Παρασκευή 4 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Αποπροσανατολισμός με βολική αφορμή το δημοψήφισμα

Ο ένας επαληθεύει τον άλλο για τις πολιτικές σκοπιμότητες που υπηρετεί η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ

Να συσπειρώσει γύρω του δυνάμεις και πρόσωπα του αστικού πολιτικού συστήματος, με πρόσχημα την εναντίωση στο νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», χωρίς όμως να αμφισβητούν το πλαίσιο της απελευθέρωσης που την επιβάλλει, επιχειρεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιδίωξή του δεν αφορά βεβαίως κυρίως την εναντίωση στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά στην προώθηση της πολιτικής συμμαχιών του με στόχο την ανάληψη της διακυβέρνησης. Αυτό φαίνεται και από τοποθετήσεις ηγετικών στελεχών του.

Με την πρόταση για δημοψήφισμα συμφώνησαν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμένος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης και ο Π. Μουτσινάς, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών, στους οποίους ο Αλ. Τσίπρας θα απευθυνθεί ξεχωριστά στον καθένα με επιστολή, καθώς κάποιοι απ' αυτούς έχουν εκφραστεί θετικά (Κασαπίδης, Τζάκρη κ.ά.).

Μιλώντας στον «Αθήνα 9.84», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα συγκεντρωθούν οι 120 βουλευτές που απαιτούνται για να κατατεθεί το αίτημα για δημοψήφισμα, ενώ για το αν αυτή η πρωτοβουλία συνδέεται με την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε: «Τώρα μιλάμε για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Αν μέσα από εκεί επωάζονται και άλλες καταστάσεις, δεν αφορά τη σημερινή κουβέντα...».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Π. Λαφαζάνης είπε στον ρ/σ «Βήμα»: «Κι αν δεν μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε τις 180, νομίζω ότι θα είναι σημαντικό το ότι θα έχουμε συγκεντρώσει 120 και θα είναι επίσης ακόμα πιο σημαντικό αν έχουμε και από την πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) διαρροές στη σχετική ψηφοφορία. Ολα αυτά εκπέμπουν ουσιαστικά πολιτικά μηνύματα... Επομένως, νομίζω πως αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη ως προς το στόχο μας, να γίνει δημοψήφισμα, μπορεί να έχουμε αποκομίσει ιδιαίτερα πολιτικά οφέλη, και παραταξιακά αλλά κυρίως πολιτικά, με την υπόθεση της ΔΕΗ» υποστήριξε.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης δήλωσε χθες: «Η πραγματική πρόθεση του κ. Τσίπρα δεν είναι να συγκεντρώσει 120 βουλευτές για να προκαλέσει δημοψήφισμα τάχα για τη ΔΕΗ, που άλλωστε θα χρειαζόταν 180 ψήφους (άρθρο 44 του Συντάγματος). Γιατί ξέρει ότι αυτό δεν είναι εφικτό (...) Αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι, με πρόσχημα τη συγκέντρωση των 120 υπογραφών βουλευτών για τη ΔΕΗ, να εγκλωβίσει κόμματα και βουλευτές σε ένα μέτωπο που στόχο έχει να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία, μπλοκάροντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή».

Το ίδιο είπε και ο Χ. Πρωτόπαπας από το ΠΑΣΟΚ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το κάνει μόνο για τη ΔΕΗ (...) Νομίζω ότι θέλει να εγκλωβίσει τα άλλα κόμματα σε μια στρατηγική αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Κατά τη γνώμη μου, αυτό το μικροκομματικό στόχο επιδιώκει με αυτές τις κινήσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ