ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /50
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ποια η ουσία και το μήνυμα της "αλεπούς"...

Αλλεπάλληλα κύματα αμερικανο-βρετανικών επιδρομών πλήττουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα την ιρακινή πρωτεύουσα, αλλά και στόχους στη νότια περιφέρεια της χώρας. Η "Αλεπού της Ερήμου" βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης και φιλοξενείται σε απευθείας σύνδεση από τα τηλεοπτικά δίκτυα όλου του κόσμου σε θέση απόλυτης προτεραιότητας. Οι πολεμικές επιχειρήσεις στον Περσικό Κόλπο έχουν προκαλέσει πλήθος συζητήσεων, στο επίκεντρο των οποίων έχει τεθεί η αμερικανική ηγεσία και οι λόγοι που την οδήγησαν στο νέο αυτό τρομοκρατικό πλήγμα.

Εκτός από την "έκπληξη" που εξέφρασαν ορισμένοι, κυριαρχούν οι εκτιμήσεις περί προσπάθειας του Αμερικανού Προέδρου να αποσπάσει την κοινή γνώμη από τη διαδικασία καθαίρεσής του και να κερδίσει χρόνο στην εξουσία μέσα από "επιπόλαιους και ανεύθυνους τυχοδιωκτισμούς", όπως έσπευσαν πολλοί να συμπεράνουν. Οι ίδιες, όμως, οι εξελίξεις και οι τοποθετήσεις των Αμερικανών ιθυνόντων δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών και καθιστούν, το λιγότερο, αφελείς όσους προσπαθούν να πείσουν ότι το όλο πρόβλημα αφορά μόνο τους συγκυριακούς πολιτικούς συσχετισμούς στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Στην πράξη το "πλέον απαραίτητο έθνος"

Οντως, η στάση της Ούασιγκτον, αυτή τη φορά, ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας και απροκάλυπτης περιφρόνησης όλων των διεθνών οργανισμών, αλλά και όλων των, αυτοπροβαλλόμενων, ως σημαντικών συμμάχων της. Η αμερικανική ηγεσία αγνόησε επιδεικτικά τους διεθνείς οργανισμούς, το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και τους συμμάχους - υποτελείς της και εκμεταλλευόμενη, μόνο, την τυφλή υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης προχώρησε απερίσπαστη στην εφαρμογή των αποφάσεών της. Η αντίληψη του απόλυτου και αδιαμφισβήτητου κυρίαρχου φάνηκε ολοκάθαρα μέσα από το διάγγελμα του Αμερικανού Προέδρου, λίγη ώρα μετά την έναρξη του πρώτου κύματος των αμερικανικών επιδρομών. Ο Μπιλ Κλίντον, χωρίς ενδοιασμούς, μίλησε με γνώμονα το πνεύμα της φράσης που είχε ξεστομίσει, το Γενάρη, η υπουργός Εξωτερικών του, σύμφωνα με την οποία "οι ΗΠΑ είναι το πλέον απαραίτητο έθνος στον κόσμο". Αναφέρθηκε, λοιπόν, στην ευκαιρία "που έδωσε" στον Ιρακινό Πρόεδρο, "στην υπομονή που επέδειξε" και στην απόφασή του να απαντήσει καταλλήλως "στην περιφρονητική στάση της Βαγδάτης απέναντι στην UNSCOM", απάντηση που δεν αποτελεί έκπληξη, όπως εκτίμησε, καθώς είχε γίνει σχετική προειδοποίηση στα μέσα του περασμένου μήνα.

Στο διάγγελμά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν άφησε περιθώρια παρανόησης, υπογραμμίζοντας σαφέστατα ότι "δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο που θα αποτρέψει τις ΗΠΑ από το να υπερασπίσουν σθεναρά τα ζωτικά τους συμφέροντα στην περιοχή" και δεν έκρυψε τον κυνισμό του, παραδεχόμενος ότι "σε κάθε πολεμική επιχείρηση, δυστυχώς, υπάρχουν, κυρίως, αθώα θύματα, αλλά είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει τη στάση μας", παρόλο, που όπως παραδέχτηκε ο ίδιος δεν είναι, καν, στόχος των επιδρομών η απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεϊν από την εξουσία. Οσοι κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες να αγνοηθεί η συγκεκριμένη απροκάλυπτη δήλωση και να μετατοπιστεί το κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος στη διαδικασία καθαίρεσής του Κλίντον, θα πρέπει να απογοητεύτηκαν, όταν ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση της σχετικής ψηφοφορίας στο Κογκρέσο, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η "αλεπού της ερήμου" και έχει, ήδη, ανακοινωθεί η ομόφωνη υποστήριξη της αμερικανικής πολιτικής σκηνής στην επιχείρηση.

Το ενδεχόμενο, ο Αμερικανός Πρόεδρος και οι συνεργάτες του να προσπάθησαν να πετύχουν "με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια", δηλαδή να στόχευσαν και στην ταυτόχρονη αναβολή της διαδικασίας καθαίρεσης μέσω της εξαπόλυσης των επιδρομών είναι πολύ πιθανό. Αναμφιβόλως, όμως, οι ΗΠΑ δε θα χρεώνονταν με, το λιγότερο σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, 50 δισεκατομμύρια το χρόνο, για να διατηρούν ετοιμοπόλεμη την ισχυρότατη πολεμική τους μηχανή στον Κόλπο από το 1991, μόνο με την προοπτική ότι ένας Πρόεδρος, ίσως, θελήσει να προχωρήσει σε "αντιπερισπασμό" για να εκτονώσει τα εσωτερικά του προβλήματα και να εξαγάγει την κρίση που απειλεί την εξουσία του.

Επικριτές και μη υιοθετούν τα άλλοθι

Η ουσία, τόσο της, επί χρόνια, οικοδομούμενης αμερικανικής πολεμικής υπεροπλίας στον Κόλπο, όσο, κυρίως, και της "Αλεπούς της Ερήμου" είναι η διασφάλιση της μοναδικής, απόλυτης και αδιαμφισβήτητης κυριαρχίας των συμφερόντων των αμερικανικών κυρίαρχων κύκλων, σε μια περιοχή, που, χωρίς αμφιβολία, είναι ιδιαίτερα θελκτική, λόγω του πλούσιου σε πετρέλαιο υπεδάφους της, αλλά και λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, καθώς βρίσκεται κοντά στη, μείζονος ενδιαφέροντος, περιοχή της ανατολικής Ασίας και, φυσικά, της Μέσης Ανατολής. Και γίνεται ακόμη σαφέστερο ότι αυτή είναι η ουσία του όλου ζητήματος από την αγωνιώδη προσπάθεια των πάντων να "κρατηθούν" από τα άλλοθι της "ανεπαρκούς ιρακινής συνεργασίας με την UNSCOM", παρά την κριτική ή τη δυσαρέσκεια που επέδειξαν για την αμερικανική απροκάλυπτη υπεροψία.

Γαλλία, Ρωσία και Κίνα, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους, την οποία δικαιολόγησαν στη βάση του σκεπτικού ότι "η μονομερής ανάληψη στρατιωτικής δράσης αποτελεί παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας και θα επιφέρει μόνο αστάθεια στην όλη περιοχή", χωρίς, όμως, να παραλείψουν να υιοθετήσουν την έκθεση του επικεφαλής της UNSCOM Ρίτσαρντ Μπάτλερ και να επιρρίψουν ευθύνες στην ιρακινή ηγεσία. Την ίδια στιγμή, παρέλειψαν, όμως, να "υπενθυμίσουν" ότι η προσήλωσή τους στη"νομιμότητα", στη "φιλία προς τον ιρακινό λαό" και όλα τα συναφή αντικατοπτρίζει τα τεράστια συμφέροντα που έχουν επενδύσει πετρελαϊκές εταιρίες, γαλλικές και ρωσικές, στα συμβόλαια που έχουν υπογράψει, τα τελευταία 2 χρόνια, με τη Βαγδάτη για εκμετάλλευση του ιρακινού "μαύρου χρυσού", αμέσως μετά την άρση των κυρώσεων. Ούτε φυσικά είναι δυνατόν να μη ληφθεί υπόψη η αγωνιώδης προσπάθεια του Παρισιού και της Μόσχας να αναβαθμίσουν την επιρροή και το ρόλο τους στην περιοχή, προσπάθεια που έχει διαγραφτεί ξεκάθαρα μέσα από τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις τους στη Μέση Ανατολή και στην περίφημη, σχεδόν μόνιμα τελματωμένη τον τελευταίο καιρό, ισραηλινο-παλαιστινιακή "ειρηνευτική διαδικασία".

Οι αντιδράσεις, η δυσαρέσκεια και η, ολοένα και περισσότερο, προβαλλόμενη αναγκαιότητα "ενότητας της ΕΕ" δεν αφορούν αυτές καθαυτές τις πολεμικές επιχειρήσεις στον Κόλπο, αλλά το μήνυμα που αυτές μεταφέρουν προς όλες τις κατευθύνσεις: Το μήνυμα της απόλυτης κυριαρχίας των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή, αλλά και την, εν δυνάμει, απόλυτη κυριαρχία τους στο οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, ενδεχόμενο που θέτει στο περιθώριο όλους τους επίδοξους "μικροπλανητάρχες και κυριάρχους".

Το μήνυμα και οι προθέσεις της Ουάσιγκτον καταγράφηκαν σαφέστατα μέσω των δηλώσεων και της στάσης των Αμερικανών αξιωματούχων, τα τελευταία αυτά εικοσιτετράωρα, οι οποίοι δεν έκαναν, καν, τον κόπο να υπερασπίσουν με ισχυρά άλλοθι - "προστασία της ανθρωπότητας" και άλλα συναφή - τις ενέργειές τους. Η Μαντλίν Ολμπράιτ δήλωνε περιφρονητικά ότι "όλοι αυτοί που επικρίνουν δεν κατόρθωσαν να έχουν αποτελέσματα με τις προτάσεις τους" και ο Ουίλιαμ Κοέν υπογράμμιζε προκλητικά ότι "οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν, όσο κρίνουμε αναγκαίο, ακόμη και αν η Βαγδάτη προσφέρει κλάδο ελαίας".

Επιλεκτικές "απώλειες μνήμης"

Επισταμένα και επανειλημμένα, υποβαθμίστηκε ή αγνοήθηκε, εντελώς, η έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ), ακόμη και από τους "σκληρούς επικριτές της Ουάσιγκτον", σύμφωνα με την οποία "η ιρακινή ηγεσία επέδειξε ικανοποιητική συνεργασία και ο φάκελος του ιρακινού πυρηνικού οπλοστασίου είναι έτοιμος να κλείσει". Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις χαώδεις διαφορές εκτιμήσεων με την UNSCOM, ο εκπρόσωπος της ΔΕΑΕ Ντέιβιντ Σκουντ, από τη Βιέννη, δήλωνε ότι "το έργο των δύο υπηρεσιών ήταν διαφορετικό και οι επιθεωρητές της UNSCOM είχαν πολύ μεγαλύτερη και δυσκολότερη εμβέλεια δράσης". Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Ρίτσαρντ Μπάτλερ, ενώ εκπρόσωποι του αμερικανικού Ινστιτούτου Ατομικής Ενέργειας έσπευσαν να μιλήσουν "για περιορισμένη δράση και δικαιοδοσία της ΔΕΑΕ, που θα είχε αποτύχει, αν είχε αναλάβει τις αρμοδιότητες της UNSCOM", υποβαθμίζοντας, μια και καλή, τις εκτιμήσεις της υπηρεσίας.

Κανείς, επίσης, δεν ασχολήθηκε, όχι μόνο τώρα, αλλά και κατά τη διάρκεια των αλλεπάλληλων κρίσεων στις σχέσεις του Ιράκ με τον ΟΗΕ, με το περιεχόμενο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ολες ανεξαιρέτως οι αποφάσεις απαιτούν από το Ιράκ "πλήρη συμμόρφωση με το Συμβούλιο Ασφαλείας και συνεργασία με τους επιθεωρητές". Ακόμη και στην αρχική απόφαση 687 (1991) προβλέπεται η πλήρης καταστροφή όλου του ιρακινού οπλοστασίου. Με δεδομένη αυτή την απόφαση, ο Ιρακινός Πρόεδρος και η Ουάσιγκτον διαφωνούν σχετικά με τους τόπους που οι επιθεωρητές θα έχουν δικαιοδοσία ελέγχου, τόπους που ουδέποτε κατονομάστηκαν σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ετσι, Ουάσιγκτον και Βαγδάτη είχαν το περιθώριο να αντιπαραθέτουν απόψεις και να οξύνουν τα πνεύματα, είτε για τα προεδρικά μέγαρα (όπως το Γενάρη), είτε για τα γραφεία κυβερνητικών υπηρεσιών και κομμάτων (όπως τον Νοέμβρη) και να διαιωνίζουν ένα παιχνίδι έντασης, απειλών, καταγγελιών και εξουσίας, που φαίνεται ότι συμφέρει, τόσο την αμερικανική ηγεσία, η οποία βρίσκει έτοιμες αφορμές και άλλοθι για να επιβάλει τις επιδιώξεις της, όσο και τον Ιρακινό Πρόεδρο να συσπειρώνει το λαό του υπό το δέος των "επιθέσεων των εχθρών του Θεού".

Εξίσου αποκαλυπτικό της ουσίας, είναι η διαχρονική περιθωριοποίηση ή αποσιώπηση όλων εκείνων των φωνών και των καταγγελιών ότι, τόσο οι οικονομικές κυρώσεις, όσο και οι πολεμικές επιχειρήσεις έχουν ως θύμα τον απλό ιρακινό λαό και όχι την ηγεσία του. Στα "αζήτητα" θάφτηκε η καταγγελία του πρώην επικεφαλής του ανθρωπιστικού προγράμματος του ΟΗΕ, Ιρλανδού Ντένις Χάλιντεϊ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του, στα μέσα του καλοκαιριού, καταγγέλλοντας ότι "είναι αδύνατον να αποδεχτώ ότι ένας Οργανισμός, όπως ο ΟΗΕ, έχει αναγκαστεί να υιοθετήσει και να λειτουργήσει υπό το καθεστώς κυρώσεων και αποδέχεται να υποκρίνεται ανθρωπισμό, μέσα από ένα πρόγραμμα, που όλοι γνωρίζουμε καλά ότι δεν αρκεί για να απαλύνουμε τον πόνο του ιρακινού λαού, γιατί και δε χρηματοδοτείται ικανοποιητικά και δεν εφαρμόζεται δίκαια".

Ανάλογης μεταχείρισης έτυχαν και οι προσπάθειες της αμερικανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης "Κέντρο Διεθνούς Δράσης" και του επικεφαλής της, πρώην γενικού εισαγγελέα Ράμσεϊ Κλαρκ, ο οποίος κατήγγειλε τον περασμένο Μάη, τόσο τη στάση της αμερικανικής ηγεσίας, όσο και του ΟΗΕ ως υποκριτική και απάνθρωπη απέναντι στον ιρακινό λαό, την ευημερία του οποίου ευαγγελίζονται άπαντες. Ο Κλαρκ τόνιζε ότι η οργάνωση μετέφερε, με δικά της έξοδα και μέσα, ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ, γιατί οι εμπλοκές και τα εμπόδια που της τέθηκαν από την αμερικανική διοίκηση και τον ΟΗΕ θα οδηγούσαν, τελικά, στη μη αποστολή της βοήθειας.

Η ουσία και η αναγκαιότητα σθεναρής αντίστασης

Η "Αλεπού της Ερήμου" δεν είναι, παρά άλλο ένα επεισόδιο στο παιχνίδι εξουσίας και κυριαρχίας των αμερικανικών κυρίαρχων κύκλων στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής. Και αυτό το παιχνίδι εξουσίας και μοιράσματος επιρροής και υπεράσπισης ζωτικών συμφερόντων, λίγο εξαρτάται από τις διαδικασίες καθαίρεσης ή όποιες άλλες του οποιουδήποτε Προέδρου. Αποτελεί, απλούστατα, συστατικό αναπόσπαστο στοιχείο του συγκεκριμένου καπιταλιστικού συστήματος και των νόμων λειτουργίας του.

Η "αλεπού της ερήμου" είναι άλλο ένα πλήγμα στον πολύπαθο ιρακινό λαό, ο οποίος είναι το μοναδικό θύμα, τόσο της διαιώνισης της "κόντρας" της ηγεσίας του με την Ουάσιγκτον, όσο και των κυρώσεων και των βομβαρδισμών. Οι νεκροί και οι τραυματίες των τελευταίων 24ώρων συμπληρώνουν το μεγάλο κατάλογο των, εκατομμυρίων πλέον, θυμάτων, κυρίως μικρών παιδιών, του υποσιτισμού, των ασθενειών, της ανεπάρκειας φαρμάκων που μαστίζει το Ιράκ. Η αλληλεγγύη όλων μας προς τον ιρακινό λαό, χωρίς μεσοβέζικες απόψεις του τύπου "φέρει την ευθύνη η ιρακινή ηγεσία" που αποπροσανατολίζουν από την ουσία της κατάστασης και μοιράζουν ευθύνες γενικώς και αορίστως ακόμη και στα αθώα θύματα, είναι απαραίτητη και αναγκαία. Και η αναγκαιότητα αυτή δεν πηγάζει μόνο από την κρισιμότητα της παρούσας κατάστασης, αλλά από την απλούστατη διαπίστωση ότι, όπως σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αμερικανικών συμφερόντων είναι η εξασφάλιση της απόλυτης κυριαρχίας τους στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού, με τον ίδιο τρόπο αύριο στο στόχαστρο θα βρεθεί η οποιαδήποτε άλλη "ζώνη επιρροής" και ο οποιοσδήποτε άλλος λαός.

Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δουλοπρέπεια και ... τερτίπια

Η Ολμπράιτ (ή, μήπως, ήταν ο Μπερνς;) έγραψε μια ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας έβαλε από κάτω τη σφραγίδα του και "τσουπ" (!), να η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για τον αμερικανο-βρετανικό βομβαρδισμό του Ιράκ. Διά χειρός Ολμπράιτ, λοιπόν, γράφεται η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απλώς τη φωνή τους προσφέρουν, και μόνο για την ανάγνωση των κειμένων της ανείπωτης υποτέλειας και της απόλυτης συνενοχής με τους ιμπεριαλιστές.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Και στα Ιμια έτσι έγινε. Και όταν ο Κλίντον, το καλοκαίρι - στα διαλείμματα των "συγγνώμη" του για την Μόνικα - διέταξε το σφαγιασμό του Σουδάν και του Αφγανιστάν, έτσι έγινε. Και στη Μαδρίτη, σε εκείνο το περίφημο σύμφωνο μεταξύ Σημίτη και Ντεμιρέλ, έτσι έγινε. Και με τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, έτσι έγινε.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι από εκείνες τις διεθνείς και πάντα διαθέσιμες "Μόνικες", που μετά από κάθε ανάρμοστη στάση του "πλανητάρχη" απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο (της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης), επιδεικνύει με βαθύ υπερατλαντικό σεβασμό το λεκιασμένο φορεματάκι της.

Εν προκειμένω, πρόκειται για τα φιλο-αμερικανικά ανακοινωθέντα της ελληνικής κυβέρνησης. Τα οποία, δε, υπάρχει σοβαρός λόγος που εκδίδονται. Στη μικροϊμπεριαλιστική μας αντιπαράθεση με την Τουρκία, εμείς πρέπει να είμαστε πιο εκδηλωτικοί λιβανιστές των Αμερικάνων από την Αγκυρα, λένε οι απόγονοι του Α. Παπανδρέου. Πιστοί στους "αστερίσκους" του προκατόχου τους, επομένως, οι "γραμματικοί" της Ολμπράιτ.

***

Αλλά είπαμε. Συγγραφείς είναι άλλοι. Αφεντικά είναι άλλοι. Οι δικοί μας αναλαμβάνουν, από τη στιγμή που πρέπει να γίνει η μετάφραση εις την ελληνικήν από τα ...αμερικάνικα. Διερμηνείς και διαμεσολαβητές των καουμπόηδων είναι οι άνθρωποι. Και τα κατάφεραν - και πάλι - μια χαρά. Ούτε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ήταν ο κ. Ρέππας. Οταν ρωτήθηκε την Πέμπτη, και αφού τέλειωσε την ενώπιον των δημοσιογράφων ανάγνωση του κειμένου που εξέδωσε το ΥΠΕΞ για την επιδρομή στη Βαγδάτη, αν το συγκεκριμένο κείμενο συντάχτηκε πράγματι από Ελληνα και όχι από κάποιο... πιλότο των Β - 52 που σπέρνουν θάνατο στον Περσικό, έκανε ότι δεν άκουσε... Ακουσε πολύ καλά, όμως, όταν ρωτήθηκε πώς σχολιάζει τη δολοφονία αμάχων. "Λυπούμαστε", είπε ο κύριος υπουργός... Ακουσε πολύ καλά, όταν ρωτήθηκε πώς σχολιάζει το "δίκαιον" της αμερικανικής θηριωδίας. "Η δραστηριότητα αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων, που έχει λάβει η διεθνής κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ", είπε ο κύριος υπουργός... Είχε πάρει γραμμή, άλλωστε, από την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία - σημειωτέον - εξεδόθη μετά από σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Σημίτη.

Δε θα μπορούσε να λείπει από τα διαπιστευτήρια του κ. Σημίτη κι αυτό. Μια δημόσια δήλωση, δηλαδή, η οποία θα μπορούσε να ξεκινά και ως εξής: "Σύντροφε, κεντροαριστερέ Κλίντον, εγώ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, σας συγχαίρω και σας καλώ να τσακίσετε το Ιράκ"! Είναι αλήθεια ότι ο κ. Σημίτης συγκρατήθηκε, κάπως...

***

Ελα, όμως, που το θράσος τους δεν έχει όρια. Ελα, που, ενώ εκδίδουν αυτά τα ανακοινωθέντα ντροπής - κάνοντας το συμμαχικό τους χρέος απέναντι στους σφαγιαστές των λαών - έρχονται μετά να ποτίσουν με ακατάσχετο ...ΠΑΣΟΚισμό την εσωτερική πολιτική ζωή. Και αυτό, βέβαια, γνωστό έργο είναι. Μία από τις εκδόσεις του είναι και εκείνη, που ξεκινά με "νταηλίκια", μέχρι να καταλήξει στις επαναλαμβανόμενες "συγγνώμες" του κ. Πάγκαλου προς τον εκάστοτε Αμερικανό ή Γερμανό πρεσβευτή.

Τώρα, βέβαια, πήραν τα μέτρα τους. Στην αρχή χειροκρότησαν. Εσπευσαν να στοιχιστούν πίσω από τον Κλίντον, τον Μπλερ και την Ολμπράιτ. Ως κυβέρνηση, διασφάλισαν, με τον επίσημο διπλωματικό τους λόγο, ότι κέρδισαν την ευαρέσκεια των αφεντικών τους. Και αμέσως μετά, άρχισε το δούλεμα για εσωτερική κατανάλωση!

***

Να ποιοι είναι:

Αυτοί, που, απευθυνόμενοι στη διεθνή κοινότητα, τάσσονται παρά τω πλευρώ του εγκληματία Κλίντον, την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της χώρας, υπογράφουν μαζί με βουλευτές άλλων κομμάτων ανακοινώσεις καταδίκης της επιδρομής!

Προσέξτε: Μεταξύ των υπογραφόντων τη δήλωση των 80 Ελλήνων βουλευτών, με την οποία "καταδικάζεται η νέα στρατιωτική επιδρομή", ανήκει και ο κ. Σκανδαλίδης. Ο γραμματέας, δηλαδή, ενός κυβερνώντος κόμματος, που τυγχάνει να υποστηρίζει τη στρατιωτική επιδρομή! Το θέμα δεν έχει σχέση με τον κ. Σκανδαλίδη, προσωπικά. Εχει να κάνει με το δισυπόστατον του Ιανού, που εκπροσωπεί, παρά την όποια προσωπική του αντίληψη για τα πράγματα. Κάτι που ισχύει και για τους υπόλοιπους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Προσέξτε: Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, αφού εξέδωσε την κατάπτυστη ανακοίνωση υπέρ της εξολόθρευσης του Ιράκ, βγήκε μετά στα κανάλια για να "καταδικάσει" (!), λέει, τα δυο μέτρα και δυο σταθμά που ακολουθούν οι Αμερικανοί και να πει (σ.σ.: διά στόματος Πάγκαλου!) ότι οι ΗΠΑ παραβίασαν τις αρχές του ΟΗΕ με τη μονομερή επίθεση. Ο κ. Πάγκαλος είναι ο ίδιος, που ηγείται ενός υπουργείου Εξωτερικών, που, μια μέρα πριν, εις επήκοον όλου του κόσμου, δήλωσε ότι η επιδρομή στη Βαγδάτη νομιμοποιείται στο όνομα "του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας"!

Ποιος έχασε την ντροπή για να τη βρουν αυτοί;

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Εξοπλισμοί...

Το πρόβλημα των στρατιωτικών εξοπλισμών της Ελλάδας ήταν και είναι οξύτατο, πολύπλευρο και διαπλεκόμενο. Από το γεγονός αυτό, το κίνημα ειρήνης υποχρεώνεται να επαναλαμβάνει βασικές του θέσεις και συμπεράσματα. Τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια υπήρξαν δύο κύρια γεγονότα που προσέδωσαν το χαρακτήρα των εξοπλισμών. Το πρώτο χρονικά ήταν η στρατιωτική κατάληψη της μισής Κύπρου από τουρκικά στρατεύματα με ΝΑΤΟικά όπλα τον Ιούλη κι Αύγουστο του 1974 κι η συνεχιζόμενη τουρκική απειλή στο Αιγαίο. Το δεύτερο χρονικά γεγονός ήταν η παγκόσμιας σημασίας ανατροπή και διάλυση του σοβιετικού πόλου ισχύος την αυγή της δεκαετίας του 1990. Τα δύο αυτά γεγονότα κι ιδιαίτερα το δεύτερο διαμόρφωσαν φυγόκεντρες δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή. Οι επιπτώσεις στους ελληνικούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς ήταν αναπόφευκτες. Δύο είναι οι κύριοι επισήμως εμφανιζόμενοι παράγοντες στη δημόσια ζωή για το ζήτημα των εξοπλισμών. Ο ένας είναι αυτός που υποστηρίζει το συνεχή άκρατο στρατιωτικό εξοπλισμό της Ελλάδας έναντι κυρίως της Τουρκίας. Ο άλλος είναι εκείνος που αποβλέπει κυρίως στη διαμόρφωση ενιαίας εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας στο πλαίσιο της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι, πιστεύει, ότι περιορίζεται η ανάγκη αυτόνομων στρατιωτικών εξοπλισμών της Ελλάδας. Παρά τη φαινομενική τους διαφορά και οι δύο συναποτελούν τις δύο πλευρές του ιδίου νομίσματος. Το κοινό νόμισμα, που προσδιορίζει το χαρακτήρα τους, είναι η αφοσίωσή τους στο δυτικο-συμμαχικό οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό δόγμα, που εκφράζεται στους οργανισμούς ΕΕ, ΔΕΕ, ΝΑΤΟ.

Οι ελληνικοί στρατιωτικοί εξοπλισμοί, είτε με την άκρατη είτε με την περιορισμένη μορφή τους, ελέγχονται από τις διασυμμαχικές συμβατικές υποχρεώσεις. Αυτές οι υποχρεώσεις μεταφράζονται είτε σε ΝΑΤΟικές επεμβάσεις και δόγματα, είτε σε ανάλογα δυτικο-ευρωπαϊκά. Στην καλύτερη περίπτωση η ελληνική πλευρά προσπαθεί να προσαρμόσει τους εξοπλισμούς της στις συμμαχικές ανάγκες σαν την ουρά της αχλάδας. Εάν σε αυτό προστεθεί κι η κατ' ουσία απαίτηση των μιλιταριστών για προμήθεια οπλικών συστημάτων αποκλειστικά δυτικο-συμμαχικής προέλευσης, γίνεται φανερή η ματαιοδοξία της μιας ή της άλλης ελληνικής πλευράς. Το ζήτημα των στρατιωτικών εξοπλισμών έχει και την εξίσου σημαντική οικονομική πλευρά. Το ένα της σκέλος είναι στο ότι η ελληνική οικονομία είναι υποταγμένη στο δείκτη της ΟΝΕ των Βρυξελλών. Επομένως κάθε της ενέργεια περνάει από την κρησάρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) και ανατρέπεται κατά το δοκούν. Το άλλο της σκέλος είναι ότι η ελληνική οικονομία, όπως κάθε οικονομία, δεν έχει ανεξάντλητο μέγεθος. Το μέγεθος των δυνατοτήτων της είναι σχεδόν συγκεκριμένο στην κάθε συγκεκριμένη στιγμή. Επομένως το συνεχές κυνήγι των εξοπλισμών ξεκινά από τη συνεχή οικονομική αιμορραγία και φτάνει μέχρι την οικονομική κατάρρευση, όταν το κόστος του υπερβεί ένα ορισμένο όριο. Αυτό σημαίνει ότι οι προμηθεύτριες μιλιταριστικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ μπορούν να διατηρούν τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας στο έσχατο σκαλοπάτι πριν την κατάρρευση. Το κατάλληλο κλίμα επιτυγχάνεται με την υποδαύλιση συνοριακών ανταγωνισμών για τη συνεχή ανανέωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Αυτό γίνεται αντιληπτό εάν σκεφτεί κανείς ότι μια πιθανή συγκέντρωση του συνολικού θαλάσσιου, εναέριου και χερσαίου πολεμικού όγκου της Ελλάδας και της Τουρκίας στον καθορισμένο γεωγραφικό χώρο του Ανατολικού Αιγαίου σε πολεμικό θέατρο, θα οδηγούσε πιθανότατα, λόγω πληθώρας μέσων, σε μια καταβύθιση όλων στον πάτο του Αιγαίου. Το μόνο που μένει από όλη αυτή την ιστορία είναι η δέσμευση ενός μεγάλου μέρους του ετήσιου εθνικού εισοδήματος των αδύναμων χωρών στον μπεζαχτά της διεθνούς μιλιταριστικής οικονομίας με τη συνεχή ανανέωση των εξοπλισμών. Το αρνητικό πλαίσιο αυτής της επαναλαμβανόμενης διαδρομής δύναται να ανατραπεί με μια άλλη, εντελώς διαφορετική διαδρομή. Χρειάζεται ο προσδιορισμός των εξοπλισμών να γίνεται με αυστηρά εσωτερικά κριτήρια άμυνας και ασφάλειας. Πρέπει η εσωτερική αμυντική βιομηχανία να αναπτυχθεί σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια. Πρέπει τα εξωτερικά άκρα αυτής της πολιτικής να αγγίζουν την ξένη πολεμική βιομηχανία ως έναν αυστηρά συμπληρωματικό παράγοντα. Πρέπει να αλλάξει η δομή κι ο χαρακτήρας όλου του ανθρώπινου δυναμικού που εμπλέκεται στην εθνική άμυνα κι εξαρτάται από ξένα επιτελεία. Πρέπει όλη η φιλοσοφία της αμυντικής πολιτικής να διακρίνεται από την πεποίθηση της αναγνώρισης του δικαιώματος κάθε λαού για ελευθερία και ειρήνη. Πρέπει η αμυντική οργάνωση να μην αποβλέπει στην κατάκτηση, αλλά στην υπεράσπιση της ελευθερίας. Πρέπει να υπερασπίζεται την ειρήνη ακόμη κι όταν αυτή δεν υιοθετείται από δυο τουλάχιστον πλευρές, που χρειάζονται για την πραγματοποίησή της. Η φιλοσοφία της ειρήνης πρέπει να είναι η προμετωπίδα των υπερασπιστών της ελευθερίας ως η επιθυμητή κατάληξη του αγώνα τους. Αυτό είναι το νόημα της εθνικής άμυνας που υπερασπίζεται το μαχόμενο κίνημα ειρήνης με πατριωτικό φρόνημα και διεθνική αλληλεγγύη.

Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

Από τις διαμαρτυρίες που διοργανώθηκαν από την πρώτη στιγμή στο Λονδίνο

Εκδηλώσεις ενάντια στην αμερικανο-βρετανική γκανγκστερική επίθεση οργανώθηκαν σε πολλές αμερικανικές πόλεις



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ