Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Συμμετέχει ενεργά στην προπαγάνδα για τα μέτρα

Είτε με εκβιασμούς, είτε με δημαγωγία, αυξάνει η πίεση στο λαό να γονατίσει

Οι αντικρουόμενες εκτιμήσεις των αστικών επιτελείων για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχει να κάνει με τα ιδιαίτερα συμφέροντα που υπηρετεί η κάθε πλευρά
Οι αντικρουόμενες εκτιμήσεις των αστικών επιτελείων για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχει να κάνει με τα ιδιαίτερα συμφέροντα που υπηρετεί η κάθε πλευρά
Χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση και συνολικά στο αστικό σύστημα στην Ελλάδα δίνουν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της ντόπιας πλουτοκρατίας, σε μια προσπάθεια να αβαντάρουν τις νέες βάρβαρες ανατροπές που βρίσκονται στα σκαριά.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις», είπε η Α. Μέρκελ σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. Επιβεβαιώνοντας ότι η τρόικα εκπροσωπεί με συνέπεια τα συμφέροντα ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, είπε πως αυτή δεν αποτελεί ένα «διαβολικό εργαλείο», αλλά την ευρωπαϊκή αποστολή στην Ελλάδα.

Απευθύνοντας συστάσεις στο λαό, είπε ακόμα ότι «η πορεία είναι δύσκολη και δεν έχει κανένα νόημα να αντιστρατευόμαστε τα μέτρα που ούτως ή άλλως πρέπει να εφαρμοστούν». Οπως ανέφερε η «Deutche Welle», η Γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε δημαγωγικά ότι τα μέτρα στην Ελλάδα πλήττουν ανθρώπους με μικρό εισόδημα και ξεπερνώντας κάθε όριο υποκρισίας και κυνισμού, επανέλαβε ότι «ματώνει η καρδιά όταν βλέπει κανείς τους ανθρώπους που υποφέρουν».

Σύμφωνα εξάλλου με δημοσίευμα της εφημερίδας «Handelsblatt», που επικαλείται κύκλους της τρόικας, η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να υλοποιήσει το στόχο για επιστροφή του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα το 2020, ενώ το περιοδικό «Spiegel» θέλει την τρόικα «διχασμένη» για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, καθώς αμφισβητείται η επάρκεια του νέου πακέτου μέτρων και οι «αναπτυξιακές προοπτικές» της χώρας.

Παίρνοντας θέση στο ζήτημα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, είπε χτες σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι «σαφώς και θέλω την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Από κοντά και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γ. Βεστερβέλε.«Δεν μπορούμε, είπε, να είμαστε ικανοποιημένοι από την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά για πρώτη φορά βλέπω μια αχτίδα φωτός», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συγκρουόμενες εκτιμήσεις

Στον αντίποδα βρίσκονται οι εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζα Citi, η οποία, σε έκθεσή της, δίνει πιθανότητες 90% για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μέσα στο διάστημα των επόμενων 12-18 μηνών. Εξέλιξη που, όπως εκτιμά ο οίκος, θα έρθει ως αποτέλεσμα της «κόπωσης» των πιστωτών σε συνδυασμό με την «κόπωση» που προκαλούν στην Ελλάδα τα μέτρα λιτότητας.

Με αφορμή τις δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, η Citi σχολιάζει ότι οι δηλώσεις αυτές δεν αποτελούν «λευκή επιταγή» και ότι η Γερμανία θα είναι απρόθυμη να κρατήσει την Ελλάδα εντός του ευρώ, αν η χώρα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Απογειώνοντας την προπαγάνδα, που στόχο έχει να καλλιεργήσει αυταπάτες στο λαό ως προς τη διαχείριση της κρίσης, η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» κυκλοφόρησε με τίτλο «Η Ευρώπη σκέφτεται να βάλει τέλος στη λιτότητα». Ειδικά για την Ελλάδα, η εφημερίδα προβλέπει ότι τον Οκτώβρη - πιθανόν - τελειώνει η λιτότητα στη χώρα! «Τελειώνουμε με τη λιτότητα στην Ευρώπη; Μετά την Ισπανία, την Πορτογαλία και πιθανόν την Ελλάδα τον Οκτώβρη, η μια μετά την άλλη, οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση καλούνται από την Ευρωζώνη να ελαφρύνουν τα μέτρα λιτότητας», αναφέρει το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας.

Στο ίδιο πνεύμα, αναγγέλλει ότι το Ινστιτούτο οικονομικών αναλύσεων «Bruegel» θα παρουσιάσει σήμερα στη Γαλλία μια μελέτη, στην οποία προτείνεται να αναβληθεί για ένα χρόνο η μείωση των ελλειμμάτων στο 3% του ΑΕΠ για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με οικονομολόγους του Ινστιτούτου, το να εφαρμοστεί η επιμήκυνση για μία χώρα μόνο, είναι κάτι πολύ δύσκολο.

Από τα 27 μέλη της ΕΕ, τα 21 βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, που σημαίνει ότι είναι αντιμέτωπα με την απειλή πειθαρχικών κυρώσεων και ποινών, αν αποτύχουν να κατεβάσουν εγκαίρως τα ελλείμματά τους κάτω από το όριο του 3% επί του ΑΕΠ. Από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης, στην ίδια διαδικασία βρίσκονται οι 13, ενώ σε δύο (Ισπανία και Πορτογαλία) έχει ήδη δοθεί παράταση ενός έτους, εξαιτίας της αναιμικής ανάπτυξης.

Μέτρα και στην Κύπρο

Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία της Eurostat, η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 με ρυθμό 0,7%. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν πως θα συρρικνωθεί εκ νέου στο τρίτο τρίμηνο.

Σε ό,τι αφορά τέλος την Κύπρο, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Δ. Χριστόφια, δήλωσε πως «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» και πως «οι απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας τα οποία είναι πολύ σοβαρά θα βρεθούν τις επόμενες εβδομάδες».

Στα κυπριακά μέσα ενημέρωσης γίνεται λόγος για «θεραπεία - σοκ». Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», τα μέτρα που περιλαμβάνει το μνημόνιο της Κύπρου προβλέπουν «εξοικονόμηση» 680 εκατ. ευρώ σε διάστημα 15 μηνών, ενώ προβλέπονται ακόμα αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, κατάργηση της ΑΤΑ και στον ιδιωτικό τομέα, σε συμφωνία με τους «κοινωνικούς εταίρους», κατάργηση 13ου μισθού για εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ