Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟ» ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
«Διαδικαστικό ζήτημα» η εκτέλεση συντάξεων και κοινωνικών παροχών

Προκλητικός και χτες ο υπουργός Οικονομικών, στην έναρξη της συζήτησης για το σχετικό νομοσχέδιο

Από την προχτεσινή μαζική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στους «εφαρμοστικούς» του μνημονίου

Motion Team

Από την προχτεσινή μαζική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στους «εφαρμοστικούς» του μνημονίου
Με διαδικασίες εξπρές - προκειμένου να αποφύγει κλιμάκωση των λαϊκών αντιδράσεων - η κυβέρνηση προωθεί την ερχόμενη Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής το «τσεκούρωμα» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και νέες αιματηρές περικοπές στις κρατικές δαπάνες. Ο σχετικός εφαρμοστικός νόμος - που συνιστά ουσιαστικά αναθεωρημένο προϋπολογισμό - «πέρασε» χτες με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με το ΚΚΕ να καταγγέλλει τόσο τη διαδικασία όσο και την ουσία του. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Ε. Βενιζέλος επιχείρησε να παρουσιάσει την προώθηση των αντιλαϊκών διατάξεων ως «διαδικαστική», μετά την υπερψήφιση της δανειακής σύμβασης.

Κάνοντας μια συνολική εκτίμηση ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια «να καλλιεργηθεί ένα αίσθημα ανακούφισης στον ελληνικό λαό, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική», αφού «οι συμφωνίες που επικυρώθηκαν στο Γιούρογκρουπ οδηγούν σε ένα Γολγοθά 30ετίας, με φτώχεια και εξαθλίωση», με στόχο οι κεφαλαιοκράτες «να μεγεθύνουν τα κέρδη τους σε βάρος των λαϊκών αναγκών». Σχετικά με τα περί «διάσωσης της χώρας», σημείωσε πως «η χώρα δεν είναι κάτι το ουδέτερο, έχει συγκεκριμένους ανθρώπους, τους εργαζόμενους και τους κεφαλαιοκράτες», άρα «να πείτε ότι διασώζουμε τη χώρα των κεφαλαιοκρατών».

Εστιάζοντας στο θέμα του αναθεωρημένου προϋπολογισμού, ο Ν. Καραθανασόπουλος έθεσε το ερώτημα: «Πρέπει να αγωνιά ο λαός για το αν θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα; Οχι, δεν πρέπει. Γιατί θα προέλθει από το νέο σφαγιασμό μισθών, συντάξεων, επιχορηγήσεων στα Ταμεία, Υγεία και Παιδεία και τη νέα φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα». Παράλληλα σημείωσε ότι ακόμα «και πρωτογενή πλεονάσματα να υπάρχουν δεν σημαίνει ότι απομειώνεται το δημόσιο χρέος. Πλεονάσματα είχαμε τα τελευταία χρόνια, μόνο που είχαν ελάχιστη επίπτωση στο δημόσιο χρέος».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε λόγο για «νέο τσεκούρι στις επικουρικές συντάξεις», την ίδια στιγμή που «η κυβέρνηση αφήνει το παράθυρο ανοιχτό για νέες περικοπές στις συντάξεις με την επικαιροποίηση του μνημονίου στον τριμηνιαίο έλεγχο». Επισήμανε ακόμα ότι θα υπάρξει παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα, αφού «θα πείτε ότι δεν υπάρχει βιωσιμότητα των Ταμείων οπότε θα πρέπει να ξαναδούμε το ασφαλιστικό σύστημα». Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι «το Ασφαλιστικό δένεται με την αγορά εργασίας. Είναι δυνατόν η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων να μην έχει σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα;».

Ως «αυτονόητη» ζήτησε την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι «τα έχουμε ήδη ψηφίσει με το μνημόνιο. Αρα το ζήτημα είναι η ψήφιση των νόμων ή η έκδοση κανονιστικών πράξεων που αποτελούν όρους που πρέπει να εκπληρώσουμε». Ο ίδιος προανήγγειλε την κατάθεση δύο τροπολογιών: Η πρώτη θα αφορά σε ρυθμίσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η δεύτερη στην παροχή εξουσιοδότησης στον πρωθυπουργό, προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές στη λειτουργία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

«Για το καλό της πατρίδας» ψηφίζει το νομοσχέδιο η ΝΔ, ισχυρίστηκε ο βουλευτής της Θ. Καράογλου. Η συμφωνία του Γιούρογκρουπ προσέφερε ανάσα στη χώρα, υποστήριξε ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ., Κ. Κιλτίδης, και προκειμένου να διαφοροποιηθεί για το θεαθήναι, είπε ότι «είναι απίστευτα τα σκαλιά που κατεβαίνουνε όσον αφορά την εθνική μας αξιοπρέπεια». «Ακραία εκδοχή πολιτικής αναξιοπιστίας» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης το ενδεχόμενο να ψηφίσουν τον εφαρμοστικό νόμο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που καταψήφισαν το μνημόνιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ