Τρίτη 29 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ψηλά τη σημαία!

«Ο,τι κερδήθηκε ή χάθηκε με πολύ αίμα δεν μπορεί να σβηστεί με βρώμικο μελάνι! (ένα από τα συνθήματα του 19ου αντιιμπεριαλιστικού διημέρου της ΚΝΕ που φέτος θα γίνει στην Ακροναυπλία).

«Τα δικά σας στελέχη (σ.σ. του ΚΚΕ) δημοσίως αρνούνται την τήρηση του ελληνικού Συντάγματος» δήλωσε με στόμφο ο Παπανδρέου στη Βουλή, δίνοντας το σύνθημα να αρχίσουν να βγάζουν αφρούς διάφοροι στο άκουσμα και μόνο του ΚΚΕ. Ακόμα χειροκροτά ο ΛΑ.Ο.Σ. του Καρατζαφέρη, ανάλογη δόξα ζήλεψε και ο Σαμαράς στο συνέδριο της ΝΔ. Ενας, στον «Σκάι», χτες το πρωί αναφώνησε ανακουφισμένος «επιτέλους ακούστηκε και η άλλη άποψη, μέχρι τώρα ακουγόταν μόνο το ΚΚΕ»!

«Η κυβέρνηση, με τους νόμους που ψηφίζει, διαλύει το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, καταστρατηγεί το δικαίωμα στην εργασία, υπονομεύει βαθύτερα - μέσω των περικοπών και της ιδιωτικοποίησης - την καθολική πρόσβαση στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια. Ολα αυτά είναι αγαθά που προστατεύονται στα χαρτιά ακόμα και από αυτό το αστικό Σύνταγμα, το οποίο η κυβέρνηση κουρελιάζει, και όχι οι εργατικοί αγώνες. Η κυβέρνηση έκανε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με τροπολογία που δίνει το δικαίωμα στον υπουργό Οικονομικών να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνίας ή σύμβασης δανεισμού διμερούς ή πολυμερούς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, χωρίς να χρειάζεται τη συγκατάθεση του Κοινοβουλίου. Μετά από αυτά εμφανίζεται προκλητικά να μιλάει για το Σύνταγμα, προκαλώντας τον κοινό νου» ήταν ένα από τα άμεσα σχόλια - απάντηση μέσα από τις στήλες του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.

Ψιλά γράμματα αυτά για τους αστούς δημοσιολόγους που έχουν αναλάβει μεγάλη εργολαβία - βαφτίζοντας το κρέας ψάρι - να περάσουν στα λαϊκά στρώματα την άποψη ότι η σφαγή των εργατικών δικαιωμάτων για να αυξηθούν τα κέρδη των καπιταλιστών είναι ως και «πατριωτικό καθήκον» μπροστά στο οποίο ακόμα κι αυτό το αστικό Σύνταγμα μπορεί να γίνεται ένα κουρέλι που θα το κόβουν και θα το ράβουν όπως τους βολεύει.

Ο,τι γράφεται στον αστικό τύπο δεν προορίζεται για εσωτερική κατανάλωση μεταξύ των αναγνωστών αυτής ή της άλλης εφημερίδας. Είναι κείμενα μελετημένης προπαγάνδας για να χρησιμοποιούνται σαν σκονάκι από μια σειρά βαλτούς.

Η αστική τάξη γνωρίζει πως πια δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μια απεργία σήμερα κι άλλη μια μεθαύριο. Εχει να αντιμετωπίσει ένα ταξικό κίνημα που οι θέσεις του αγκαλιάζουν πολύ περισσότερους απ' όσους σήμερα παίρνουν θέση στην πρώτη γραμμή. Εχει να αντιμετωπίσει τη διαρκή αμφισβήτηση στην πράξη των αντεργατικών νόμων, αλλά και του συστήματος συνολικά, κάθε μέρα, όλο και περισσότερο.

Γνωρίζουν οι αστοί πως όλο και πιο πλατιά μάζες εργατών κατανοούν πως πλέον δεν αρκεί να παλεύουν μόνο για την αντιμετώπιση αυτής ή της άλλης ρύθμισης, πως ακόμα κι αν γλιτώσουν από μια ρύθμιση του Ασφαλιστικού θα τους πιάσει η ρύθμιση του Εργασιακού, θα χάσουν την ίδια τη ζωή τους από την απόλυτη εμπορευματοποίηση της Υγείας, θα δουν τα παιδιά τους να φτάνουν με το ζόρι ως την εξώπορτα του γυμνασίου και μετά «590 κι άμα σ' αρέσει».

Γνωρίζει η αστική τάξη - το γνωρίζουν κι όλοι όσοι σπεύδουν να τη σιγοντάρουν - ότι στο λαϊκό κίνημα στεριώνουν σήμερα σχέσεις που πάνε μακριά, ότι οι αγώνες δε σταματούν στο «δώσ' μου μια δεκάρα να το βουλώσω». Πάσχισε πολύ το ΠΑΣΟΚ - είναι αλήθεια - να κάνει ένα λαό ζήτουλα, μοίρασε και ξαναμοίρασε μια θέση εργασίας σε χίλιους δεκατρείς, ώσπου ήρθε η ίδια η καπιταλιστική κρίση να δηλώσει πως και έτσι η εργατική δύναμη δεν είναι ακόμα τόσο φτηνή όσο θέλουν οι καπιταλιστές.

Το ΠΑΣΟΚ, πια, δίνει τα ρέστα του. Εκπληρώνει στο ακέραιο την ιστορική του αποστολή, ανταποκρίνεται πλήρως στο μοναδικό λόγο ύπαρξής του. Μαζί του και όσοι σιτίζονται πολύμορφα από την αστική τάξη και ελπίζουν να συνεχίζουν να σιτίζονται τρώγοντας από τις ίδιες τις σάρκες της εργατικής τάξης.

Η ταξική πάλη έχει τους δικούς της νόμους, το εργατικό κίνημα έχει κι αυτό τη δική του ιστορική αποστολή. Καμιά σημαία σε υποστολή. Η υποταγή του εργατικού κινήματος θα μείνει όρεξη για την αστική τάξη. Με όρους μαζικής λαϊκής θα δίνεται διαρκώς η απάντηση. Η πρόταση διεξόδου που σαλπίζει το ΚΚΕ ακουμπά στην ψυχή και το νου πλατιών λαϊκών στρωμάτων, γίνεται σημαία.

Τα χάλια: Αυτός που στην «Ελευθεροτυπία» το Σάββατο έβλεπε τους απεργούς ναυτεργάτες να βλάπτουν τους επιβάτες και κατάγγελλε το ΚΚΕ, χτες εμφανίστηκε να δηλώνει απεργός και μάλιστα με καρφιτσωμένο σφυροδρέπανο στο «πέτο».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ