Παρασκευή 4 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αλληλεγγύη δυναμώνει την απεργία στη ΔΕΗ

Συμμετοχή στην περιφρούρηση και συγκεντρώσεις χτες από το ΣΕΕΕΝ στη Δυτική Μακεδονία. Κινητοποιήσεις από το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Λάρισα
Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Λάρισα
Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η πανελλαδική απεργία των εργαζόμενων της ΔΕΗ. Χτες, πρώτη μέρα των 48ωρων κυλιόμενων κινητοποιήσεων, τέθηκαν εκτός λειτουργίας 13 θερμοηλεκτρικές Μονάδες (λιγνιτικές και Φυσικού Αερίου), συνολικής ισχύος περίπου 3.400 MW. Η συμμετοχή των εργαζόμενων σε όλες τις μονάδες και τα ορυχεία της ΔΕΗ στη Μακεδονία και τη Θράκη, ήταν σχεδόν καθολική (πάνω από 95%) και ο αγώνας τους συναντά την αλληλεγγύη του λαού της περιοχής.

Η μάχη της περιφρούρησης στις πύλες των ΑΗΣ και των ΥΗΣ, δόθηκε με ταυτόχρονη μαζική παρουσία των ταξικών δυνάμεων παντού, αλλά και τη στήριξη εργαζομένων άλλων κλάδων και τοπικών φορέων. Στη Δυτική Μακεδονία εκατοντάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς (Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου, Μελίτης) και παρέμειναν εκεί μέχρι νωρίς το πρωί.

Στη συνέχεια, στις 10.30 π.μ., με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια στην Πτολεμαΐδα και στην Κοζάνη, όπου εκφράστηκε η έμπρακτη στήριξη του λαού. Σήμερα Παρασκευή, το ΣΕΕΕΝ προγραμματίζει νέα συλλαλητήρια, στις 8 μ.μ., στις κεντρικές πλατείες της Πτολεμαΐδας, της Φλώρινας και της Κοζάνης.

Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΣΕΕΕΝ στην Κοζάνη
Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΣΕΕΕΝ στην Κοζάνη
Στην Αθήνα, έγινε χτες το απόγευμα συλλαλητήριο έξω από τα κεντρικά Γραφεία της ΔΕΗ, στη Χαλκοκονδύλη, με κάλεσμα της ΓΕΝΟΠ. Στο συλλαλητήριο συμμετείχε με το πανό του το ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια στο νομοσχέδιο, αλλά και ενάντια στη στρατηγική της απελευθέρωσης που το επιβάλλει. Χαιρετισμό απηύθυνε μεταξύ άλλων συνδικαλιστών ο Ηλίας Μαστρολέων, αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Δεκάδες είναι οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα που από χτες εκδίδουν ανακοινώσεις και ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζόμενων της ΔΕΗ. Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών, στην πλατεία Συντάγματος.

Στη Θεσσαλονίκη, χθες το πρωί, ύστερα από κάλεσμα του κλαδικού σωματείου ενέργειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΠΑΜΕ, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το υποκατάστημα της ΔΕΗ στην οδό Τσιμισκή, που παρέμεινε κλειστό από τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία. Απαίτησαν «Ρεύμα φθηνό, ΔΕΗ για το λαό» και διαδήλωσαν: «Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες».

Και στην Κομοτηνή, η μάχη της απεργίας ξεκίνησε από τις 12 το βράδυ της Τετάρτης, με μαζική συγκέντρωση των εργαζομένων στην πύλη του ΑΗΣ στη βιομηχανική περιοχή. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις είχαν προγραμματιστεί στους ΥΗΣ Θησαυρού Δράμας, Εδεσσαίου και Αγρα.

Από την περιφρούρηση τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στον ΑΗΣ Αμυνταίου
Από την περιφρούρηση τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στον ΑΗΣ Αμυνταίου
Απεργιακή συγκέντρωση έξω από τα τοπικά γραφεία της Επιχείρησης πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στη Λάρισα. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων. Απεργιακές συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή και του ΠΑΜΕ έγιναν και σε άλλες πόλεις.


Από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Το πανό του κλαδικού της Ενέργειας στη χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα
Το πανό του κλαδικού της Ενέργειας στη χτεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ