Σάββατο 23 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΑΙΓΑΙΟ
Δρομολογημένη η συνεκμετάλλευση και συνδιαχείριση

Μετά τη συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν, ο Γ. Παπανδρέου είπε χτες ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφές με πετρελαϊκές εταιρείες και «δύο άλλες χώρες»

Από τη χτεσινή συνάντηση Παπανδρέου - Ερντογάν

Icon

Από τη χτεσινή συνάντηση Παπανδρέου - Ερντογάν
Το δρόμο για συνδιαχείριση του Αιγαίου με την Τουρκία και συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της θαλάσσιας περιοχής στρώνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετατρέποντας τις μπίζνες ελληνικών και τουρκικών επιχειρηματικών ομίλων και το φαγοπότι των πολυεθνικών μονοπωλίων της ενέργειας σε όχημα για τη διευθέτηση των «διαφορών» μεταξύ των δύο κρατών.

Οι παραπάνω σχεδιασμοί γίνονται σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και τέθηκαν επί τάπητος στη χτεσινή δίωρη συνάντηση του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, με τον Τούρκο ομόλογό του, Τ. Ερντογάν, στο περιθώριο της διάσκεψης για την «Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο» που έγινε στην Αθήνα.

Ρίχνοντας ...τροχιοδεικτικές βολές στον αέρα, ο Γ. Παπανδρέου παραδέχτηκε χτες στη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους ότι η «κυβέρνηση έχει κάνει επαφές με τη "Shell" (σ.σ. το γνωστό βρετανικό - ολλανδικό πετρελαϊκό κολοσσό) και δύο άλλες χώρες για το θέμα της εξόρυξης στο Αιγαίο»!

Η συγκεκριμένη δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού, με την οποία ομολογεί έμμεσα ότι διεξάγονται συζητήσεις με τους επιχειρηματικούς ομίλους, έρχεται πέντε μόλις μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της συνέντευξης του Τ. Ερντογάν στην «Καθημερινή», όπου αναφερόμενος στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Αιγαίο πρότεινε κοινές επενδύσεις, καθώς «αν υπάρξει η συνεργασία και η σύμπραξη, θα μπορέσουν να επωφεληθούν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία».

Στην ίδια συνέντευξη (!) παρέπεμψε και ο Γ. Παπανδρέου όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους ποια είναι τα θέματα που έθεσε ο Τ. Ερντογάν στη μεταξύ τους συνάντηση, επιβεβαιώνοντας πλήρως ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, τυπικής ή άτυπης, έχει μπει το σύνολο των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην άμυνα της χώρας.

Στρατηγική επιλογή η συνεκμετάλλευση

Φανερώνοντας τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που έρχονται να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας νωρίτερα στην έναρξη της διάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν κυβερνητικά στελέχη και άλλων μεσογειακών χωρών, σημείωσε με έμφαση: «Στόχος μας είναι ολόκληρη η Μεσόγειος να γίνει μια οικονομική ζώνη (...) μια περιοχή που αντέχει στις κλιματικές αλλαγές, αλλά και αξιοποιεί αποδοτικά τους πλούσιους πόρους που έχει».

Το θέμα της ενέργειας και της αξιοποίησης του φυσικού και ορυκτού πλούτου έθεσε στις δηλώσεις του και ο Τ. Ερντογάν. «Εχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα στον τομέα της ενέργειας. Αυτή τη στιγμή, διοχευτεύουμε στην Ελλάδα φυσικό αέριο και στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί ο αγωγός μέχρι το 2015, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει Ελλάδα και Ιταλία». Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον αγωγό «ΤGI», που θα αποφέρει τεράστια κέρδη σε μονοπώλια των τριών χωρών.

Στις συναντήσεις δόθηκε μεγάλη έμφαση και στις μπίζνες γύρω από την «πράσινη ανάπτυξη», με τον Γ. Παπανδρέου να κάνει λόγο για επενδύσεις ύψους 4,5 δισ. ευρώ, ενώ ο Τ. Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία τα επόμενα χρόνια θα είναι ικανή να παράγει αιολική ενέργεια 20.000 μεγαβάτ.

Το σύνολο όσων συμμετείχαν στο συνέδριο, ανέδειξαν την ανάγκη οι επενδύσεις στην «πράσινη ανάπτυξη» να γίνουν μέσω των συμπράξεων των κρατών με τους ιδιώτες, αφού πρόκειται για «τεράστια έργα», υπονοώντας ουσιαστικά ότι τα κράτη θα πριμοδοτήσουν τις επενδύσεις ώστε το κεφάλαιο να έχει άμεσα κέρδη. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο οποίος σημείωσε ότι «πρόκειται για επενδύσεις με υψηλό κόστος», τονίζοντας ότι πρέπει να χρηματοδοτηθούν και από τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Εντατικοποίηση για Αιγαίο

Με όχημα την αξιοποίηση του «φυσικού πλούτου» για λογαριασμό και της ντόπιας πλουτοκρατίας, η κυβέρνηση διαμορφώνει τις συνθήκες για να «αλωνίσουν» στο Αιγαίο μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι. Προπαγανδίζει τα οφέλη μιας «ανάπτυξης» που θα ωφελήσει το μεγάλο κεφάλαιο, με τη ληστρική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και των εργαζομένων των δύο χωρών και η οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί σαν όχημα για να εγκαθιδρυθεί καθεστώς συνδιαχείρισης του Αιγαίου με την Τουρκία. Κι όλα αυτά σε μια περιοχή της οποίας οι φυσικοί πόροι ανήκουν κατά 80% στην Ελλάδα, αν εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γ. Παπανδρέου, όταν ρωτήθηκε για την πορεία των διπραγματεύσεων σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, τόνισε ότι «επικρατεί ένα θετικό πνεύμα, με το οποίο θέλουμε να φύγουμε μπροστά, με στόχο να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα το συντομότερο δυνατόν». Τους τελευταίους μήνες, πρόσθεσε, έχουμε «εντατικοποιήσει τις διερευνητικές επαφές, με στόχο να φτάσουμε το συντομότερο σε συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένο «χρονοδιάγραμμα» για τη λήξη των διερευνητικών επαφών, αλλά έσπευσε να σημειώσει: «Είμαστε πάντα πρόθυμοι να συζητάμε θέματα, που αμοιβαίως μας ενδιαφέρουν, είτε αφορούν στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, είτε σε θρησκευτικές ελευθερίες ή μειονότητες». Ο Τ. Ερντογάν αφού δήλωσε ότι «συμμερίζεται πλήρως» τις απόψεις του Γ. Παπανδρέου, τόνισε ότι αμέσως μετά τις εκλογές στην Ελλάδα θα συνεδριάσει στην Αγκυρα «το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών», ώστε να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές για τα «διμερή θέματα».

Την ίδια ώρα, Τούρκοι διπλωμάτες σημείωναν με έμφαση ότι υπάρχει «μεγάλη πρόοδος σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και στο Αιγαίο», ενώ οι συζητήσεις και οι επαφές είναι «αποδοτικές» και θα φέρουν σύντομα αποτέλεσμα. Ο Τ. Ερντογάν σημείωσε ότι ο ίδιος και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας «θα φύγουν ευχαριστημένοι από την Ελλάδα», μετά τις χτεσινές επαφές τους.

Θυμίζουμε ότι στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο Τ. Ερντογάν είχε ζητήσει ως αντιστάθμισμα (!) για τη διακοπή των τουρκικών παραβιάσεων τον αφοπλισμό της ελληνικής πλευράς και την παραίτηση από το αυτονόητο δικαίωμα προστασίας των συνόρων της χώρας. Οσο για το «κάζους μπέλι» (αιτία πολέμου) που έχει κηρύξει η Τουρκία αν η Ελλάδα ασκήσει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων της, παρά τη φιλολογία που υπάρχει περί άρσης του από την τουρκική πλευρά, ο Ρ. Ερντογάν είχε προτείνει αμοιβαία βήματα, απαιτώντας η Ελλάδα να μην επεκτείνει το δικαίωμά της στα 12 μίλια.

Στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών τέθηκαν επί τάπητος το Κυπριακό, τα θέματα του Ιράκ, του Ιράν, της Μέσης Ανατολής, και θέματα που αφορούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σχέδια με ΝΑΤΟικό ενδιαφέρον

Οσο για την κοινή διακήρυξη για την «κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο» που υπέγραψαν χτες οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Μάλτας, της Παλαιστινιακής Αρχής και εκπρόσωποι από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λιβύη, την Κροατία, τη Συρία, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την ΠΓΔΜ, τη Μαυριτανία και τη Σερβία, είναι κομμένη και ραμμένη ακριβώς πάνω στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ.

Το συνέδριο είχε ως αντικείμενο την «κλιματική αλλαγή», την «ενεργειακή ασφάλεια» και την «πράσινη ανάπτυξη». Οπως είναι γνωστό, η «κλιματική αλλαγή» και η «ενεργειακή ασφάλεια» είναι ανάμεσα στις νέες απειλές που το ΝΑΤΟ καλείται να αντιμετωπίσει με βάση το νέο στρατηγικό του δόγμα.

Στην ίδια λογική εντάσσεται και η συμφωνία για «συστηματική διμερή συνεργασία» στην οποία κατέληξαν χτες ο Γ. Παπανδρέου και ο Τ. Ερντογάν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μετανάστευσης. Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε μάλιστα να αποσπάσει από την ΕΕ τη «φιλελευθεροποίηση» της διαδικασίας των θεωρήσεων της «βίζας» για τους Τούρκους πολίτες ώστε να μπορούν ευκολότερα να κινούνται στην ΕΕ και στις χώρες της Σένγκεν. Κι αυτό σαν αντάλλαγμα για να ενεργοποιήσει η Τουρκία την κατάπτυστη και απάνθρωπη συμφωνία που ήδη έχει υπογράψει με την ΕΕ για την επαναπροώθηση των μεταναστών.

Στο περιθώριο της συνδιάσκεψης, ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Σαλάμ Φαγιάντ. Εξισώνοντας το θύτη Ισραήλ με το θύμα παλαιστινιακό λαό, υποστήριξε ότι «επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της διεθνούς κοινότητας είναι να στηρίξουν την προσπάθεια συμφιλίωσης». Ο Σαλάμ Φαγιάντ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και στις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, αλλά τόνισε ότι «οι συνθήκες είναι αντίξοες λόγω της κατοχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ