Σάββατο 23 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στα πράγματα

Με τους εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα του Γέρακα συζήτησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Εθνική Τράπεζα του Γέρακα
Από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Εθνική Τράπεζα του Γέρακα
Με εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα του Γέρακα συζήτησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στην ομιλία της, και στο διάλογο που ακολούθησε, σχολιάστηκαν ζητήματα όπως ο χαρακτήρας των προσεχών εκλογών, οι προχτεσινές εξαγγελίες - πρόκληση του πρωθυπουργού για τους συνταξιούχους, οι προωθούμενες διευθετήσεις στο Αιγαίο, ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, το θέατρο κυβέρνησης - βιομηχάνων για τις τιμές, αλλά και το συνέδριο για τις «πράσινες μπίζνες» στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, στο οποίο μίλησε χτες ο Γ. Παπανδρέου. Ακολουθούν τα συγκεκριμένα αποσπάσματα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα.

Για την εκλογική μάχη

«Είναι πολύ λίγα τα ζητήματα που μπορεί κανείς να πει ότι είναι αυστηρά τοπικά. Γι' αυτό και εμείς από την αρχή είπαμε ότι η εκλογική μάχη είναι πολιτική, παίρνοντας υπόψη επίσης το γεγονός ότι είμαστε βαθιά στην κρίση ως χώρα. Οτι ο λαός, και όχι η ελληνική οικονομία, βαδίζει προς τη χρεοκοπία. Οτι η πορεία από την πλευρά της κυρίαρχης πολιτικής και του πολιτικού συστήματος όσον αφορά στις επιλογές είναι ανεπίστρεπτη. Τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα έχουν παρθεί. Αυτοί που τα έχουν πάρει τα θεωρούν ανεπίστρεπτα και αυτή τη στιγμή αυτός που μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στα πράγματα είναι η μεγάλη πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού και ιδιαίτερα οι μισθωτοί, αυτοί που έχουν μικρά μαγαζιά που παραπαίουν, και οι φτωχοί αγρότες.


Η όποια λύση αναζητεί κάποιος βρίσκεται μπροστά, πίσω δεν μπορούμε να γυρίσουμε. Η εκλογική μάχη για εμάς κυριολεκτικά κοιτάζει μπροστά. Δε μένουμε μόνο στις 7 του Νοέμβρη και στις 14. Αν αναφερόμαστε τώρα στις εκλογές, είναι γιατί εκεί καταγράφεται η απόφαση του ελληνικού λαού να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Καταγράφεται ο βαθμός της μοιρολατρίας, γιατί υπάρχει μοιρολατρία, αν δηλαδή αυτή τη μοιρολατρία θα την αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός. Θα δείξει αν νομιμοποιεί ή όχι την κυρίαρχη πολιτική και πλέον θα διαμορφωθεί η σύνθεση που υπάρχει μέσα στα τοπικά αυτά όργανα, στην περιφέρεια και το δήμο.

Για το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους

Είχαμε χτες (σ.σ. προχτές) ένα χοντρό δούλεμα από την πλευρά του πρωθυπουργού, ότι θα δώσει 100 έως 300 ευρώ εφάπαξ σε 500 χιλιάδες συνταξιούχους, που έχουν σύνταξη έως 700 ευρώ και αφού γίνει μια ανάλυση τι περιουσιακά στοιχεία έχουν. Είναι χοντρό δούλεμα, για το οποίο εμείς λέμε το εξής: Οι συνταξιούχοι και γενικότερα οι εργαζόμενοι πρέπει να του πουν: Κύριε, δε "μασάμε", δε μας εξαγοράζεις. Δεν μπορεί, όταν στην ουσία σού κόβουν τη σύνταξη, όταν σου κόβουν παροχές υγείας, όταν από χίλιες μεριές χάνει την αξία του και αυτό που παίρνεις, δεν μπορεί να μου λες ότι θα μου δώσεις 100 και 200 ευρώ εφάπαξ και θα με κάνεις του χεριού σου στις 7 του Νοέμβρη. Αυτό πρέπει να δημιουργήσει όρους αφύπνισης.

Για τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο

Δεύτερον, είχαμε ένα όχι-ψέμα. Γιατί, δυστυχώς, εάν δεν υπάρξουν μεγάλες ανακατατάξεις στην Ελλάδα, στη συνείδηση του λαού, και μεγάλοι αγώνες, αυτό θα γίνει που προβλέπουμε. Δηλαδή, ο κ. Ερντογάν αποκάλυψε ότι είναι στο τραπέζι η υπογραφή της συνδιαχείρισης στο Αιγαίο. Τι σημαίνει συνδιαχείριση στο Αιγαίο; Σημαίνει καθαρά αυτό που το ΝΑΤΟ το έχει κάνει επίσημη απόφασή του: Οτι από τον 25ο παράλληλο και μετά δεν υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα στην Ελλάδα, στην καλύτερη περίπτωση, πρέπει να κηρυχθεί ουδέτερη ζώνη και να αποστρατικοποιηθεί. Δηλαδή, να παραιτηθεί η ελληνική κυβέρνηση, οποιαδήποτε και αν είναι η κυβέρνηση, το ελληνικό κράτος από το αναφαίρετο δικαίωμα, να έχει την ευθύνη για την άμυνα της χώρας.

Βγαίνει λοιπόν και λέει ο Ερντογάν: "Αν συμφωνήσουμε τελικά"... Η αλήθεια είναι ότι έχουν συμφωνήσει απλά δεν έχουν πέσει οι υπογραφές, μάλιστα έχει γραφτεί σε εφημερίδες που ανήκουν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, ότι οι υπογραφές δεν έχουν πέσει γιατί διαφωνούν οι εταιρείες. Γιατί σε αυτήν τη συμφωνία θα είναι και αμερικάνικες εταιρείες μέσα, που θα πάρουν το 60% του πετρελαίου που θα βρεθεί, από 20% η ελληνική και η τουρκική πλευρά. Υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στην ομάδα των αμερικανικών εταιρειών για το πώς θα μοιράσουν τα έσοδα και γι' αυτό δεν έχουν μπει οι υπογραφές. Και χτες το διαψεύδει ο κ. Παπανδρέου αυτό. Ε, όχι!

Για το θέατρο με τις τιμές

Και το άλλο είναι το κακοπαιγμένο θεατρικό έργο, το οποίο συνεχίζεται ανάμεσα στον κ. Χρυσοχοΐδη, στους βιομήχανους και επιχειρηματίες. Λέει: Να ρίξετε τις τιμές - αυτά είναι όλα προεκλογικά - και του απαντάνε εκείνοι: Για να σταματήσει η άνοδος των τιμών, δώστε μας... Και ζητάνε τα πάντα. Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή να έχουν πλήρη ευχέρεια να κάνουν ό,τι θέλουν με το προσωπικό τους, με το περιβάλλον. Λένε: Θα ανέβει η κερδοφορία και άρα θα μπορούμε να μην ανεβάσουμε τις τιμές.

Είναι κακοπαιγμένο να βγαίνει προεκλογικά η κυβέρνηση και να λέει σταματήστε τις τιμές. `Η θα πάρεις την υπόθεση στα χέρια σου και αυτό σημαίνει ρήξη μαζί τους ή αλλιώς δεν κάνεις τίποτα. Τι δηλαδή, με συστάσεις; Αυτά τα γεγονότα δεν είναι μεμονωμένα, διαμορφώνουν ένα προεκλογικό κλίμα, με στόχο να ευνουχιστεί η αγανάκτηση και ο θυμός που νιώθει ο ελληνικός λαός. Αλλά η αγανάκτηση και ο θυμός είναι μια ψυχολογική κατάσταση και αν δε βρει σωστή διέξοδο μπορεί να μετατραπεί σε μια παθητική μοιρολατρία, να γίνει μια μάζα που την πάνε από εδώ και από εκεί.

Γι' αυτό εμείς λέμε ότι στις 7 του Νοέμβρη, βεβαίως δεν μπορεί να γίνει καμία επαναστατική αλλαγή, δεν έχουμε αυταπάτες, αλλά πρέπει να φανεί η πορεία ανατροπής του συσχετισμού δύναμης. Αυτό μπορεί να γίνει. Αυτό σημαίνει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να έχουν σοβαρές απώλειες, ορατές. Αυτό που μπορεί να φέρει πραγματική αλλαγή στο συσχετισμό δύναμης είναι οι ψήφοι και το ποσοστό των ψηφοδελτίων που συγκρότησε με πρωτοβουλία του το ΚΚΕ, μαζί με άλλους βέβαια ανθρώπους που συμπορευτήκανε στους αγώνες.

Για το συνέδριο σχετικά με την «πράσινη ανάπτυξη»

Σήμερα (σ.σ. χτες) γίνεται ένα συνέδριο εδώ για την κλιματική αλλαγή και μιλάει ο Παπανδρέου. Τι είναι; Ενα συνέδριο επιχειρήσεων που θέλουν να κερδοφορήσουν από επενδύσεις στη λεγόμενη "πράσινη ανάπτυξη". Είναι οι ίδιοι που βρώμισαν τον πλανήτη με τις βιομηχανίες τους - όχι ότι φταίει η βιομηχανία γενικά - αλλά δεν υπάρχουν μέτρα αντιρρύπανσης. Είναι αυτοί που κατέστρεψαν τον Αμαζόνιο και τώρα κλαίνε. Αυτοί έρχονται εδώ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ