Τρίτη 29 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΜΙΣΘΟΙ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Η ώρα του μεγάλου ξεσηκωμού

Σήμερα στη Βουλή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Πάγωμα μισθών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στον ιδιωτικό τομέα προαναγγέλλει η κυβέρνηση

Η σαρωτική επίθεση της κυβέρνησης και των στυλοβατών της πολιτικής του μνημονίου καθιστά καθήκον τον ξεσηκωμό για κάθε εργάτη και εργάτρια, για κάθε άνθρωπο των λαϊκών στρωμάτων

*

Η σαρωτική επίθεση της κυβέρνησης και των στυλοβατών της πολιτικής του μνημονίου καθιστά καθήκον τον ξεσηκωμό για κάθε εργάτη και εργάτρια, για κάθε άνθρωπο των λαϊκών στρωμάτων
Η ώρα του μεγάλου ξεσηκωμού είναι τώρα για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς από σήμερα και μέχρι τα τέλη του Ιούλη η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει και να ψηφίσει στη Βουλή το σύνολο των βασικών νομοσχεδίων για το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά.

Παράλληλα, τόσο ο Γ. Πεταλωτής, όσο και ο Α. Λοβέρδος, επιβεβαίωσαν χτες ότι σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις κλαδικές Συμβάσεις δεν ανταποκριθούν στην επιταγή του μνημονίου για τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, τότε, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα υπάρξει σχετική νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «902», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διασαφήνισε ότι το πάγωμα των μισθών θα γίνει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αφού, όπως είπε, «αυτό είναι μία απόφαση που έχει ληφθεί. Το πώς θα εξειδικευτεί είναι νομοτεχνικό θέμα».

Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο προβλέπει επί λέξει: «Σε συνέχεια διαλόγου με κοινωνικούς εταίρους, η κυβέρνηση (...) θα εφαρμόσει μέτρα που θα εγγυώνται ότι οι τρέχοντες κατώτατοι μισθοί θα παραμείνουν σταθεροί σε ονομαστικούς όρους για τρία χρόνια».

«Στο τριετές πάγωμα των μισθών που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση εξυπηρετώντας την κερδοφορία των εργοδοτών, η απάντηση είναι μια: Πιο μαζικά, πιο μαχητικά στην απεργία στις 29 Ιούνη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ταξικού κινήματος», σημειώνει το ΠΑΜΕ.

Σήμερα, εξάλλου, κατατίθεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό στον ιδιωτικό τομέα. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι μέχρι την άλλη Πέμπτη, 8 Ιούλη, να αποτελεί νόμο του κράτους η γενικευμένη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η δραστική μείωση των συντάξεων στα όρια του προνοιακού επιδόματος και η επί της ουσίας κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις δεδομένες λαϊκές αντιδράσεις, η κυβέρνηση διαρρέει ότι επιδιώκει να γίνει διαβούλευση για τις ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο, θέλοντας να υφαρπάξει τη συγκατάθεση του λαού στη σφαγή των δικαιωμάτων που έχουν απομείνει. Τον ίδιο στόχο του αποπροσανατολισμού υπηρετεί και η υπερπροβολή ενός δήθεν κλίματος δυσαρέσκειας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, από βουλευτές που εμφανίζονται να διαφωνούν με πλευρές του νομοσχεδίου.

Χτες συνεδρίασε ο Τομέας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου με θέμα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπου επιβεβαιώθηκε η απόλυτη συναίνεση στον πυρήνα του αντιδραστικού νομοθετήματος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οι επιμέρους παρατηρήσεις που εκφράστηκαν, κάθε άλλο παρά αλλάζουν τη γενική εικόνα σύμπνοιας με τις βάρβαρες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση.

Επί της ουσίας, επαναλαμβάνεται το γνωστό παιχνίδι του «καλού» και του «κακού» ΠΑΣΟΚ, με στόχο να αγκιστρωθεί η λαϊκή αγανάκτηση πάνω σε δεδομένους πυλώνες της ίδιας αντιλαϊκής στρατηγικής και να μη βρει ριζοσπαστική διέξοδο.

Προπαγανδιστικούς κατά κύριο λόγο στόχους υπηρετεί και η συνεδρίαση σήμερα του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ παρουσία των Α. Λοβέρδου και Γ. Παπακωνσταντίνου. Μέσα στη βδομάδα θα συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν και να κατατεθούν στη Βουλή και τα άλλα δυο κεντρικά νομοσχέδια της κυβέρνησης, το Ασφαλιστικό του Δημοσίου και το νομοσχέδιο για τη σαρωτική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ