Σάββατο 23 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ ΥΠΕΣ
Χαοτική κατάσταση μέχρι την τελευταία στιγμή

Σοβαρότατα τα προβλήματα στην εκλογική διαδικασία

Τα αλλεπάλληλα λάθη στις εκλογικές εγκυκλίους και αποφάσεις του ΥΠΕΣ, οι εν κρυπτώ διορθώσεις, η πεισματική επιμονή να μην αναγνωριστούν ευθέως και με σαφή τρόπο τα λάθη, τα γελοία κόλπα όπου οι προσθήκες ολόκληρων παραγράφων, στα αρχικά κείμενα, ονομάζονται «διορθώσεις παροραμάτων» αλλά και οι εκδόσεις «διευκρινιστικών» εγκυκλίων λίγες ώρες πριν την ανακήρυξη των συνδυασμών, δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία πως βρισκόμαστε μπροστά σε πολιτική σκοπιμότητα της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου για εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων. Οσο καλοπροαίρετος κι αν είναι κάποιος, δεν μπορεί να καταλήξει σε διαφορετικό συμπέρασμα, δεδομένου ότι πρώτη φορά στην πρόσφατη εκλογική ιστορία της χώρας συμβαίνουν τόσα πολλά παράδοξα μαζεμένα. Θα σταθούμε στα τελευταία, δεδομένου ότι για τα παλιότερα ο «Ριζοσπάστης» έχει γράψει κατ' επανάληψη.

«Της τρελής τα μαλλιά» για την ανακήρυξη των συνδυασμών

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκυκλίους για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές που αφορούν: α) την ανακήρυξη των συνδυασμών από τα Πρωτοδικεία και β) την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Μόλις προχθές, στις 21 Οκτώβρη, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, στάλθηκαν εγκύκλιοι με οδηγίες προς τους δικαστικούς για το πώς θα γίνουν οι ανακηρύξεις των συνδυασμών, που θα έπρεπε να είχαν σταλεί και δημοσιοποιηθεί πολύ νωρίτερα, δεδομένου ότι τα δικαστήρια πρέπει να κάνουν την ανακήρυξη των συνδυασμών, σήμερα 23 Οκτώβρη. Ακόμη χειρότερα, την ίδια μέρα, λίγες ώρες αργότερα, στάλθηκε διορθωτική εγκύκλιος των αρχικών εγκυκλίων! Επίσης, η ονομασία και περιγραφή των εκλογικών περιφερειών που απαιτούνται για την ανακήρυξη των συνδυασμών με βάση αυτές τις εγκυκλίους, δεν υπάρχει ούτε στον Καλλικράτη ούτε στις αποφάσεις που εκδόθηκαν σε εκτέλεση του Καλλικράτη. Π.χ., διοικητική διαίρεση σε Δυτικό, Κεντρικό, Ανατολικό Τομέα Πειραιά, που δεν προβλέπεται πουθενά. Επίσης οι Πατρινοί από το πουθενά απέκτησαν «Αρκτικό τομέα» και «κοινότητες αρκτικού τομέα»!!! Ετσι, δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς με βεβαιότητα τι συνδυασμούς θα ανακηρύξουν τα δικαστήρια και με βάση ποια δεδομένα. Σημειώνεται δε - ως μνημείο κυβερνητικής ανευθυνότητας - ότι η εν λόγω εγκύκλιος δε στάλθηκε στο Πρωτοδικείο Πειραιά παρότι τον αφορά και αναφέρεται σ' αυτόν με λεπτομέρειες.

Για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων

Οι ίδιες εγκύκλιοι, που δημοσιεύτηκαν την τελευταία στιγμή, σε ό,τι αφορά τα δημοτικά ψηφοδέλτια, προβλέπουν σημαντικές διαφορές στην περιγραφή των εκλογικών περιφερειών, σε σύγκριση με τα αναφερόμενα στον Καλλικράτη, αλλά και στις υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους για τη μορφή και το περιεχόμενο των ψηφοδελτίων.

Οι απαράδεκτες και πρωτοφανείς αυτές εκλογικές διαδικασίες δημιουργούν αβεβαιότητα για τον τρόπο με τον οποίο θα καταρτισθούν οι συνδυασμοί και έτσι βάζουν σε κίνδυνο την ίδια την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, λόγω και των ασφυκτικών προθεσμιών που υπάρχουν. Ετσι, σήμερα Σάββατο 23/10, θα ανακηρυχθούν από τα Πρωτοδικεία οι συνδυασμοί και μέχρι τις 25/10 (ημέρα Δευτέρα) θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι διορθώσεις στα οικεία Πρωτοδικεία, προκειμένου να εκδοθούν οι αντίστοιχες αποφάσεις στις 26/10, τη στιγμή που οι συνδυασμοί καταρτίστηκαν με βάση άλλες οδηγίες και εγκυκλίους. Επίσης, μέχρι 30/10 (ημέρα Σάββατο) θα πρέπει να έχουν παραδοθεί τα ψηφοδέλτια στις Νομαρχίες και τους Δήμους, τη στιγμή που μεσολαβεί και η αργία της 28ης Οκτώβρη!

Είναι φανερό ότι αυτές οι διαδικασίες δεν οφείλονται σε τσαπατσουλιά ή προχειρότητα, αλλά εξυπηρετούν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, σκοπιμότητες και συμφέροντα, όπως ακριβώς συνέβη και με την εγκύκλιο που άλλαξε τα δεδομένα για τις μεταδημοτεύσεις περιφερειαρχών και αντιπεριφερειαρχών και εκδόθηκε την τελευταία στιγμή για να λύσει τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ