Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Μισόλογα και εξωραϊσμός των ισχυρών ανταγωνισμών

Συγκεκριμένες απαντήσεις για τα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής ζήτησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ από τον αρμόδιο υπουργό

Για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που έγινε τον Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη και τις διμερείς επαφές που είχε στο περιθώριο των εργασιών της, ενημέρωσε χτες την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας. Χωρίς να προσθέσει καμιά καινούργια πληροφορία, ο αρμόδιος υπουργός επιβεβαίωσε την επιζήμια για το λαό πρόσδεση της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή μας και αλλού.

Σχετικά με την Τουρκία, είπε ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι πάγιες και κάλεσε τους βουλευτές να μην «έχουμε παρωπίδες». Στην Τουρκία καταλόγισε απλά «ενοχλητικές και προκλητικές δράσεις», για να συμπληρώσει με νόημα ότι πέρα από την προσπάθεια για επίλυση κάποιων διαφορών, πρέπει να δούμε πού μπορούμε να έχουμε ένα όφελος από το γείτονά μας, «ο οποίος και στον οικονομικό τομέα έχει κάνει βήματα μπροστά».

Για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, είπε ότι είναι ένα θέμα που δεν έχει σχέση με την Τουρκία, αλλά αφορά υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι σε αυτούς τους Ελληνες πολίτες. Σχετικά με την ΠΓΔΜ επανέλαβε τη θέση ότι η Ελλάδα θέλει ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση έναντι όλων και ισχυρίστηκε ότι οι επαφές του στον ΟΗΕ «έδειξαν ότι η ελληνική θέση είναι κατανοητή, υπάρχει στήριξη και η πίεση είναι πάνω στη γείτονα χώρα και αυτό το νιώθει». Για το Κυπριακό εκτίμησε ότι «η χρονική συγκυρία δεν είναι εύκολη».

Mε την επισήμανση ότι η εμπειρία έχει δείξει πως ο εργαζόμενος λαός δεν έχει κανένα όφελος από την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις μεγάλες αντιπαλότητες και τις συγκρούσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής ζήτησε στην παρέμβασή του συγκεκριμένες απαντήσεις σε μια σειρά θέματα.

Είπε ότι στην περιοχή μας αναπτύσσονται νέες δραστηριότητες και παρεμβάσεις ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με σαφείς οικονομικούς και άλλους στόχους. Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, παρατήρησε ότι η κυβέρνηση διαπιστώνει βελτίωση, αλλά την ίδια ώρα έχουμε παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο. Σχολιάζοντας τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι η ισχυροποίηση Ερντογάν θα βοηθήσει στην παραπέρα βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, αναρωτήθηκε εάν αναπτύσσεται μυστική διπλωματία για την προώθηση της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Τι γίνεται με τις ΑΟΖ;

Ο Σπ. Χαλβατζής έκανε λόγο για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και ζήτησε να μάθει τι γίνεται με το θέμα, αφού παρατηρείται μια αντιπαράθεση του Ισραήλ με την Κυπριακή Δημοκρατία και τη Συρία. Η κυβέρνηση, είπε, πρέπει να ξεκαθαρίσει τι σχέση έχει η ελληνική κυβέρνηση με την Κυπριακή Δημοκρατία για την ΑΟΖ, πολύ περισσότερο που αυτά τα ζητήματα αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον σήμερα, καθώς - όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα - αποκαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Διαμορφώνεται, συνέχισε, πλέον μια νέα κατάσταση και μας ανησυχεί σοβαρά η συνεχής αναβάθμιση των στρατιωτικών και πολιτικών σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ, ενώ η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει τι γίνεται με τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με την Αλβανία, σε ποιο σημείο βρίσκεται το θέμα με την ονομασία της ΠΓΔΜ και το Κόσσοβο.

Σε δική της παρέμβαση, η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, κατήγγειλε ότι δίνεται άδεια σε τηλεοπτικά κανάλια χωρών της ΕΕ να συνοδεύουν τις εφόδους του ΣΔΟΕ σε διάφορα καταστήματα για ελέγχους και να διαβάλουν τους Ελληνες με ρεπορτάζ που καλλιεργούν την προπαγάνδα ότι οι πολίτες της χώρας είναι διεφθαρμένοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποπλέει σήμερα το μεγαλύτερο τουρκικό γεωτρύπανο(2022-08-09 00:00:00.0)
Εντείνονται οι ανταγωνισμοί στο φόντο των γεωτρήσεων στην Κύπρο(2017-07-14 00:00:00.0)
Να καταδικαστούν απερίφραστα οι τουρκικές προκλήσεις ενάντια στην Κύπρο(2014-11-13 00:00:00.0)
«Ικανοποίηση» για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης(2014-10-25 00:00:00.0)
Οι ανταγωνισμοί προοιωνίζονται σοβαρές εξελίξεις(2011-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ