Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΕΛΒΟ
Καμιά επιχειρηματική δράση στην αμυντική βιομηχανία

Με τους εργαζόμενους της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων συζήτησε χτες η Αλέκα Παπαρήγα

Από την ομιλία στους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ
Από την ομιλία στους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ
Τη θέση του ΚΚΕ για την αμυντική βιομηχανία της χώρας ανέλυσε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας, χτες το μεσημέρι στους εργαζόμενους της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Η περιοδεία στο εργοστάσιο έγινε στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 75η ΔΕΘ.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς και ο Σ. Ζαριανόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η ΕΛΒΟ μετοχοποιήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2000 και πέρασε επί της ουσίας στον όμιλο Μυτιληναίου. Τα τελευταία χρόνια συρρικνώνεται διαρκώς. Ο Ομιλος Μυτιληναίου ανακοίνωσε τον Ιούνη την αποχώρησή του απ' το μάνατζμεντ, διατηρώντας το μετοχικό μερίδιο του 43%. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, από 1.200 το 2000, σήμερα απέμειναν 430 - 450.

Αμυντική ικανότητα πλήρως κατοχυρωμένη

Μιλώντας στους εργαζόμενους, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε μεταξύ άλλων:

«Σε αυτό που θέλω να σταθώ είναι το γιατί υποστηρίζουμε τη λειτουργία του εργοστασίου και γενικότερα της αμυντικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Γιατί υποστηρίζουμε να έχετε δουλειά και γιατί υποστηρίζουμε, όχι απλώς να έχετε καλές αποδοχές, αλλά κάθε χρόνο να είναι και καλύτερα και όχι όπως σήμερα κάθε χρόνο και χειρότερα. Θέλω να πω το γιατί. Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη θέση, γιατί γενικά είμαστε υπέρ των εργαζομένων.


Η θέση η δική μας είναι η εξής: Στο σύγχρονο κόσμο που ζούμε, ένας κόσμος που είναι γεμάτος από ανταγωνισμούς των κρατών - όχι των λαών, τους λαούς τους βάζουν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους - των κυβερνήσεων, ανταγωνισμοί για τη διανομή των αγορών, μέσα στις σύγχρονη τάξη πραγμάτων, στη νέα δομή πραγμάτων κ.τ.λ., με τις εντάξεις που έχει η Ελλάδα, οι κίνδυνοι της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας υπάρχει. Και ταυτόχρονα, εμείς γινόμαστε μέρος του προβλήματος, σε βάρος άλλων λαών, καθώς συμμετέχουμε και σε επιθετικούς πολέμους σε βάρος άλλων λαών.

Εμείς λέμε ότι όσο υπάρχουν κράτη, όσο υπάρχει η εθνοκρατική οργάνωση, δηλαδή κάθε λαός είναι οργανωμένος σε ένα έθνος, σε ένα κράτος και υπάρχουν σύνορα, η αμυντική ικανότητα μιας χώρας πρέπει να είναι πλήρως κατοχυρωμένη. Οπως πρέπει να είναι κατοχυρωμένο και το ότι δε θα απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα καμιάς άλλης χώρας.

Σε αυτά τα πλαίσια, υποστηρίζουμε την ύπαρξη αμυντικής βιομηχανίας, η οποία να είναι δημόσια, κρατική. Εμείς βλέποντας τα πράγματα και απ' τη σκοπιά και του κοινωνικού συστήματος που υποστηρίζουμε, ότι πρέπει να είναι και περιουσία του λαού και όχι απλά να ανήκει σε ένα κράτος ή γενικά και αφηρημένα στο δημόσιο. Θεωρούμε αδιανόητο να υπάρχει αμυντική βιομηχανία στα χέρια ιδιωτών, βιομηχάνων κ.τ.λ., είτε με πρόσχημα το μάνατζμεντ, ή δεν ξέρω τι.

Και βεβαίως, πελάτης πρέπει να είναι το κράτος, πρέπει να είναι οι αμυντικές δυνάμεις της χώρας, με ένα σχεδιασμό ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να παράγει. Και θεωρούμε ότι - παρά τα προβλήματα - έχει επιστημονικό τεχνικό προσωπικό, έμπειρο εργατικό δυναμικό. Μπορεί να παράγει πολλά πράγματα που χρειάζονται οι Ενοπλες Δυνάμεις και όχι να αγοράζουμε απ' έξω, από εξοπλιστικά προγράμματα μέχρι και ανταλλακτικά.

Επομένως, με βάση τη δική μας θέση και τη σημερινή και στην κοινωνία που υπερασπιζόμαστε, η αμυντική βιομηχανία έχει 100% λόγο ύπαρξης. Μακάρι να φτάσουμε σε ένα σημείο που να μην υπάρχει ο πόλεμος και να μη χρειάζεται να υπάρχει η αμυντική βιομηχανία, αλλά τώρα χρειάζεται».

Κριτήριο οι πραγματικές ανάγκες της χώρας

Η Αλέκα Παπαρήγα υπενθύμισε την ημερίδα του ΚΚΕ για την αμυντική βιομηχανία και πρόσθεσε:

«Δεν υποστηρίζουμε την πολιτική που ακολουθείται και τα υπουργεία, αλλά τη βιομηχανία την υποστηρίζουμε. Οταν την υποστηρίζεις ξεκινάς απ' αυτό που υπάρχει. Δε θέλεις να κλείσει, γιατί - καταλαβαίνετε - άμα κλείσει μια μονάδα δεν ξαναγίνεται. Ξεκινάς απ' αυτό που υπάρχει. Και στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μια πραγματικότητα που θα τη στηρίξουμε ακριβώς γιατί υπάρχει.

Μπορεί μέσα απ' τη διερεύνηση του ζητήματος να μπορεί να υπάρξει και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, αλλά τουλάχιστον να σώσουμε αυτό που έχει απομείνει.

Επομένως, εμείς τώρα πώς στηρίζουμε την πρόταση σας; Παίρνοντας υπόψη τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας, παίρνοντας υπόψη ότι πρέπει να μειώσουμε, όσο γίνεται, την εξάρτηση από συμφωνίες έξω και από εισαγωγές, υπολογίζοντας στις ικανότητες της εργατικής τάξης της Ελλάδος, των επιστημόνων, την πείρα που υπάρχει σε αυτές τις επιχειρήσεις συσσωρευμένη, θεωρούμε ότι πολλά πράγματα μπορούμε να τα παράγουμε.

Αν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να παραχθεί στην Ελλάδα, εκεί μπορείς να πεις ναι, αυτό μπορεί να εισαχθεί, αλλά όχι γιατί μας το παρήγγειλε το τάδε καπετανάτο στον τομέα της βιομηχανίας ή η τάδε κυβέρνηση, αλλά γιατί μας χρειάζεται στην Ελλάδα».

Τέλος, σημείωσε πως το ΚΚΕ αντιπαρατέθηκε «και στο επίπεδο το ευρωπαϊκό και στο εθνικό στην πολύ αρνητική εξέλιξη για την ελληνική αμυντική βιομηχανία που υπάρχει, με την απόφαση να διαμορφωθούν ευρωπαϊκά συστήματα παραγωγής είτε όπλων, είτε άλλων εξαρτημάτων που έχουν σχέση με τον ευρωστρατό και με τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Κι αυτό έγινε στο όνομα να γίνει η αμυντική βιομηχανίας της Ευρώπης ανταγωνιστική προς τις ΗΠΑ και την αμυντική βιομηχανία άλλων χωρών. Δηλαδή, η αμυντική βιομηχανία και η παραγωγή της αντιμετωπίστηκαν ως πεδίο κερδοφορίας. Δηλαδή, να πουλάμε αμυντικά συστήματα, να βγάζουμε χρήματα».

Μετά την ομιλία, ακολούθησε συζήτηση με τους εργαζόμενους, ενώ νωρίτερα η Αλέκα Παπαρήγα συζήτησε με το ΔΣ των εργαζομένων στην ΕΛΒΟ και είχε συνάντηση και με τη διοίκηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερώτηση του ΚΚΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ(2015-04-04 00:00:00.0)
Παρέμβαση στη Βουλή για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων(2013-07-17 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στη συρρίκνωση(2013-07-12 00:00:00.0)
Δεν ήθελαν να δώσουν στους εργάτες ούτε το λόγο!(2012-08-29 00:00:00.0)
Εταιρείες - φασόν στην υπηρεσία των μονοπωλίων(2011-02-26 00:00:00.0)
Πείτε «Oχι» στην αυταπάτη των αναθέσεων(2006-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ