Σελ. /50
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Δεκέμβρη 1998

ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ωριμάζει η ανάγκη του παλλαϊκού μετώπου παιδείας

Στο κενό η προσπάθεια δυσφήμισης και διάσπασης του αγώνα των μαθητών. Εντονες οι διαθέσεις για συνέχιση των κινητοποιήσεων. Στο επίκεντρο το πολιτικό πρόβλημα για ολόπλευρη μόρφωση χωρίς ταξικούς φραγμούς. Σημαντική η συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ενότητα δράσης του κινήματος παιδείας

Ενώ η κυβέρνηση κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες να κάμψει το μαθητικό κίνημα με διάφορους τρόπους, εμμένοντας στη ρότα της, με κάθε τρόπο και τίμημα, εφαρμογής της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, οι μαθητικοί αγώνες συνεχίζονται, με ένταση, πολυμορφία και πανελλαδικό συντονισμό, φέρνοντας στο προσκήνιο την οξύτητα του προβλήματος. Οι κινητοποιήσεις των μαθητών και μαθητριών ενάντια στην επιβολή της αμορφωσιάς, απαντούν και στην πολιτική όλων των δυνάμεων του μονόδρομου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πολιτική που τους οδηγεί στη μέγκενη της εκμετάλλευσης των πολυεθνικών.

Τα αδιέξοδα που ζουν οι μαθητές, όχι μόνο μέσα στο σχολείο, αλλά και μετά απ' αυτό, όπως το άγχος, οι κλειστές πόρτες μετά το σχολείο, η έκπτωση της ζωής της νεολαίας στο βωμό των δεικτών της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ, είναι πλέον ασφυκτικά. Η δράση του μαθητικού κινήματος φέρνει στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, με το αίτημα για κατάργηση των νόμων 2525/97 και 2640/98, και την ανάδειξη του αιτήματος για Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο,που θα δίνει ολόπλευρη μόρφωση χωρίς ταξικούς φραγμούς. Ωριμη ανάγκη και μονόδρομος στη λύση του προβλήματος της παιδείας. Ελπιδοφόρα προοπτική σ' αυτή την κατεύθυνση είναι ο συντονισμός των μαθητικών κινητοποιήσεων με τις εργατικές και τις άλλες λαϊκές κινητοποιήσεις. Γεγονός που, όπως τονίζει στην απόφασή του το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ, "αποδεικνύει ότι ωριμάζει περισσότερο στη συνείδηση των μαθητών η ανάγκη της οικοδόμησης ενός Παλλαϊκού Μετώπου Παιδείας για τη μόρφωση, την εργασία, τη ζωή".Ζήτημα που μπορεί και πρέπει να γίνει υπόθεση πρώτα απ' όλα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Οι μαζικές κινητοποιήσεις των μαθητών ανέδειξαν με άμεσο τρόπο ότι η ελληνική νεολαία δεν είναι μια "χαμένη νεολαία". Μαθαίνει να αγωνίζεται για όλα όσα της ανήκουν και σήμερα και αύριο. Στο σχολείο και ύστερα απ' αυτό. Είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για το μέλλον και την πορεία του νεολαιίστικου αλλά και του λαϊκού κινήματος.


ΣΕΛ.  6   -   7

ΙΡΑΚ
Πόλεμος μονοπωλιακών συμφερόντων

Η ελληνική κυβέρνηση συντάχθηκε με την γκανγκστερική επίθεση ενάντια στο Ιράκ, φανερώνοντας την στενή της πρόσδεση στο ιμπεριαλιστικό άρμα, αλλά και τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η πολιτική για το λαό μας. Η "Αλεπού της ερήμου" είναι άλλο ένα επεισόδιο στην επιβολή της αμερικανικής επικυριαρχίας στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής, στα πλαίσια του μοιράσματος επιρροής και της υπεράσπισης ζωτικών συμφερόντων, λόγω του πλούσιου σε πετρέλαιο υπεδάφους της, αλλά και της γεωπολιτικής της θέσης, καθώς βρίσκεται κοντά στη, μείζονος ενδιαφέροντος, Ανατολική Ασία και, φυσικά, τη Μέση Ανατολή. Το στρατιωτικό χτύπημα δεν είναι άσχετο και με το διεθνή μονοπωλιακό ανταγωνισμό στην περιοχή, και ιδιαίτερα με αυτόν, για τον έλεγχο και την εκμετάλευση του ιρακινού "μαύρου χρυσού", καθώς ρώσικες και γαλλικές εταιρίες έχουν "διεισδύσει" τα τελευταία δύο χρόνια. Η αντιιμπεριαλιστική πάλη είναι μονόδρομος για τους λαούς.


ΣΕΛ.  46  -  47

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
  • Ο Γ. Φαρσακίδης προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Εικαστικών, 500.000 δρχ., στη μνήμη της συζύγου του Ιωάννας Πυλωνά, με τη συμπλήρωση σαράντα ημερών από την απώλειά της
  • Ο Α.Ι.Γ.Κ. πρόσφερε στην ΚΟ Νέας Λαμψάκου 300.000 δραχμές, προς τιμή των 80χρονων του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ