Δευτέρα 21 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ζυμώσεις και αντιθέσεις ενόψει της Συνόδου

Τα μέτρα του παίρνει το γερμανικό κεφάλαιο για να γλιτώσει τη χασούρα από την ελεγχόμενη πτώχευση των υπερχρεωμένων «εταίρων»

Ο καυγάς ενόψει της Συνόδου αφορά τα κέρδη και τη χασούρα των μονοπωλίων από την κρίση. Η ενιαία επίθεση στους λαούς είναι δεδομένη για τους ιμπεριαλιστές

Eurokinissi

Ο καυγάς ενόψει της Συνόδου αφορά τα κέρδη και τη χασούρα των μονοπωλίων από την κρίση. Η ενιαία επίθεση στους λαούς είναι δεδομένη για τους ιμπεριαλιστές
Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα αποφασιστεί η υιοθέτηση του Συμφώνου για το ευρώ και θα καταληχθούν οι ρυθμίσεις σχετικά με τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (που θα το αντικαταστήσει από το 2013), οι αντιθέσεις μαίνονται μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης και εντός των κρατών - μελών της ΕΕ.

Χαρακτηριστικές ως προς αυτό είναι οι εξελίξεις στη Γερμανία, όπου πριν από λίγες μέρες το κοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης, ζητώντας της να εμποδίσει την αγορά κρατικών ομολόγων από το Ταμείο που θα λειτουργήσει μετά το 2013. Η πρόταση μομφής δεν είναι δεσμευτική για τη γερμανική κυβέρνηση. Ωστόσο, κάθε αύξηση των εγγυήσεων της Γερμανίας προς το Ταμείο απαιτεί την προηγούμενη έγκριση από το κοινοβούλιο. Συνεπώς, η πρόταση μομφής αποτελεί σαφές μήνυμα προς τη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με τα εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσει στην υλοποίηση της ευρωπαϊκής απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι στις αποφάσεις της Συνόδου της Ευρωζώνης σχετικά με το Ταμείο είχε συμπεριληφθεί η πρόβλεψη να αγοράζει ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, στην πρωτογενή μόνο αγορά. Ισχυρές μερίδες του κεφαλαίου και στη Γερμανία αντιδρούν σε μια τέτοια εξέλιξη, καθώς είναι επισφαλής για τα κονδύλια που διαθέτει η γερμανική κυβέρνηση για το Μηχανισμό και τα οποία βέβαια τα στερεί από την ντόπια πλουτοκρατία σαν έμμεσες επιδοτήσεις και προνόμια.

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, σύμφωνα με έκθεση της «Deutsche Bank», το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας σύντομα θα κληθεί να αποφανθεί επί δύο προσφυγών που έχουν κατατεθεί ενάντια στη γερμανική συμμετοχή τόσο στο μηχανισμό ΕΕ - ΔΝΤ για την Ελλάδα, όσο και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της «Deutsche Bank», το Δικαστήριο πιθανότατα θα απορρίψει τους ισχυρισμούς περί αντισυνταγματικότητας της συμμετοχής της Γερμανίας, ωστόσο δεν αποκλείεται να επιβάλει περιορισμούς στη γερμανική κυβέρνηση, οι οποίοι θα κάνουν πιο δύσκαμπτο το Μηχανισμό, δεδομένου ότι η Γερμανία παίζει ισχυρό ρόλο στη δομή του.

Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», από το 2013 η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει σημαντικά ποσά για την κεφαλαιακή δομή του Μηχανισμού, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους της. Ωστόσο, σπεύδει να διαβεβαιώσει τους Γερμανούς ότι αυτό δε θα οδηγήσει σε αύξηση του δομικού ελλείμματος της χώρας. Παράλληλα, εκτιμά ότι ο Μηχανισμός θα μπορούσε να έχει ίδια κεφάλαια ύψους 80 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι «αυτό θα ήταν ένα πιθανό μέγεθος. Αλλά το ζήτημα του μεγέθους της κεφαλαιακής βάσης δεν έχει ακόμα πλήρως αποφασιστεί».

Τέλος, «καμπανάκι» για το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας, αυτήν τη φορά, «δημοσιονομικής κρίσης», όπως την ονομάζει, χτυπά ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι. Οπως εκτίμησε από το βήμα εκδήλωσης στο Πεκίνο, το διαρκώς διογκούμενο δημόσιο χρέος των ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη, που πλησιάζει στα μεταπολεμικά χρονικά επίπεδα - ρεκόρ, είναι πλέον δυσβάστακτο.

Το χρέος των πλούσιων βιομηχανικά χωρών, σε μέσα επίπεδα, θα υπερβεί φέτος το 100% του ΑΕΠ τους για πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε στα τέλη του 2010 τα 14 τρισ. δολάρια, ενώ της Ιαπωνίας είναι διπλάσιο από το μέγεθος της οικονομίας της, ύψους 5 τρισ. δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ