Παρασκευή 4 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
ΠΑΜΕ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δράση για φτηνές και ασφαλείς αστικές συγκοινωνίες

Συνέντευξη Τύπου χτες και πρωτοβουλίες ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές στον ΟΑΣΘ

Από παλιότερη κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη
Σε αγώνα για ενιαίο κρατικό φορέα μεταφορών, που θα διασφαλίζει ασφαλείς, σύγχρονες και φθηνές συγκοινωνίες για το λαό και σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα για τους εργαζόμενους, καλούν το λαό της Θεσσαλονίκης η Γραμματεία Μεταφορών Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΜΕ και οι Λαϊκές Επιτροπές Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις νέες αυξήσεις που δρομολογούνται στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και τη διαρκή χειροτέρευση των υπηρεσιών.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες, οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και των Λαϊκών Επιτροπών, ανακοίνωσαν τη διοργάνωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), την επόμενη Τρίτη 8 Ιούλη, στις 10.30 π.μ.

Ο Νικήτας Τσαρίδης, εκπρόσωπος της Γραμματείας Μεταφορών του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ, σημείωσε ότι οι εξελίξεις που δρομολογούνται στις αστικές συγκοινωνίες, με στόχο τη μείωση της κρατικής επιδότησης και του «λειτουργικού κόστους» από 130 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013 σε 50 εκατ. ευρώ έως το 2017, περιλαμβάνουν αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων μέχρι και 30%.

Επίσης, αύξηση της ηλικίας του στόλου από τα 15 χρόνια που είναι σήμερα, στα 20 χρόνια, που σημαίνει ότι θα κυκλοφορούν περισσότερα παλαιά και κακοσυντηρημένα λεωφορεία. Προβλέπονται ακόμα τροποποιήσεις και κόψιμο δρομολογίων, μεταφορά στην εφορία των προστίμων που δίνει ο ΟΑΣΘ σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τα εισιτήρια και άλλα μέτρα.

Ηδη από 1η Ιούλη δρομολογήθηκε η τροποποίηση των καλοκαιρινών ωραρίων των λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΘ εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Ετσι, από 479 λεωφορεία που κυκλοφορούσαν τις καθημερινές πέρσι, φέτος θα κυκλοφορούν 447, με άμεσες επιπτώσεις στη συχνότητα των δρομολογίων. Αντίστοιχα, τα Σαββατοκύριακα από 428 πέρσι, φέτος θα κυκλοφορούν 388.

Επίσης, σχεδιάζεται η παραχώρηση του ελέγχου των εισιτηρίων σε εταιρεία - εργολάβο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων, με διαφορετικά εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα και υπερεκμετάλλευση των εργολαβικών εργαζομένων, που πιθανολογείται ότι θα είναι επιδοτούμενοι από διάφορα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Την ίδια στιγμή, τα κέρδη των μετόχων του ΟΑΣΘ μένουν ουσιαστικά άθικτα. Η διαπραγμάτευση για μείωση του μερίσματος των 16 εκατ. ευρώ που θα εισπράξουν, κατά 3,2 εκατ. ευρώ, κατέληξε σε τελική μείωση μόλις 400.000 ευρώ! Κι αυτό όταν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ είναι απλήρωτοι για μία ακόμη φορά, με τη διοίκηση του Οργανισμού να επικαλείται έλλειψη χρημάτων. Οι εργαζόμενοι έχουν ανακοινώσει ότι αν δεν πληρωθούν μέχρι και σήμερα, τη Δεύτερα 7 Ιούλη θα προχωρήσουν σε προειδοποιητική στάση εργασίας στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας.

«Τις συνέπειες αυτών των εξελίξεων θα κληθούν να πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα», σημείωσε ο Κώστας Κουκούλας, εκπρόσωπος των Λαϊκών Επιτροπών της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα για: Ενιαίο κρατικό φορέα μεταφορών που θα διασφαλίζει ασφαλείς, σύγχρονες και φθηνές συγκοινωνίες. Για χρονικές ζώνες δωρεάν μετακίνησης για όλους. Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, των συνταξιούχων, των μαθητών και των φοιτητών. Σβήσιμο όλων των προστίμων που έχουν επιβληθεί σε ανέργους. Καμία μείωση μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό της κερδοφορίας(2018-10-05 00:00:00.0)
Ακριβαίνουν 11% τα εισιτήρια(2005-04-21 00:00:00.0)
Αρχίζει αγώνας κατά της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων(2002-01-22 00:00:00.0)
Επιμένει στις αυξήσεις των εισιτηρίων η κυβέρνηση(2002-01-19 00:00:00.0)
Προκαλεί τους Θεσσαλονικείς η κυβέρνηση!(2002-01-18 00:00:00.0)
Νέο χαράτσι και υποβάθμιση υπηρεσιών περιμένουν τους πολίτες(2000-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ