Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο «Καλλικράτης» κομμάτι της αντιλαϊκής πολιτικής

-- Ταυτίζετε τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις εθνικές εκλογές. Ο «Καλλικράτης» όμως φέρνει αρκετές τομές. Εχετε κάποιες προτάσεις για καλύτερη Τοπική Αυτοδιοίκηση;

-- Ο «Καλλικράτης» είναι μια τομή. Βέβαια, στην Ευρώπη ο «Καλλικράτης» έχει γίνει πριν 30 χρόνια και έχουμε και τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε τις αρνητικές συνέπειες. Τομή είναι άμα κόψεις και το κεφάλι κάποιου. Αμα του κόψεις και το πόδι, τομή είναι και αυτή. Ο «Καλλικράτης» είναι τα τοπικά όργανα του κράτους. Δεν επιδέχεται καμία βελτίωση.

Εμείς βεβαίως έχουμε άλλη αντίληψη. Αναμφισβήτητα χρειάζονται οι θεσμοί εργατικού κοινωνικού ελέγχου, οι οποίοι πρέπει να βασίζονται, να οικοδομούνται κατά παραγωγική μονάδα ή να εκφράζουν τμήματα του πληθυσμού που δεν είναι ενταγμένα σε παραγωγική μονάδα, όπως είναι οι φοιτητές, οι σπουδαστές, οι συνταξιούχοι, κάποιοι που δεν εργάζονται κλπ.

Ο 20ός αιώνας έχει αναδείξει μια σειρά τέτοιους θεσμούς. Η λαϊκότητα ενός θεσμού εξαρτάται από τη λαϊκότητα της οικονομίας και της εξουσίας.

Στη μάχη των εκλογών δεν θα πάμε μόνο με το μνημόνιο. Το μνημόνιο βέβαια είναι το επίκαιρο ζήτημα, αλλά το μνημόνιο είναι ενταγμένο μέσα σε όλη τη στρατηγική που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια. Δεν είναι έξω από αυτήν τη στρατηγική.

Τις άλλες δυνάμεις και τους άλλους υποψήφιους τους συμφέρει να μιλάνε για το μνημόνιο και να λένε «αναγκαίο κακό, δεν μου αρέσει το μνημόνιο» και να λένε και το μεγάλο ψέμα «ναι, αλλά εμείς στα πλαίσια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το μνημόνιο».

'Η αυτοί που λένε «ο Καλλικράτης μας δίνει όπλα» ή αυτοί που λένε, όπως ο κ. Καμίνης στην Αθήνα, «έχουμε πολλά περιθώρια να κάνουμε».

Κοροϊδεύουν τον κόσμο. Εχεις περιθώρια να κάνεις αντίσταση, έχεις περιθώρια να κάνεις διεκδίκηση, δεν έχεις περιθώρια να κάνεις έργο φιλολαϊκό. Εργο μπορείς να κάνεις, αλλά τι έργο θα είναι αυτό; Ο «Καλλικράτης» είναι αναπόσπαστο μέρος αυτής της πολιτικής.

Και με τον «Καλλικράτη» και με το μνημόνιο και κυρίως με αυτό που λέμε τους δυο δρόμους της ανάπτυξης, με αυτό θα πάμε. Δεν πρόκειται να παίξουμε κατά περιοχή τα διάφορα, αλλού με τον «Καλλικράτη», αλλού με το μνημόνιο, παραπέρα με το Αιγαίο, στην άλλη άκρη με το Ιόνιο. Ο αγώνας είναι ενιαίος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ