Τις προτάσεις του ΚΚΕ για την άμεση βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Γκιόκας
Στο Α' Θερινό Τμήμα της Ολομέλειας της Βουλής βρίσκεται από χτες το αντιδραστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου», με το οποίο η κυβέρνηση ανοίγει δρόμο για νέα χτυπήματα σε δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες, ενώ εισάγει το θεσμό των «φυλακών υψίστης ασφαλείας».
Συνοπτικά, σε ό,τι αφορά τις φυλακές, αυτές κατηγοριοποιούνται σε βαθμού Α, Β και Γ. Οι «φυλακές τύπου Γ» θεσμοθετούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και το νομοσχέδιο προβλέπει γι' αυτές απάνθρωπες συνθήκες ασφαλείας. Θα κρατούνται σε αυτές υπόδικοι ή κατάδικοι οι οποίοι χαρακτηρίζονται «ιδιαίτερα επικίνδυνοι», για τα λεγόμενα «πολιτειακά εγκλήματα», για «ναζιστική εγκληματική βία» και για «εγκλήματα τρομοκρατίας», όρος που αφήνει περιθώρια, κάτω από προϋποθέσεις, να ποινικοποιηθούν οι λαϊκοί αγώνες. Ακόμα θα μεταφέρονται εκεί, λόγω συμπεριφοράς, και κρατούμενοι από τις φυλακές των άλλων τύπων.
Οι κρατούμενοι σε αυτές δεν δικαιούνται άδειες και ημιελεύθερη διαβίωση, οι επισκέψεις, οι τηλεφωνικές, τηλεγραφικές, επιστολικές επικοινωνίες θα είναι περιορισμένες, ενώ θα μπορεί να περιοριστούν ακόμα περισσότερο, ακόμα και να απαγορευτούν αν αυτό κρίνει ο εσωτερικός κανονισμός της φυλακής, καθώς πρόκειται για κρατούμενους με «ειδικό καθεστώς μεταχείρισης».
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γ. Γκιόκας, απαίτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου τονίζοντας: «Η στάση του υπουργείου να επιμένει σε αυτό ρίχνει λάδι στη φωτιά, πυροδοτεί αντιδράσεις που ήδη υπάρχουν εξαιτίας της εκρηκτικής κατάστασης στις φυλακές, των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και κράτησης».
Απαίτησε εξηγήσεις για το λόγο που επιλέγονται για τις φυλακές «τύπου Γ» μόνο συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα, όπως τα πολιτειακά, περί τρομοκρατίας και ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, ενώ μένουν απέξω άλλα σοβαρά εγκλήματα, όπως είναι το μεγαλεμπόριο ναρκωτικών. Ειδικά για τα ποινικά αδικήματα για την τρομοκρατία ανέφερε ότι «είναι γνωστή η κριτική μας για τον τρομονόμο, εδώ και 10 χρόνια που έχει θεσμοθετηθεί, ότι δηλαδή το εύρος της συγκεκριμένης διάταξης αφήνει περιθώρια, υπό προϋποθέσεις, να ποινικοποιηθούν οι εργατικοί, λαϊκοί αγώνες».
«Μιλάτε, πρόσθεσε, για πολιτειακά εγκλήματα. Πόσοι είναι αυτοί οι κρατούμενοι αυτή τη στιγμή που υπάρχουν στις ελληνικές φυλακές που κατηγορούνται γι' αυτά τα εγκλήματα ώστε να δικαιολογούν μια τέτοια πρόβλεψη» γι' αυτού του τύπου τις φυλακές; «Η επιλογή, τόνισε, συγκεκριμένων πράξεων ενώ μένουν απέξω εξίσου επικίνδυνες πράξεις και εγκλήματα, κατά τη γνώμη μας, αντικειμενικά, καλλιεργεί και κλίμα φόβου και τρομο-λαγνείας. Εδώ υπάρχει μια ιστορική εμπειρία που δείχνει ότι τέτοιο κλίμα, όταν καλλιεργήθηκε, αξιοποιήθηκε και για τον αποπροσανατολισμό του λαού, της κοινωνίας και για να έρθουν πολύ σοβαρά μέτρα σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών».
Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ της κατηγοριοποίησης των φυλακών, όχι όμως με τέτοια μέτρα, αλλά με τη βελτίωση των υποδομών, με την απαιτούμενη φροντίδα για προγράμματα εργασίας, θεραπευτικά προγράμματα, περίθαλψη, συνολικά ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Σε αυτήν την περίπτωση, όπως σημείωσε, ακόμα και σήμερα, σε αυτό σύστημα, θα μπορεί να γίνει λόγος για σωφρονισμό και ασφάλεια στις φυλακές.
Σε αυτό το πλαίσιο, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που έχει επεξεργαστεί το ΚΚΕ για την άμεση βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος, όπως:
-- Εμφαση στην ένταξη των τοξικοεξαρτημένων σε προγράμματα απεξάρτησης, με ταυτόχρονη ακύρωση της προγραμματισμένης εισαγωγής των υποκατάστατων στις φυλακές (εκτός από ειδικές περιπτώσεις εξαρτημένων).
-- Ειδική μέριμνα για τους ανήλικους κρατούμενους στο πλαίσιο της συνολικής επανεξέτασης του πλαισίου αντιμετώπισης της νεανικής εγκληματικότητας. Κανένας ανήλικος κρατούμενος εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας, κανένας χρήστης ή εξαρτημένος.
-- Ειδική μέριμνα για τις γυναίκες κρατούμενες, τις έγκυες και μητέρες και για τα παιδιά τους, με σεβασμό στη βιολογική ιδιαιτερότητα της γυναίκας.
-- Πρόσληψη μόνιμου και επαρκούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις φυλακές και ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.
-- Δημιουργία μόνιμων και συνεχών προγραμμάτων αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων που θα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας των φυλακισμένων.