Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
Λαϊκός πολιτισμός, ερασιτεχνικός αθλητισμός

Συνέντευξη Τύπου του Β. Μπούτα, υποψήφιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Από τη συνέντευξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Λάρισα
Από τη συνέντευξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Λάρισα
«Πολιτισμός και Αθλητισμός είναι κοινωνικά αγαθά ζωτικής σημασίας και υψηλής προτεραιότητας για τον Ανθρωπο. Απ' αυτήν την άποψη, αποτελούν καθολικό δικαίωμα όλου του λαού κι επομένως υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίζει όλες τις προϋποθέσεις - πνευματικές και υλικές - για να έχει τη δυνατότητα ο λαός και να συμμετέχει, αλλά και να απολαμβάνει τα πολιτιστικά και τα αθλητικά δημιουργήματα».

Αυτά τόνισε ο Β. Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε - παρουσία του Γιώργου Λαμπρούλη, υποψήφιου δημάρχου Λαρισαίων και υποψηφίων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων - για τα ζητήματα που σχετίζονται με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Ο Β. Μπούτας αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος του πολιτισμού και του αθλητισμού στη Θεσσαλία, τα οποία του τέθηκαν και από τους εκπροσώπους των φορέων με τους οποίους είχε συναντήσεις, το τελευταίο διάστημα, κατά τις επισκέψεις του στις αρχαιολογικές υπηρεσίες και το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, καθώς και στην Πινακοθήκη, ενώ, χτες το πρωί, μαζί με τον Γ. Λαμπρούλη, είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων, του Αθλητικού Οργανισμού του δήμου Λάρισας και του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου.

«Τα προβλήματα - είπε - οφείλονται, κυρίως στη χρηματοδότηση από το κράτος, η οποία είτε έχει κοπεί εντελώς, ή δίνεται "με το σταγονόμετρο", καθώς και στη μεγάλη έλλειψη προσωπικού».

Ως βασική θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τον πολιτισμό τη δημιουργία, κεντρικά, ενιαίου, δημόσιου μηχανισμού παραγωγής και διανομής του πολιτιστικού έργου, που θα ελέγχεται από τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς. Και σημείωσε: «Θέατρο, κινηματογράφος, εικαστική δημιουργία, μουσική, χορός, διοργανώσεις όπως Φεστιβάλ, και υποδομές όπως Πολιτιστικά Κέντρα, βιβλιοθήκες, ωδεία, εργαστήρια, Μουσεία, πρέπει να αναπτυχθούν και τοπικά, κατά Περιφέρεια, πόλη, συνοικία, δημοτικό διαμέρισμα, ώστε η καλλιτεχνική δημιουργία να φτάνει παντού, με ελεύθερη είσοδο για το λαό. Η πολιτεία και οι τοπικές αρχές να παρέχουν δωρεάν τις υποδομές και στηρίζουν υλικά και με τεχνογνωσία, την ερασιτεχνική δημιουργία, να προστατεύουν και να αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά, (αρχαιολογικούς χώρους, υλικά και πνευματικά μνημεία, λαϊκή παράδοση), αποκλείοντας την εμπλοκή «εθελοντικών», ή «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων».

Για τον αθλητισμό και την άσκηση υπογράμμισε ότι «οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αδιαφορούν πλήρως και προκλητικά για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ενώ οι επιχειρηματίες που μπαίνουν στο χώρο ενδιαφέρονται μόνο για τα δικά τους συμφέροντα, (π.χ., νέο γήπεδο της ΑΕΛ) και προωθούν τη σύνδεση του αθλητισμού με τον πολιτισμό και τον τουρισμό, που λειτουργεί ως αναψυχή των λίγων. Υπογράμμισε την απαίτηση για κατάργηση της ανταποδοτικότητας σε όλα τα προγράμματα μαζικής άθλησης της ΓΓΑ στους δήμους, προγράμματα μαζικής άσκησης, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ