ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απανωτές δίκες για συνδικαλιστές και άλλους αγωνιστές

Στο εδώλιο σήμερα 48 ναυτεργάτες, πλήρωμα του «SUPERFERRY II», επειδή συμμετείχαν σε απεργία κόντρα στην επιστράτευση

Από παλιότερη κινητοποίηση στην Ευελπίδων ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις
Από παλιότερη κινητοποίηση στην Ευελπίδων ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις
Νέα δίκη στήνεται σήμερα στα δικαστήρια του Πειραιά, για να δικαστεί το ίδιο το δικαίωμα των ναυτεργατών στην απεργία. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, στο μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, θα καθίσει ολόκληρο το πλήρωμα του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «SUPERFERRY II», επειδή στις 20 Φλεβάρη 2013 συμμετείχε σε πανελλαδική απεργία που είχαν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΠΝΟ, ενώ ήταν σε ισχύ το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.

Ακριβώς 48 θα είναι οι ναυτεργάτες που σέρνονται σε δίκη με την κατηγορία της παραβίασης του μέτρου της επίταξης, ότι δηλαδή απέργησαν ενώ τους είχαν επιδοθεί φύλλα επιστράτευσης. Μέχρι και τη μέρα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της 20ής Φλεβάρη του 2013, οι ναυτεργάτες έδιναν με αποφασιστικότητα τη μάχη μιας πολυήμερης απεργίας ενάντια σε βάρβαρο νομοσχέδιο που τους πέταγε μαζικά στην ανεργία και μεγάλωνε την απομόνωση των νησιών.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για να ανακόψει την απεργία, τους επιστράτευσε. Δεν υπάρχει προηγούμενο τα τελευταία χρόνια να διώκεται με βάση την πολιτική επιστράτευση το σύνολο των μελών ενός πληρώματος και να δικάζεται με βαρύτατες κατηγορίες!

Η σημερινή δίκη είναι μέρος του μπαράζ συνδικαλιστικών διώξεων και δικών που έχει εξαπολυθεί σε βάρος των ναυτεργατών και των δικαιωμάτων τους όπως αυτό της απεργίας, για λογαριασμό των εφοπλιστών. Εντελώς ενδεικτικά, σημειώνουμε ότι μέχρι και τον Ιούνη έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον 14 δίκες, ενώ τα φιρμάνια των εισαγγελικών αρχών στα γραφεία των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων διαδέχονται το ένα το άλλο.

Τελευταίο τέτοιο «ραβασάκι» έφτασε στα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στις 5 Φλεβάρη. Με αυτό, οι εισαγγελικές αρχές του Πειραιά κατηγορούν το προεδρείο της ΠΕΜΕΝ, τον πρώην πρόεδρο του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και το γραμματέα της ΠΝΟ ότι με τη συμμετοχή τους σε απεργιακή κινητοποίηση στις 23 Φλεβάρη 2011 «παρεμπόδισαν την εκτέλεση προγραμματισμένων δρομολογίων των επιβατηγών - οχηματαγωγών πλοίων από τον Κεντρικό Λιμένα Πειραιά». Να σημειωθεί ότι οι διώξεις αφορούν πανεργατική, πανελλαδική απεργία, που είχε κηρυχτεί στη συγκεκριμένη ημερομηνία από τη ΓΣΕΕ.

Κατέπεσε η προβοκάτσια στο Βόλο

Την ίδια ώρα στο Βόλο, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο αθώωσε ομόφωνα τον Τάκη Τριανταφυλλάκο, συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ, καταρρίπτοντας την προβοκάτσια που επιχείρησε να στήσει σε βάρος του και σε βάρος του ΠΑΜΕ συγκεκριμένος εργοδότης της περιοχής, πριν μερικά χρόνια.

Ο Τ. Τριανταφυλλάκος, ως συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ και τότε μέλος της διοίκησης του ΕΚ Βόλου, είχε παρέμβει τότε σε εργατική διαφορά, ώστε μια εργαζόμενη μητέρα να διεκδικήσει μετά από την απόλυσή της όσα δικαιούνταν για δύο χρόνια δουλειάς σε ηλεκτρολογικό συνεργείο αυτοκινήτων και δεν της δίνονταν από τον εργοδότη της.

Ο εργοδότης, σε συνεργασία με τον τότε Διοικητή Ασφαλείας, έστησε ουσιαστικά την προβοκάτσια, με τον ισχυρισμό ότι δέχτηκε εκβιασμό από το ΠΑΜΕ και την εργαζόμενη. Τα στοιχεία στο δικαστήριο ήταν συντριπτικά, τόσο που ακόμα και ο εισαγγελέας δήλωσε ότι η εργαζόμενη «δέχτηκε αυτήν την επίθεση γιατί όρθωσε ανάστημα». Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος εργοδότης ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ σε εκλογές των βιοτεχνών.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Η στάση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, όσο και αν ενοχλεί την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, όσο και αν εξαιτίας της γίνονται στόχος βρομιάς και γκεμπελισμών, είναι εγγύηση για την εργατική τάξη και τις διεκδικήσεις της. Επιτακτική ανάγκη σήμερα, απέναντι στην επίθεση από την εργοδοσία, την κυβέρνηση και την ΕΕ είναι η αλλαγή του συσχετισμού μέσα στα σωματεία υπέρ των ταξικών δυνάμεων».

Αθώοι σε Πιερία και Πελοπόννησο

Τέλος, αθώοι κρίθηκαν οι εφτά αγωνιστές - ανάμεσά τους και ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Θόδωρος Ιγνατιάδης - που δικάστηκαν στο Mονομελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης για τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση της ΠΑΣΥ, το Γενάρη του 2012 στα διόδια της Λεπτοκαρυάς Πιερίας, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική και τη λειτουργία των διοδίων. Κατηγορούνταν για διατάραξη ασφάλειας της συγκοινωνίας. Μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Αθώος κρίθηκε και ο Νίκος Γόντικας, στέλεχος του ταξικού κινήματος, που δικαζόταν χτες στο πλαίσιο των διώξεων που πυροδότησε η μηνυτήρια αναφορά του κόμματος «Δράση» τον Μάη του 2010. Η κατηγορία αφορούσε τη συμμετοχή του σε συγκέντρωση έξω από το 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο στην Τρίπολη, στις 4 Μάη 2010, στο πλαίσιο της 48ωρης πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας, με αιχμή την ανάκληση απόλυσης φύλακα - επιστάτη στο σχολικό συγκρότημα.

Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά!

Με ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΚΟ - Τραπεζών καταγγέλλει την απόφαση του υπουργού Εργασίας να καλέσει τις Διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και των Οργανισμών που εποπτεύονται από το υπουργείο του να τοποθετήσουν τα αποθεματικά τους σε κρατικά repos 15ήμερης τουλάχιστον διάρκειας, προκειμένου να ενισχυθούν τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

«Ο υπουργός και η κυβέρνησή του επιμένει στην πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων, αν και γνωρίζει ότι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκονται στο "κόκκινο" και καταφεύγουν πολλές φορές στο δανεισμό για να συμπληρώσουν το απαιτούμενο κάθε φορά ποσό για τις συντάξεις, εξαιτίας της διαχρονικής λεηλασίας που υπέστησαν, στο όνομα της έκτακτης κάθε φορά οικονομικής κατάστασης της χώρας, απ' όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και τις εντολές τους, για τζογάρισμα στο χρηματιστήριο, για δομημένα ομόλογα, κούρεμα PSI κλπ.», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Τα αποθεματικά των ταμείων είναι δικές μας εισφορές και απαιτούμε όχι μόνο τη διασφάλισή τους, αλλά και την επιστροφή όσων κατά καιρούς χάθηκαν από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και αποφάσεις», καταλήγουν οι συνταξιούχοι.

Στάση εργασίας και Συνέλευση στη «Forthnet»

Σε στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση καλεί σήμερα, Πέμπτη, τους εργαζόμενους της «Forthnet» το επιχειρησιακό σωματείο. Η στάση εργασίας θα διαρκέσει από τις 2 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. και η Γενική Συνέλευση θα ξεκινήσει στις 2.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο δημαρχείο Ταύρου (Πειραιώς και Επταλόφου). Το Σωματείο σχεδιάζει διήμερο αγωνιστικής δράσης, στις 4 και 5 Μάρτη, με παγκινητοποίηση σε όλο τον κλάδο, με τους εργαζόμενους στη «Wind» να έχουν πάρει ήδη απόφαση για 48ωρη απεργία.

Διεκδικεί: Να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας. Αμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων. Να σταματήσουν οι απολύσεις και οι συνδικαλιστικές διώξεις. Υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης. Να προσληφθούν από τη «Forthnet» όλοι οι «ενοικιαζόμενοι». Να μετατραπούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου για όλους τους εργαζόμενους. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μισθοί και δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Να προχωρήσει ο έλεγχος που ξεκίνησε μετά από τις καταγγελίες του Σωματείου στους χώρους εργασίας και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που αντιστοιχούν στις ιδιαιτερότητες της δουλειάς.

Απεργούν σήμερα στον «Κυανού Σταυρό»

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική κλινική «Κυανούς Σταυρός» για τα δεδουλευμένα και για να μπει οριστικό τέλος στο αίσχος της απλήρωτης δουλειάς. Το Κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων σε επιστολή του προς τους ασθενείς τονίζει ότι οι «εργαζόμενοι της ιδιωτικής κλινικής "Κυανούς Σταυρός" εργάζονται ουσιαστικά απλήρωτοι τα τελευταία 5 χρόνια. Αμείβονται με "έναντι" όποτε θέλει και με όσο ποσό θέλει ο εργοδότης. Η οριακή αυτή κατάσταση έχει οδηγήσει αρκετούς συναδέλφους στην παραίτηση από τη δουλειά, ενώ όσοι συνεχίζουν να εργάζονται οδηγούνται στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Οι εργοδότες, αξιοποιώντας στο έπακρο τους αντεργατικούς νόμους, μειώνουν το "εργασιακό κόστος" προσλαμβάνοντας εργαζόμενους με μισθούς 300 - 400 ευρώ, με πρακτικές ασκήσεις που δεν κοστίζουν τίποτα, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, που επίσης δεν κοστίζουν τίποτα». Το κλαδικό σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους ανέργους, τους συνταξιούχους να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων στον «Κυανού Σταυρό».

Πρώτη εκλογοαπολογιστική στο Σωματείο Οδηγών

Την πρώτη εκλογοαπολογιστική συνέλευσή του πραγματοποιεί το νέο Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας. Η συνέλευση θα γίνει την Κυριακή 1 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19, 3ος όροφος).

Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων ΑμΕΑ

Την Κυριακή 1η Μάρτη, στις 10 π.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) θα γίνει έκτακτη Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ