κοροϊδία που εισπράττουν αντί για τα δεδουλευμένα τους, καταγγέλλει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο. Οπως εξηγεί, οι εργαζόμενοι στο έργο που πραγματοποιείται στην Πηγή είναι απλήρωτοι για τρεις σχεδόν μήνες. Παρά τις διαβεβαιώσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου πως τα αιτήματα των απλήρωτων εργαζομένων θα ικανοποιηθούν, τίποτα δεν έχει γίνει.
Σύσκεψη για τα ζητήματα της Υγείας στη Δυτική Αττική

Οργανώνεται από Λαϊκές Επιτροπές και θα γίνει το Σάββατο στις 6 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων Περιστερίου

Σε σύσκεψη με θέμα την Υγεία και τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στις εργατικές - λαϊκές συνοικίες της Δυτικής Αθήνας, καλούν μια σειρά Λαϊκές Επιτροπές τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς της περιοχής. Η σύσκεψη θα γίνει το Σάββατο 28 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Περιστερίου (Θεοφράστου και Σαράντα Εκκλησιών 20), με πρωτοβουλία των Λαϊκών Επιτροπών Περιστερίου, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Ιλίου, Πετρούπολης, Μενιδίου, Φυλής και Αγίων Αναργύρων - Καματερού.

«Δεν πάει άλλο! Να οργανώσουμε τώρα την πάλη μας ενάντια στη διάλυση της δημόσιας υγείας και να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και στα ζητήματα της υγείας, πρόνοιας και ασφάλισης», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι Λαϊκές Επιτροπές. Συνοψίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Αττική, οι Λαϊκές Επιτροπές υπενθυμίζουν ότι:

  • Κλείσανε νοσοκομεία, όπως το Λοιμωδών.
  • Μεθοδεύεται η υποβάθμιση και το κλείσιμο του ΨΝΑ.
  • Το Αττικό έχει υπερκορεστεί και αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες.
  • Καταργήθηκαν τα ιατρεία του ΙΚΑ, τα ΠΕΔΥ λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό, ενώ τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν.
  • Δημόσια εργαστήρια για εξετάσεις έπαψαν να υπάρχουν.
  • Τα ΑμΕΑ και οι οικογένειές τους ρίχνονται πρώτοι στον «Καιάδα», χωρίς πρόνοια και επιδόματα, με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας να έχουν πλέον το προσωνύμιο «σφαγεία» .
  • Το Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων και το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα», που αποτελούν βασικά προνοιακά ιδρύματα, υπολειτουργούν.

Καλούν σε μαζικό και συντονισμένο αγώνα και υπογραμμίζουν: «Δε θα ζήσουμε με τα ψίχουλα, ούτε με τις ελεημοσύνες των ΜΚΟ και των προγραμμάτων. Στον αγώνα για την ανάκτηση των απωλειών, αλλά και για τη διεκδίκηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, είναι προτεραιότητα η υπεράσπιση της υγείας του λαού. Εχουμε ευθύνη σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σχολείο, νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, μονάδα του ΙΚΑ - ΠΕΔΥ, προνοιακό ίδρυμα, να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να μην περάσει η λογική της αναμονής, των αυταπατών και ψεύτικων υποσχέσεων. Αυτά που μας υπόσχονται είναι "παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του"».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να δοθούν αποζημιώσεις για το εμπάργκο στη Ρωσία

Κατέθεσε Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών και άλλων μικρομεσαίων αγροτών που επλήγησαν από τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και τα αντίμετρα, ζητάει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με γραπτή Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην Ερώτηση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Από την ελληνική κυβέρνηση, με Κοινή Υπουργική Απόφαση λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ανακοινώθηκαν ενισχύσεις - ψίχουλα για τον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών από τις οποίες αποκλείονται οι μικροκληρούχοι αγρότες που αποτελούν και την πλειοψηφία των ζημιωθέντων, αφού προϋπόθεση για να εξασφαλιστεί αυτή η πενιχρή αποζημίωση είναι οι δικαιούχοι να διατηρούν τουλάχιστον 10 στρέμματα επιτραπέζιων ροδάκινων ή/και νεκταρινιών.

Η πρόσθετη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 30 εκατ. ευρώ που αποφασίσθηκε το Σεπτέμβριο του 2014 για την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα ως αποζημίωση για τα προϊόντα που έπληξαν οι κυρώσεις της ΕΕ ήταν μια κοροϊδία, όταν μόνο στην Ελλάδα και μόνο για τους ροδακινοπαραγωγούς, η ζημία αφορά σε 60.000 τόνους με αξία πάνω από 40 εκατ. ευρώ.

Καμία άλλη πρόβλεψη, επίσης, δεν υπάρχει για τους φτωχομεσαίους αγρότες άλλων καλλιεργειών (όπως μήλα, ακτινίδια, αχλάδια, πορτοκάλια κ.ά.) που επίσης επλήγησαν από το εμπάργκο της ΕΕ. Δεδομένου ότι το εμπάργκο προβλέπεται να είναι σε ισχύ μέχρι τις 5/8/2015, και με βάση το γεγονός ότι η τελευταία Ατυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης επέκτεινε τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, αθωώνοντας μάλιστα τις ευθύνες της ΕΕ, ερωτάται η Επιτροπή:

  • Προτίθεται να πάρει άμεσα μέτρα για την ουσιαστική αποζημίωση των μικρομεσαίων ροδακινοπαραγωγών και των άλλων αγροτών που επλήγησαν από το εμπάργκο της ΕΕ και αν ναι, ποια;
  • Σκοπεύει να άρει εκ μέρους της ΕΕ τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που προκαλούν τα αντίμετρά της πλήττοντας τη μικρομεσαία αγροτιά στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες;».
Αφήνουν στον αέρα και τους μηλοπαραγωγούς

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί του Δήμου Αγιάς καλούν όλους τους μηλοπαραγωγούς σε σύσκεψη αύριο Παρασκευή 27/2, στις 7 μ.μ. στην ταβέρνα «ΧΑΤΖΑΚΟΣ» στην Αγιά, για να ενημερωθούν από την αντιπροσωπεία που συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, για τα προβλήματα που προκύπτουν από το εμπάργκο στη Ρωσία.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί Αγιάς και ο Δήμος Αγιάς. Απαίτησαν από την κυβέρνηση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο, καθώς η ρώσικη αγορά απορροφά μεγάλες ποσότητες μήλου, ιδιαίτερα του πράσινου, καθώς και να διαχωρίσει η ελληνική κυβέρνηση τη θέση της από το εμπάργκο.

Η αντιπροσωπεία των παραγωγών ενημερώνει ότι ο Β. Αποστόλου, ως προς το θέμα διαχωρισμού της ελληνικής κυβέρνησης από το εμπάργκο, «παραδέχτηκε ότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να γίνει, λόγω των δεσμεύσεων που έχει η χώρα μας ως μέλος της ΕΕ. Δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί φάκελος για τα μήλα ο οποίος θα σταλεί προς έγκριση στην ΕΕ και θα επιχειρήσει το υπουργείο να αξιοποιήσει αδιάθετες ποσότητες μήλων στην κοινωνική απόσυρση, όπως την ονόμασε, χωρίς να γνωστοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα και η τιμή που θα λάβουν οι παραγωγοί».

Για το θέμα της αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα κάνει προσπάθειες χωρίς όμως να είναι σε θέση να εγγυηθεί αν θα υπάρξει και σε τι ύψος αναπλήρωση του εισοδήματος».

Καθυστέρηση στα επιδόματα του ΟΓΑ

Με καθυστέρηση περίπου 10 ημερών θα πάρουν από τον ΟΓΑ την πρώτη δόση του οικογενειακού επιδόματος για το 2015 περίπου 800.000 δικαιούχοι. Η δόση ήταν να καταβληθεί στις 27 Μάρτη και μετατέθηκε για τις 6 Απρίλη, λόγω έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο ΟΓΑ. Το κονδύλι που απαιτείται είναι 130 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με δηλώσεις στον Τύπο του διοικητή του ΟΓΑ, η καθυστέρηση ειδικά για τα επιδόματα που δεν έχουν καταβληθεί για το 2013 και το 2014 γίνεται για καθαρά τεχνικούς λόγους. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν αλλάξει τα εισοδηματικά στοιχεία των δικαιούχων και γίνεται επανέλεγχος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ