Σάββατο 5 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ελιγμοί και δημαγωγία για να αποφύγει τη λαϊκή οργή

Η κυρίαρχη προπαγάνδα θέλει τον πρωθυπουργό να δίνει μάχη (!) για τις συντάξεις πείνας που έχει ούτως ή άλλως συναποφασίσει με ΕΕ και ΔΝΤ

Το άθλιο παιχνίδι του αποπροσανατολισμού συντηρεί και εντείνει η κυβέρνηση γύρω από το προωθούμενο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, για να κρύψει ότι μετά την εφαρμογή οι εργαζόμενοι θα παίρνουν συντάξεις πτωχοκομείου, και μάλιστα ύστερα από 40 χρόνια δουλειάς.

Με στόχο να καλλιεργήσει εφησυχασμό στα λαϊκά στρώματα και να αποτρέψει δυναμικές κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ότι «διαπραγματεύεται» με την «τρόικα» το ύψος των συντάξεων και ειδικότερα το αν θα δίνεται ή όχι η «βασική σύνταξη».

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην επικοινωνιακή προπαγάνδα της κυβέρνησης ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Κατά τη διάρκεια του προχτεσινού Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση έχει κόκκινη γραμμή στο Ασφαλιστικό» και δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει ο ίδιος τις «διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».

Στην ίδια παραπλανητική γραμμή, 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Λοβέρδο«να μην αποδεχθεί όσα εκτός μνημονίου» - όπως ισχυρίζονται - εισηγείται η «τρόικα» για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Πίσω από την αισχρή προπαγάνδα που συντηρεί η κυβέρνηση ότι δήθεν αντιστέκεται στο αίτημα της τρόικας «το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης μαζί με τη βασική να μην ξεπερνάει το 48% του συντάξιμου μισθού», έρχεται να συγκαλύψει ότι το ΠΑΣΟΚ, μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, συνέταξαν ένα μνημόνιο το οποίο βάζει ταφόπλακα στον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και καταργεί τις συντάξεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κρύβουν ότι ακόμα κι αν δοθεί η βασική σύνταξη, το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών θα ισούται με προνοιακό επίδομα.

Αν, για παράδειγμα, ο υπολογισμός της ανταποδοτικής σύνταξης μαζί με τη βασική θα ανέρχεται σε συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης 48% για 40 χρόνια δουλειάς, αυτό θα οδηγήσει σε συντάξεις κάτω των 500 ευρώ για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων.

Από αυτή τη σκοπιά, οι δήθεν «μάχες» που ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση για τη διατήρηση της «βασικής σύνταξης» δεν πρέπει να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, γιατί ακόμα και αν διατηρηθεί - εξαιρετικά αμφίβολο αφού δεν προβλέπεται στο μνημόνιο - θα είναι η «φάκα» για να εγκλωβιστούν.

Κοροϊδεύουν και τρομοκρατούν

Στόχος της κυβερνητικής προπαγάνδας είναι να κρύψει την ουσία ενός νομοσχεδίου που καταργεί διά παντός την έννοια της Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς προβλέπει πλήρη σύνταξη μόνο με 40 χρόνια εργασίας και όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για όλους.

Θέλοντας να κατευνάσει τις λαϊκές αντιδράσεις, τις επόμενες μέρες το Μέγαρο Μαξίμου σκοπεύει να ανεβάσει τους τόνους της εικονικής αντιπαράθεσης με την τρόικα. Οι πρώτες σκηνές του δημαγωγικού θεάτρου που στήνει η κυβέρνηση περιλαμβάνουν την αποστολή χτες σχετικής επιστολής από τον υπουργό Εργασίας Αν. Λοβέρδο στον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Ολι Ρεν, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί αύριο.

Με δεδομένο ότι το κλιμάκιο της τρόικας έρχεται την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να συντηρήσει το κλίμα των «σκληρών - δήθεν - διαπραγματεύσεων», αλλά και της κατατρομοκράτησης των εργαζομένων.

Δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χτες πως το Ασφαλιστικό αποτελεί «στρατηγική αναδιάρθρωση» και συνέδεαν την ψήφισή του με τη χορήγηση της «δεύτερη δόσης» του δανείου από το μηχανισμό δανειοδότησης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε στον «Ρ» ότι «από την πορεία του ασφαλιστικού θα σηματοδοτηθούν εξελίξεις».

Την ίδια στιγμή, οι 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με την Ερώτηση τους προς τον αρμόδιο υπουργό και την αναφορά τους ότι «οι απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν προωθούν την προσπάθεια εξυγίανσης και επίλυσης του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά κυριολεκτικά την κατεδάφιση της δημόσιας ασφάλισης», ήρθαν να αναπαραγάγουν τους ρόλους του «καλού» και του «κακού», με στόχο να «χαλιναγωγήσουν» τη δίκαιη οργή του λαού αλλά και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια, παράλληλα με τις φραστικές κορόνες, σημειώνουν ότι «το μνημόνιο που ψήφισε η Βουλή είχε ως μοναδικό στόχο τη σωτηρία της πατρίδας μας».

«Μεθοδική αξιοποίηση» οι ιδιωτικοποιήσεις

Το ίδιο επικίνδυνο παιχνίδι στις πλάτες του λαού έπαιξαν τα κυβερνητικά στελέχη και κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου που ενέκρινε την παραπέρα παράδοση της δημόσιας περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο. Την ίδια ώρα που συμφωνούσαν να πουληθούν από τη ΔΕΗ και τα λιμάνια μέχρι οι παραλίες και οι ελεύθεροι χώροι, «διαφωνούσαν» αν τον κεντρικό ρόλο της εκποίησης θα τον αναλάβει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ή το κάθε υπουργείο ξεχωριστά!

Μάλιστα, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής είπε ότι δεν υπήρξαν «διαφωνίες» ανάμεσα στους υπουργούς, φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση «δεν ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία, αλλά προχωρεί σε μια μεθοδική αξιοποίησή της»!

Χτες, συνεδρίασε και η Επιτροπή Διαφάνειας (πειθαρχικό) του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξετάσει το θέμα που έχει προκύψει με την οικία του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου. Η επιτροπή αποφάσισε την κλήση του Ακη Τσοχατζόπουλου και σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δέχτηκε να πάει και να δώσει εξηγήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέτρα - οδοστρωτήρας για τους νέους ασφαλισμένους(2014-12-04 00:00:00.0)
Οταν μιλούν οι βιομήχανοι(2014-11-05 00:00:00.0)
Ειλημμένες αποφάσεις τα αντεργατικά μέτρα που συζητούν με την τρόικα(2014-10-05 00:00:00.0)
Προγραμματικός στόχος η εξόντωση του λαού(2012-07-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2010-06-24 00:00:00.0)
Εξειδικεύουν τις κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις(2007-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ