Τετάρτη 27 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΔΝΤ - ΗΠΑ
Λιβανίζουν την απόφαση του Γιούρογκρουπ

Συμμετέχουν ενεργά στον εκβιασμό του κυπριακού λαού να δεχτεί τη σφαγή του

Σε πανηγυρισμούς για τη συμφωνία εξόντωσης του κυπριακού λαού επιδόθηκαν οι αξιωματούχοι των κρατών - μελών της Ευρωζώνης μετά τη συνεδρίαση του «Γιούρογκρουπ», καταστρώνοντας τα επόμενα σχέδια για κλιμάκωση της επίθεσης, σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση. Στο φόντο αυτής της απόφασης, οξύνονται και οι ανταγωνισμοί ΕΕ - Ρωσίας - ΗΠΑ.

Σαν «τέλος στην αβεβαιότητα που πλανιόταν τις τελευταίες ημέρες πάνω από την Κύπρο και την Ευρωζώνη», χαρακτήρισε τη συμφωνία ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο ίδιος ανέφερε ότι η τελική συμφωνία «θα είναι αποτελεσματικότερη από αυτήν της προηγούμενης βδομάδας που απορρίφθηκε από την κυπριακή βουλή» και υποστήριξε ότι «διατηρεί το στόχο για συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου ως το 2018».

Πρόσθεσε ακόμα ότι το συνολικό ποσό που θα δοθεί από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ παραμένει στα 10 δισ. ευρώ και ότι το υπόλοιπο πόσο για την ανακεφαλοποίηση των κυπριακών τραπεζών θα καλυφθεί με το «κούρεμα» των καταθέσεων και την αναδιάρθρωση των δύο τραπεζών («Κύπρου» και «Λαϊκής»). Το νέο δάνειο προς την Κύπρο θα συνοδεύεται από την υπογραφή μνημονίου, που, όπως είπε Γ. Ντάισελμπλουμ, θα περιέχει τη λήψη «φιλόδοξων μέτρων» στα δημόσια οικονομικά (δραστικές περικοπές), σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (εργασιακά - κοινωνική ασφάλιση) και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Σε γραπτή ανακοίνωσή της για τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστήριξε ότι «η συμφωνία παρέχει ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σχέδιο για την αντιμετώπιση των σημερινών οικονομικών προκλήσεων της χώρας».

Ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Ολι Ρεν, σε δηλώσεις του μετά τη συμφωνία δήλωσε ότι μέχρι τα μέσα Απρίλη θα ολοκληρωθεί το «μνημόνιο για την Κύπρο» και προανήγγειλε βάρβαρα μέτρα, ομολογώντας ότι το μέλλον του κυπριακού λαού «διαγράφεται δύσκολο». Στο πλαίσιο του μνημονίου προετοιμάζεται να εγκατασταθεί στη Λευκωσία και «ομάδα δράσης» αντίστοιχη αυτής στην Ελλάδα.

«Νέο μοντέλο» για τις τράπεζες

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ, με συνεντεύξεις του στο «Ρόιτερς» και τους «Financial Times», δήλωσε ότι το κυπριακό πρόγραμμα και το «κούρεμα» των καταθέσεων αντιπροσωπεύει «ένα νέο μοντέλο λύσης και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης που ενδεχόμενα θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τον τραπεζικό τους τομέα». Προειδοποίησε, μάλιστα, και άλλες χώρες, όπως το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και τη Σλοβενία, λέγοντας: «Αν η τράπεζα δεν μπορεί να τα καταφέρει (...) θα ζητήσουμε να συμβάλουν στην ανακεφαλοποίηση και από κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ».

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις προκάλεσαν αναστάτωση στις καπιταλιστικές αγορές, υποχρεώνοντας τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ να ανασκευάσει και να πει ότι «η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση».

Ωστόσο, χτες, η Σαντάλ Χιουζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, επανέφερε το θέμα και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά στο πλαίσιο της διάσωσης τραπεζών. «Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η οποία βρίσκεται υπό συζήτηση, δεν αποκλείεται οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να εξεταστούν ως μέσο διάσωσης», δήλωσε συγκεκριμένα.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε χαρακτήρισε «μοναδική» την περίπτωση της Κύπρου και αναφερόμενος στη συμφωνία του Γιούρογκρουπ υποστήριξε ότι «το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι δίκαιο για όλες τις πλευρές».

Την ικανοποίησή της για «εξεύρεση λύσης» εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ. Την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία έσπευσαν να εκφράσουν και οι ΗΠΑ. Με ανακοίνωσή του, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «είναι σημαντική για τις ΗΠΑ η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ». Σύμφωνα με πληροφορίες, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν επαφές με Γάλλους, Γερμανούς, την επικεφαλής του ΔΝΤ και τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, προκειμένου να τους εκφράσουν τη διαφωνία τους στο ενδεχόμενο να υπάρξει κούρεμα στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Αντιδρά η Ρωσία

Αμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας για το σχέδιο του Γιούρογκρουπ. «Κατά την άποψή μου, η κλοπή αυτού που έχει ήδη κλαπεί συνεχίζεται», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Με τους Ρώσους καπιταλιστές να διατηρούν τεράστια κεφάλαια στις κυπριακές τράπεζες, η κυβέρνηση της Ρωσίας πιέζει για να εξασφαλίσει τη δυνατόν μικρότερη ζημιά για τους δικούς της κεφαλαιοκράτες.

Στο παρασκήνιο, ήδη υπάρχουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία - ΕΕ και ΔΝΤ, προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες από το κούρεμα των καταθέσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, χτες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας διαβεβαίωσε ότι «η τρόικα θα είναι σε στενή επαφή με τη Μόσχα, εταίρο και πιστωτή της Κύπρου σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων». Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε επιμήκυνση αποπληρωμής και πιθανά μείωση του επιτοκίου για το πενταετές δάνειο ύψους 2,5 δισ. ευρώ που είχε χορηγήσει στην Κύπρο το Δεκέμβρη του 2011.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε οδηγίες στην κυβέρνησή του να διαπραγματευθεί την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου προς την Κύπρο», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπός του Ρώσου Προέδρου. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση ουσιαστικά σηματοδοτεί τη στήριξη της Ρωσίας στο σκληρό σχέδιο εξόντωσης του κυπριακού λαού που εκπόνησε το «Γιούρογκρουπ», παρά το γεγονός ότι οι Ρώσοι καταθέτες στην Κύπρο θα υποστούν μεγάλες ζημιές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ