Σάββατο 5 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κατά τα συμφέροντα η μνεία στο διεθνές Δίκαιο

Την προσπάθεια της Τουρκίας να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή σαν περιφερειακή ιμπεριαλιστική δύναμη και τους κινδύνους που γεννά για το λαό η ενσωμάτωση της Ελλάδας στα γενικότερα σχέδια που εξυφαίνονται στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, επιβεβαιώνει η τοποθέτηση Νταβούτογλου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με αφορμή την επίθεση στη νηοπομπή προς τη Γάζα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι οι ενέργειές του κινήθηκαν εκτός του πλαισίου που ορίζει το δίκαιο της θάλασσας.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση, αντί να καταγγείλει τον καιροσκοπισμό με τον οποίο αντιμετωπίζει το διεθνές δίκαιο η Αγκυρα και να ζητήσει από την τουρκική κυβέρνηση να αποδεχτεί τις Διεθνείς Συμφωνίες που αφορούν το Αιγαίο, προτίμησε να «χειροκροτήσει» τις δίκαιες, κατά τα λοιπά, αιτιάσεις για την έκνομη ισραηλινή συμπεριφορά.

Μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, ο Δ. Δρούτσας, παρατήρησε ότι ο Νταβούτογλου έκανε λόγο για παράβαση «του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένου και του εθιμικού διεθνούς δικαίου». Με βάση αυτή τη φράση, ο Ελληνας αναπληρωτής ΥΠΕΞ είπε:

«Ερχεται λοιπόν και η Τουρκία να αναγνωρίσει την αναγκαιότητα για την εφαρμογή του δικαίου αυτού. Αναγνωρίζει την οικουμενικότητά του. Θέλω να πιστέψω ότι προχθές, διατυπώθηκε μια θέση αρχής και ότι η Τουρκία θα συνταχθεί επιτέλους με τα 160 μέλη της διεθνούς κοινότητας που έχουν κυρώσει και εφαρμόζουν τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Τη Σύμβαση που αποτελεί το μοναδικό οδηγό για την οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλασσίων ζωνών και δίνει απάντηση στις τουρκικές αμφισβητήσεις».

Πρόκειται για επίδειξη απύθμενης υποκρισίας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, από τη στιγμή που λίγες μόλις μέρες πριν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, η Τουρκία παρουσίασε το σύνολο των διεκδικήσεών της επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η ουσία της επίσκεψης κρύφτηκε τότε κάτω από τους πανηγυρισμούς για τις διμερείς επιχειρηματικές συμφωνίες, που στόχο έχουν να ανοίξουν το δρόμο για τις διευθετήσεις που ζητάνε η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στα ελληνοτουρκικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια σε πολλά ταμπλό και προετοιμασία επικίνδυνων «διευθετήσεων»(2020-06-16 00:00:00.0)
Οι τουρκικές προκλήσεις ανοίγουν τη βεντάλια ανταγωνισμού και παζαριού(2019-12-07 00:00:00.0)
Συναντήσεις και διαβούλια σε αναζήτηση κομπρεμί για τα μονοπώλια(2014-11-11 00:00:00.0)
Ενταση ενόψει γεωτρήσεων(2011-08-17 00:00:00.0)
Φτιάχνουν κλίμα και μηχανισμούς για τις επικείμενες διευθετήσεις(2010-04-09 00:00:00.0)
Προκλητική επίσκεψη με σαφή προσανατολισμό(2009-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ