Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Παράνομος και ο επίτροπος!

Στις 15 Νοέμβρη 2011, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα και του Ν. Χουντή, παρουσίασε με τυμπανοκρουσίες την απάντηση που έδωσε ο επίτροπος της Κομισιόν για θέματα Ενέργειας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ζητούσε να μάθει αν το χαράτσι της ΔΕΗ είναι σύννομο με το κοινοτικό δίκαιο. Το Νοέμβρη Τσίπρας και Χουντής έλεγαν ότι η Κομισιόν στην απάντησή της κρίνει πως το χαράτσι μέσω ΔΕΗ δεν είναι σύμφωνο με την κοινοτική νομοθεσία και πως η κυβέρνηση παρανομεί με τη θέσπιση νόμου που προβλέπει τη διακοπή του ρεύματος σε όποιον δεν το πληρώσει. Οι ισχυρισμοί του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αναπαράχθηκαν τότε από το σύνολο του Τύπου, με μοναδική εξαίρεση τον «Ριζοσπάστη», ο οποίος, σε ρεπορτάζ με τίτλο «ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ: Κοροϊδεύει το λαό, εξωραΐζει τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ», προειδοποιούσε το λαό ότι τίποτα απ' όσα ισχυρίζεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχύει και πως η ευρωενωσιακή νομοθεσία, κάθε άλλο παρά εναντιώνεται στο χαράτσωμα των λαϊκών νοικοκυριών.

***

Στο σχετικό ρεπορτάζ, τότε ο «Ριζοσπάστης» έγραφε ακόμη: «Η απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου ήταν: "Ο ορισμός των αρχών που είναι αρμόδιες για την είσπραξη των φόρων εναπόκειται στα κράτη - μέλη και δεν καλύπτεται από τη νομοθεσία της ΕΕ. Κατ' αρχήν, τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν για την είσπραξη των φόρων και τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας". Με άλλα λόγια, ο επίτροπος απαντάει ότι (...) η είσπραξη χαρατσιών μέσω επιχειρήσεων παροχής Ενέργειας, είναι απολύτως νόμιμη και προβλεπόμενη. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ρωτάει ακόμα "αν έχει δικαίωμα το κράτος να επιβάλει στους παρόχους να διακόψουν την παροχή σε εκείνους τους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το διεκδικούμενο φόρο" και αν αυτό είναι συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία. Ο επίτροπος διαβεβαιώνει ότι: "τα κράτη μέλη μπορούν να επιβάλλουν ειδικούς όρους για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη δική τους επικράτεια, εφόσον εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση με το σύνολο της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας (...)Οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις". Τι απαντάει η Κομισιόν; Οτι τα κράτη - μέλη μπορούν να επιβάλλουν ειδικούς όρους, δηλαδή πληρωμή του χαρατσιού, για να έχουν ρεύμα τα λαϊκά νοικοκυριά. Λέει επίσης ότι τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν δικαίωμα να έχουν ρεύμα, αλλά πουθενά δε λέει ότι υποχρεώνεται η ΔΕΗ να τους το παρέχει αν δεν πληρώσουν το χαράτσι (...) Αυτό τον ειδικό όρο νομοθέτησε η κυβέρνηση».

***

Δεν πέρασαν τρεις μήνες από τότε και την Τρίτη 21 Φλεβάρη ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε δελτίο Τύπου με τον τίτλο: «Αίσχος», στο οποίο διαμαρτύρεται ότι «ο Γερμανός επίτροπος της ΕΕ, που πριν από λίγο καιρό είχε απαντήσει ευθέως ότι το χαράτσι της ΔΕΗ ήταν παράνομο με βάση την κοινοτική νομοθεσία, τώρα "μασάει τα λόγια του"». Οπως εξηγεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Χουντής επανήλθε με νέα ερώτηση στο συγκεκριμένο επίτροπο, με το αίτημα να παραπεμφθεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο για το χαράτσι, να εμποδίσει η ΕΕ (!) κάθε διακοπή ρεύματος για οφειλές σχετικές με το χαράτσι και να επιστραφεί σε όσους το πλήρωσαν. Σύμφωνα με την απάντηση του επιτρόπου, όμως, «το γεγονός ότι η οδηγία 2009/72/ΕΚ δεν περιέχει διατάξεις που εξαρτούν το δικαίωμα των καταναλωτών για καθολική υπηρεσία από τη φορολογική τους κατάσταση, δεν συνεπάγεται, κατά την άποψη της Επιτροπής, κατ' ανάγκη τα συμπεράσματα που διατύπωσε το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου όπως και μερίδα των ελληνικών ΜΜΕ». Με άλλα λόγια, η Κομισιόν απαντάει ό,τι και την πρώτη φορά, ότι δηλαδή, η κοινοτική νομοθεσία κάθε άλλο παρά εναντιώνεται στο χαράτσωμα του λαού μέσα από τη ΔΕΗ, με την απειλή μάλιστα της διακοπής του ρεύματος για όποιον δεν πληρώσει.

***

Οπως ήταν αναμενόμενο, το άδειασμα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ από την Κομισιόν, τον έκανε να ανέβει στα κεραμίδια, αφού η κυνική - αυτή τη φορά - διατύπωση της ΕΕ στη απάντησή της προς τον Ν. Χουντή, δεν άφηνε κανένα περιθώριο για να παίξει με τις εντυπώσεις. Ο αθεράπευτα ευρωλάγνος, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ανακάλυψε τώρα ότι εκτός της ελληνικής κυβέρνησης, εκτεθειμένος απέναντι στο ευρωπαϊκό δίκαιο είναι και ο αρμόδιος Επίτροπος Ενέργειας! Οπως σημειώνει ο Ν. Χουντής σε δήλωσή του, «προκειμένου να καθυποτάξουν και να ξεζουμίσουν τον ελληνικό λαό, όχι μόνο έχουν καταργήσει το ελληνικό Σύνταγμα και τους νόμους, αλλά και παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία». Ο ίδιος καταγγέλλει τον επίτροπο ότι «επιχειρεί να θολώσει τα νερά», ότι η νέα απάντησή του είναι «μνημείο στρεψοδικίας και ασάφειας» και καταλήγει: «Ο ρόλος ενός επιτρόπου της ΕΕ, δεν μπορεί να είναι να υπερασπίζεται μόνο τα δικαιώματα των εταιρειών, όταν θίγονται οι πολλές ελευθερίες τους, ούτε να παίζει το ρόλο του dealer στις ενεργειακές business της Ηλιό-λουστης Ελλάδας. Αν ο κος Oettinger δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών, καταναλωτών της ΔΕΗ, που απορρέουν άμεσα από την κοινοτική νομοθεσία και τα οποία παραβιάζονται, τότε θα ήταν προτιμότερο να προσφέρει μια ύστατη υπηρεσία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την παραίτησή του»! Με άλλα λόγια, καλή η ΕΕ και η νομοθεσία της, αλλά κακοί οι επίτροποι και οι κυβερνήσεις της! Με τα συμφέροντα των λαών η καπιταλιστική ΕΕ, αλλά υπερασπιστές των μονοπωλίων το πολιτικό της προσωπικό! Είναι καιροσκόποι και επικίνδυνοι.


Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ