Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ
Τραγική η κατάσταση για υγειονομικούς, ασθενείς και ασφαλισμένους

Από τις παρεμβάσεις όσων συμμετείχαν στη χτεσινή εκδήλωση

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Παίρνοντας το λόγο η Φανή Παρασκευά, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Τεχνολόγων - Παρασκευαστών Ιατρικών Εργαστηρίων, σημείωσε πως «δίνουμε εδώ και χρόνια έναν αγώνα για να αποδείξουμε ότι το Δημόσιο μπορεί και πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του λαού», αλλά και τις ανάγκες μόρφωσης όσων εργάζονται στον τομέα της Υγείας. «Δεν χρειάζεται να προσφεύγουμε στις εταιρείες», πρόσθεσε.

Στις συγχωνεύσεις, που συνοδεύονται με δραματική υποβάθμιση των Νοσοκομείων Πατησίων, 7ου Θεραπευτηρίου ΙΚΑ και «Παμμακάριστος» με τα νοσοκομεία «Αγιοι Ανάργυροι» και «Αγία Ολγα», αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του σωματείου Νοσοκομείου Πατησίων, λέγοντας πως αυτά τα νοσοκομεία εξυπηρετούν εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους και τώρα θέλουν να τα μετατρέψουν σε εξωτερικά ιατρεία ή βραχείας νοσηλείας.

Στο Νοσοκομείο Πατησίων τα 110 κρεβάτια που είναι σε λειτουργία θα μειωθούν στις αρχές του χρόνου στα 80, ενώ θα γίνουν μετακινήσεις προσωπικού για να καλυφθούν άλλα κενά και μείωσαν συνειδητά την πληρότητά τους. Ταυτόχρονα την εφημεριακή κάλυψη της περιοχής από αυτά τα νοσοκομεία τη μείωσαν από το 75% στο 25%.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Σταύρος Κουτσιουμπέλης, είπε: «Το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι πράγματι καθυστέρησαν μεταρρυθμίσεις που στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη είχαν γίνει πολύ νωρίτερα σε αντιλαϊκή κατεύθυνση. Π.χ. στη Σουηδία ήταν δεδομένη η ελαστική εργασία και τα ευρωπαϊκά συνδικάτα μας κοίταζαν σαν εξωγήινους όταν λέγαμε ότι αυτό δεν πρέπει να προχωρήσει».

Αναφέρθηκε ακόμα στη «συγκαλυμμένη» ύπαρξη ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, όπως π.χ. στο «Ερρίκος Ντυνάν», επισημαίνοντας πως «σιγά σιγά κι αυτό εκφυλίζεται, βάζει συμμετοχές και εμπορευματοποιεί τις υπηρεσίες». Τέλος, σημείωσε πως υπάρχει παραοικονομία και υπερσυνταγογράφηση στην Υγεία, αλλά τα μέτρα αυτά δεν παίρνονται για «νοικοκύρεμα», αλλά για την περιστολή των κοινωνικών δαπανών.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Γιώργος Πατούλης, είπε πως η Υγεία απαιτείται να είναι ανελαστική δαπάνη, όποιος κι αν κυβερνά. Ο Σπύρος Παπακωνσταντίνου από το νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» και εκπρόσωπος της παράταξης «Ταξική Πορεία» είπε πως «ξεκινάμε με την παραδοχή ότι η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και πως η περίθαλψη είναι δικαίωμα και όχι ατομική υποχρέωση» και ταυτόχρονα υποστήριξε πως οι αγώνες πρέπει να στοχεύουν στο να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο και να μην υπάρχει καμία πληρωμή, είτε άμεση, είτε έμμεση.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Θόδωρος Αμπατζόγλου, αναφορικά με το λεγόμενο «εξορθολογισμό» των δαπανών για την Υγεία, σημείωσε πως χρειάζεται να υπάρχει ένας πάτος στο τι εννοούμε με αυτό τον όρο και όχι η προσπάθεια μείωσης των δαπανών να οδηγεί διαρκώς στο να περνάνε ολόκληρα κομμάτια από την ευθύνη του δημόσιου τομέα στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή στην τσέπη των εργαζομένων, γιατί αυτή είναι η λογική τους και της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της τρόικας, σύμφωνα με όσα λένε στις συσκέψεις τους.

Διαχωρίζοντας τη θέση του από τη μορφή κινητοποίησης που έχει επιλέξει η πλειοψηφία του κλάδου (σ.σ. τη χορήγηση φαρμάκων με απευθείας πληρωμή από τους ασφαλισμένους), δήλωσε ότι η γνώμη του είναι πως η καλύτερη μορφή κινητοποίησης για τον κλάδο θα ήταν η απεργία.

Συστράτευση με ασθενείς και ασφαλισμένους

Εκ μέρους του Συλλόγου ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας, η Μόιρα Τζίτζικα σημείωσε πως στην Ελλάδα νοσούν περίπου 12.000 και περιέγραψε τα αδιέξοδα των χρονίως πασχόντων από την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και του Φαρμάκου: «Χρειαζόμαστε πανάκριβες θεραπείες κάθε μήνα, κοστίζουν κατά μέσο όρο 2.000 ευρώ το μήνα και ακόμα και το 10% ή 20% συμμετοχή είναι αδύνατον να το βάζουμε από την τσέπη μας, συν πολλά χρήματα ακόμα για φυσικοθεραπείες και ό,τι άλλο χρειαστεί».

Σημείωσε ακόμη πως όλοι οι άνθρωποι με αναπηρία είναι εξοργισμένοι για τους «ανάπηρους - μαϊμού» που γίνεται συνέχεια λόγος και κανείς δεν αναφέρεται στους ανθρώπους που πραγματικά δικαιούνται επιδόματα, που πραγματικά έχουν προβλήματα Υγείας κι όμως δεν έχουν να ζήσουν.

Αντίστοιχα και ο Π. Τάτσης, εκπρόσωπος των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, πρόσθεσε πως είναι καταστροφική η πρόταση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για εισοδηματικά κριτήρια στις παροχές Υγείας, που θα οδηγήσει όλο και περισσότερα μικρομεσαία στρώματα να πληρώνουν απευθείας από την τσέπη τους.

Στους αγώνες των εργαζομένων στα νοσοκομεία, πρωταρχικό ζήτημα πρέπει να είναι αυτό της Υγείας μαζί με τα μισθολογικά και τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων, υπογράμμισε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του σωματείου στον «Ευαγγελισμό». Οπως είπε, η αξιολόγηση θα οδηγήσει ένα τμήμα των εργαζομένων στην απόλυση και ένα άλλο να αξιολογείται σύμφωνα με τα έσοδα που φέρνει στο νοσοκομείο. «Σαν κομμουνιστής γιατρός δεν δέχομαι να πληρώνει κανείς, όχι από ουμανισμό, από ταξική αλληλεγγύη σε όλους αυτούς τους ανασφάλιστους που έρχονται καθημερινά στο νοσοκομείο και πληρώνουν το νόμιμο, κρατικό φακελάκι για βρουν την υγειά τους», συμπλήρωσε.

Ο Στέλιος Κατσικαρέλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού, τόνισε ότι θα νοσοκομεία είναι ανάγκη να χρηματοδοτούνται επαρκώς από το κράτος και να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες - αναβαθμισμένες - σε όσους βρίσκονται στην Ελλάδα. «Μας έχουν κατακρεουργήσει μισθολογικά και σαν προσωπικό. Οσο φιλότιμο και αν έχουμε πρέπει να αλλάξει αυτή η κατάσταση για να μπορούμε να προσφέρουμε στον ασθενή. Το 2005 ο αριθμός των νοσηλευτών ήταν περίπου 43.000. Σήμερα είναι περίπου 29.500!», είπε.

Ο κ. Παπαγεωργίου, εκπρόσωπος των εργαζομένων στα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ, είπε πως εδώ και χρόνια τα μηχανήματα είναι απαρχαιωμένα, έχει σταματήσει η λειτουργία τους και δεν γίνονται διαγωνισμοί για νέα μηχανήματα, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα.

Μετά τη συνειδητή υποβάθμιση, όπως κατήγγειλε, τώρα ήρθε και το έγγραφο του ΕΟΠΥΥ που λέει ότι υπάλληλοι των εργαστηρίων ή και γιατροί και νοσηλευτές ακόμα να επανδρώσουν τις γραμματείες του 184 (σ.σ. υπηρεσίες ραντεβού) ή και τις υγειονομικές υπηρεσίες! «Δηλαδή αντί να βγάζουμε 8.000-10.000 εξετάσεις ημερησίως να εξυπηρετείται ο κόσμος, να πάμε στις γραμματείες, να κλείνουμε ραντεβού στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα!», είπε χαρακτηριστικά.

Η Μαρία Φάκα, εκ μέρους της Ομοσπονδίας των Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ, είπε πως αυτή τη στιγμή τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ έχουν αποδομηθεί. Δεν υπάρχουν αντιδραστήρια, με αποτέλεσμα τα εργαστήρια - μικροβιολογικά και ακτινολογικά να μη λειτουργούν και εργαζόμενοι να μένουν για 1-2 μήνες χωρίς αντικείμενο δουλειάς. Αλλες παροχές όπως φυσικοθεραπείες κατ' οίκον δε λειτουργούν, δεν δίνονται πια περιστατικά στους 35 φυσικοθεραπευτές κατ' οίκον στην Αθήνα. Δεν τους δίνονται ούτε τα οδοιπορικά, τα βάζουν από την τσέπη τους.

Τα φαρμακεία, είπε, κάποτε ήταν γεμάτα φάρμακα και για ασθένειες πολύ σοβαρές. Τώρα έχουν αδειάσει και τα πιο ακριβά φάρμακα βγήκαν έξω, με αποτέλεσμα να γεμίζουν οι δομές με απελπισμένους ανθρώπους που μαλώνουν μαζί μας γιατί είτε δεν υπάρχουν τα φάρμακα είτε δεν μπορούμε να τα γράψουμε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ