Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρέπει να αποκρυσταλλωθούν οι θετικές διεργασίες

-- Θα ήθελα λίγο να μας εξηγήσετε πώς λειτουργούν τα αναχώματα που αναφέρατε στις κάλπες. Δηλαδή, εκτιμάτε ότι κάποιος που έχει αποφασίσει να ψηφίσει τη «Λαϊκή Συσπείρωση» θα μπερδευτεί μπροστά στην κάλπη;

-- Οποιος έχει αποφασίσει, βεβαίως δε θα μπερδευτεί. Αλλά, ξέρετε, υπάρχει και ο δρόμος της πορείας της απόφασης.

Γιατί αυτή τη στιγμή, αυτή είναι μια αλήθεια, μας λείπει, το εργατικό, το λαϊκό κίνημα. Το κοινωνικοπολιτικό κίνημα στην Ελλάδα δε βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων, παρά το γεγονός ότι είχαμε μεγάλους αγώνες. Γιατί αυτό είναι που διαφοροποιεί και στεριώνει συνειδήσεις. Επομένως, υπάρχει αυτό που λέμε η πορεία απόφασης. Οταν βρίσκεται κάποιος στην πορεία απόφασης, έχει αποδειχτεί στη ζωή, στήνονται αναχώματα, μπερδεύεται ένας κόσμος, βεβαίως. Μία φορά έχει συμβεί αυτό; Η πορεία διαμόρφωσης της πολιτικής συνείδησης περνάει από πάρα πολλά εμπόδια.

Εμείς τι βλέπουμε; Οτι υπάρχουν διεργασίες συνείδησης σε ένα σημαντικό μέρος του λαού, όχι μόνο αγανάκτηση, η αγανάκτηση είναι παλλαϊκό φαινόμενο, δεν είναι διεργασία. Οταν δε ζεις καλά είσαι αγανακτισμένος, δε χρειάζεται φιλοσοφία.

Υπάρχουν θετικές διεργασίες. Και ο βασικός φορέας που δημιουργεί προϋποθέσεις αυτές οι διεργασίες να βαθύνουν είναι το ΚΚΕ. Και ο άλλος φορέας είναι το κίνημα. Και είναι πολύ φυσιολογικό να θέλουν να ανακόψουν τις διεργασίες συνείδησης, πριν αποκρυσταλλωθούν. Αυτό κάνουν παντού.

Για σκεφτείτε μια κάλπη η οποία είναι ελάχιστα θετικά τροποποιημένη από τις εκλογές του 2009. Τι θα πει η κυβέρνηση; «Ο λαός, παρά τη στεναχώρια του, παρά τη δυσαρέσκεια, καταλαβαίνει την αναγκαιότητα των μέτρων»! Τι θα πει η Νέα Δημοκρατία: «Ανακάμπτω», αξιοποιώντας, με μια ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση, την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Αρα «θα συνεχίσω τα αντι-μνημονιακά και τα κόλπα».

Ετσι θα ερμηνευτεί και η κάλπη. Θα πουν ότι «παρά τις δύσκολες συνθήκες και τα βαριά προγράμματα, που δεν τα είχαμε πει και προεκλογικά, ο λαός κατανοεί τα μέτρα». Εδώ δεν κρίνονται τα πρόσωπα των ψηφοδελτίων και ας αφήσουν τα ψέματα. Λέει ο κ. Μπουτάρης «αναγκαίο κακό το μνημόνιο, αλλά δεν επηρεάζει τη δράση μου ως δημάρχου Θεσσαλονίκης».

Μα τι είναι αυτό δηλαδή; Πού είσαι, σε τεχνητό χώρο; Βεβαίως μπορείς να φυτέψεις 3 δέντρα και να βάλεις και φως και Σταμάτη - Γρηγόρη σε ένα δρόμο που δεν είχε, αυτό μπορεί να το κάνει ο καθένας. Γι' αυτό κρίνεται; Βγαίνει ο κ. Δημαράς και λέει «εγώ έχω ψηφίσει τον "Καλλικράτη"», τέλειωσε, «εγώ ΠΑΣΟΚ είμαι πάντα». Πώς θα γίνει δηλαδή; `Η βγαίνει ο κ. Ψωμιάδης και λέει «η μεγάλη πλειοψηφία της περιοχής θέλει εμένα». Μα πρέπει να διαψευστεί, αλλά όχι πηγαίνοντας στον υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ.

Πώς θα διαψευστεί ο κ. Ψωμιάδης; Πρέπει να διαψευστεί η πολιτική του, ή ο κ. Γκιουλέκας ο ανεξάρτητος δήμαρχος! Στελέχη του ΚΚΕ μετέχουν στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και το λέμε. Εδώ διασπάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το πρόσωπο του υποψηφίου. Στο ΠΑΣΟΚ έγινε ό,τι έγινε. Στις 2.00 τη νύχτα και στις 3.00 συζήταγαν για τους υποψήφιους. Και βγαίνουν μετά και λένε ότι είναι ανεξάρτητοι; Θέλει ο κόσμος να τον κοροϊδεύουν;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ