Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πλαφόν τέλος!

«Βλέπουμε ότι η τιμή των διυλιστηρίων "τσιμπάει" κι έτσι σκεφτόμαστε να αυξήσουμε τα επίπεδα του πλαφόν». Αυτό δήλωσε χτες ο Ρόβλιας, αποκαλύπτοντας τα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει εκ νέου τις ανώτατες τιμές στα καύσιμα. Μια ώρα αργότερα, ανακοίνωσε ότι αίρεται κάθε πλαφόν στις τιμές των καυσίμων! Ετσι, μέσα σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα, αποκαλύφθηκε πόσο κάλπικα ήταν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, όταν, ανακοινώνοντας την απόφαση για το πλαφόν, έλεγε ότι πρόκειται για μια επιλογή που στοχεύει στην πάταξη της κερδοσκοπίας και την προστασία των καταναλωτών.

Ετσι κάνει πάντα το ΠΑΣΟΚ. Αναποδογυρίζει με τέτοια ευκολία την πραγματικότητα, που χάνονται τα όρια ανάμεσα στην ανοιχτή πολιτική εξαπάτηση και την απροκάλυπτη περιφρόνηση της νοημοσύνης των εργαζομένων. Γιατί, πάει πολύ οι υπουργοί της κυβέρνησης, που μέσα σε λίγους μήνες αύξησε δύο φορές τους ειδικούς φόρους και τον ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να πυροδοτήσει ανατιμήσεις των καυσίμων σε ποσοστά που φτάνουν το 50% και 60%, να βγαίνουν σήμερα και να μιλάνε για «προστασία των καταναλωτών». Και δεν είναι μόνον αυτό. Μιλάνε για προστασία αυτοί, που κατάφεραν με τα καραγκιοζιλίκια του πλαφόν, να προκαλέσουν και νέες ανατιμήσεις στις βενζίνες.

Για ποια «προστασία» μπορεί να γίνει λόγος, όταν η ανώτατη τιμή που ορίστηκε ήταν πάνω από τις τιμές της αγοράς; Για ποια «προστασία» μιλάνε όταν το πλαφόν μπαίνει στην τιμή πρατηρίου, ενώ αφήνονται ελεύθερες οι τιμές των διυλιστηρίων; Τι σόι «προστασία» βάζει νέες φωτιές στις τιμές; Με τι θράσος μιλάνε για «προστασία» αυτοί, που υιοθετούν ότι η κοινωνία πρέπει να χορεύει με βάση τις χρηματιστηριακές τιμές, επειδή έτσι εξασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα του Λάτση, του Βαρδινογιάννη κ.λπ.; Συμπαιγνία της κυβέρνησης και των μονοπωλίων του κλάδου σε βάρος των εργαζομένων είναι και τίποτα περισσότερο.

Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Καμιά κυβέρνηση, που έχει στρατηγικό στόχο τη στήριξη και την παραπέρα ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, καμιά κυβέρνηση, που καθοδηγείται από τα συμφέροντα και τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου, δεν είναι σε θέση να πάρει μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από την κερδοσκοπία. Και δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, επειδή το ίδιο το επιχειρηματικό κέρδος είναι ο μπούσουλας που καθορίζει το περιεχόμενο κάθε μέτρου και πολιτικής.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απ' ό,τι φαίνεται, αυτή τη φορά, δεν κατάφερε καν να αξιοποιήσει το προπαγανδιστικό πυροτέχνημα που εκτόξευσε κι έτσι το θαύμα κράτησε τις ...τρεις μέρες που αναλογεί σε όλα τα θαύματα. Και τελικά, η κοροϊδία με το ΠΑΣΟΚικού τύπου πλαφόν έσπρωξε τις τιμές των καυσίμων σε υψηλότερα επίπεδα... Αυτό που χρειάζονται άμεσα οι εργαζόμενοι που στενάζουν κάτω από τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής, είναι να μπορούν να καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε καύσιμα, απαλλαγμένα από τις συνεχείς ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους (ίσα ίσα να μειωθούν δραστικά) και τον ΦΠΑ. Το δε πρόβλημα της κερδοσκοπίας, που λένε, θα λυθεί μόνο όταν μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τους κερδοσκόπους, τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου και τα αφεντικά. Αυτό μπορεί να το πετύχει η λαϊκή εξουσία - οικονομία, όπου το πετρέλαιο και τα προϊόντα του, μαζί με τους άλλους κλάδους της ενέργειας, θα λειτουργούν στο πλαίσιο της σχεδιοποιημένης κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, με αποκλειστικό στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ