Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμμαχία της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα

-- Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές συνεργαστήκατε με το ΔΗΚΚΙ και με άλλους. Φέτος, η επιλογή σας είναι αυτόνομη κάθοδος, παρά το γεγονός ότι περισσότερο από ποτέ αριστεροί πολίτες ζητούν την ενότητα της αριστεράς. Γιατί τώρα αυτή η αλλαγή τακτικής;

-- Τη συνεργασία πρέπει να τη θέλουν και οι δυο μεριές ή οι πέντε μεριές. Και όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά το ΔΗΚΚΙ προτίμησε στις εθνικές εκλογές να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί λέει εκεί βρήκε, δεν ξέρω, κάποια εξασφάλιση, κάτι εν πάση περιπτώσει. Να μην πάμε τώρα εκεί. Τώρα δεν ξέρω πού είναι το ΔΗΚΚΙ;

Δηλαδή ποια ενότητα; Σήμερα, η συμμαχία έχει πολύ περισσότερες απαιτήσεις από το να φτιάξεις ένα κοινό ψηφοδέλτιο ή ένα κοινό ψήφισμα σε έναν απεργιακό αγώνα. Σήμερα μπαίνουν αυτό που λέμε οι δυο δρόμοι ανάπτυξης και ποια εξουσία. Παρά το γεγονός ότι ο συσχετισμός δύναμης είναι αρνητικός, αντικειμενικά αυτά μπαίνουν.

Πάρετε τον «Καλλικράτη». Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝ τον καταψήφισε. Από ποια σκοπιά τον καταψήφισε; Ως αναδόμηση του αστικού κράτους ή γιατί οι πόροι δε συμβαδίζουν με τις αρμοδιότητες; Μα το καταψήφισε και η ΝΔ, γιατί λέει δεν συμβαδίζουν οι πόροι με τις αρμοδιότητες και γιατί τα όρια των Δήμων γίνανε αυθαίρετα, δεν ήταν εθελοντικές συνενώσεις, δηλαδή τριτεύοντα ζητήματα πάνω σε αυτό.

Ο Συνασπισμός θέλει να κάνει συνεργασία με το σοσιαλιστικό χώρο, δηλαδή με ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που παλεύει να γίνει το ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη. Δεν παλεύει γι' αυτό, τέλειωσε η ιστορία. Φαινομενικά το λέει για να πάρει ψήφους από αυτόν τον κόσμο, ο οποίος έχει το όραμα του ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη. Δεν μπορείς να κάνεις συνεργασία με αυτούς. Και αν τα βρεις μέχρι την κάλπη, την άλλη μέρα θα σκοτωθείς. Επομένως ναι, είναι πιο αυστηροί οι όροι για συνεργασία αντικειμενικά.

Το ΚΚΕ, χωρίς να αντιπαραθέτει το κοινωνικό στο πολιτικό, μιλάει για τη συμμαχία ανάμεσα στην εργατική τάξη και τα μικρομεσαία, τα λαϊκά στρώματα. Αυτή είναι η βάση και της πολιτικής συμμαχίας. Δεν μπορεί να είναι γενικά η βάση της πολιτικής συμμαχίας ένα πολιτικό σύνθημα, διότι μιλάς για κοινωνικές δυνάμεις. Είναι μια ταξική κοινωνία, έχει διαστρωμάτωση.

Αυτή είναι η βάση που προσδιορίζει και το χαρακτήρα της πολιτικής συμμαχίας. Αυτή είναι η απάντησή μας. Ούτε πλατύναμε, ούτε στενέψαμε. Είμαστε οι ίδιοι με το 2006. Και προσαρμοστήκαμε βέβαια στην κρίση και στις εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ