Τρίτη 12 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ
Δημαγωγική παράσταση για τον εγκλωβισμό του λαού

Με «ενστάσεις» σε επιμέρους νομοσχέδια, κρατούν στο απυρόβλητο την κυρίαρχη στρατηγική που και οι ίδιοι υπηρετούν

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν κάθε συμφέρον να προσπεράσουν τα εμπόδια που προσπαθούν να βάλουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας για να αποτρέψουν την καταδίκη της πολιτικής που συνυπηρετούν
Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν κάθε συμφέρον να προσπεράσουν τα εμπόδια που προσπαθούν να βάλουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας για να αποτρέψουν την καταδίκη της πολιτικής που συνυπηρετούν
Ενα αποπροσανατολιστικό γαϊτανάκι δηλώσεων, με αφορμή τις δημαγωγικές «αντιδράσεις» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τα «φρουτάκια», έστησε η κυβέρνηση, με στόχο να εγκλωβίσει τη λαϊκή αγανάκτηση για την πολιτική της. Για πολλοστή φορά, την προηγούμενη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, τα κυβερνητικά στελέχη μοιράστηκαν ρόλους και έστησαν μια θεατρική παράσταση, διατυπώνοντας επιμέρους ενστάσεις στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα «τυχερά παιχνίδια».

Χωρίς να θίξουν τον πυρήνα της βάρβαρης πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και με αφορμή ένα νομοσχέδιο πίσω από το οποίο κρύβονται τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ άσκησαν κριτική στον υπουργό Οικονομικών και ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, απειλώντας ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσουν. Η συγκεκριμένη κίνηση οδήγησε τον Γ. Παπακωνσταντίνου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, ο οποίος βρισκόταν στην Πολωνία.

Ενδεικτικοί της κούφιας εσωκομματικής αντιπαράθεσης είναι οι διάλογοι που έγιναν στη συνεδρίαση του ΚΤΕ. Εχοντας στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις μια πολιτική σάπια και άδικη μέχρι το μεδούλι, η Β. Παπανδρέου είπε στον υπουργό Οικονομικών ότι «δεν μπορούμε να νομιμοποιούμε τον τζόγο για να έχει έσοδα το κράτος, αν είναι έτσι να νομιμοποιήσουμε και την πορνεία και τα ναρκωτικά. Το νομοσχέδιο δεν είναι ηθικό».

Στο ίδιο πνεύμα και εκφράζοντας ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, ο Δ. Λιτζέρης υποστήριξε : «Μας κοροϊδεύετε όταν λέτε ότι θα εισπράξετε 700 εκατομμύρια ευρώ, όταν μόνο το πηγαινέλα για τις διατυπώσεις στις Βρυξέλλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μας πάρει ένα χρόνο. Σε μια χώρα που μπαινοβγαίνει ο Χριστοφοράκος και ο Καραβέλας, μας λες ότι θα ελέγξεις τον τζόγο χωρίς ρυθμιστική αρχή; Είσαι σίγουρος ότι θα είσαι υπουργός του χρόνου όταν θα ρέει το χρήμα;».

Θα επανέλθει με μερεμέτια

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου αναφέροντας κυνικά ότι «ο τζόγος υπάρχει» και μπορεί το κράτος «να εισπράττει 700 εκατ. ευρώ ετησίως». Ο ίδιος ωστόσο συμπλήρωσε: «Αυτό που γίνεται με υπερβαίνει. Θα το πάω στον πρωθυπουργό. Αλλά θεωρώ ότι θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση γιατί το νομοσχέδιο έχει περάσει δύο φορές από το Υπουργικό Συμβούλιο».

Χαρακτηριστικό της θεατρικής αντιπαράθεσης είναι και το γεγονός ότι το νομοσχέδιο τελικά αποσύρθηκε για να επανέλθει - σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές - με «βελτιώσεις» στο ΚΤΕ και στη συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής. Χτες, μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, ομολόγησε ότι «η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα για το νομοσχέδιο για τα ηλεκτρονικά τυχερά παίγνια είναι να επεξεργαστεί σε συγκεκριμένες διατάξεις, λαμβανομένων υπόψη των παρατηρήσεων που εξέφρασαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον αρμόδιο ΚΤΕ την περασμένη εβδομάδα, να βελτιωθεί και στη συνέχεια να έρθει ξανά στον ΚΤΕ και να πάρει το δρόμο του προς την Ολομέλεια της Βουλής».

Ο ρόλος που επιδίωξαν να παίξουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχει στόχο την παραπλάνηση των λαϊκών στρωμάτων και τον εγκλωβισμό τους στο μαγκανοπήγαδο της κυρίαρχης στρατηγικής, με την καλλιέργεια της αυταπάτης ότι υπάρχουν φωνές στο εσωκομματικό πεδίο που διαφωνούν. Πρόκειται για τους ίδιους βουλευτές που στο πρόσφατο παρελθόν διατύπωναν δημαγωγικές ενστάσεις σε άλλα νομοσχέδια και στη συνέχεια τα ψήφιζαν, συμπράττοντας στη μείωση μισθών και συντάξεων.

Παραμονή της νέας καταιγίδας μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση με το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας» για το διάστημα 2012 - 2015, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να θολώσουν τα νερά, εκφράζοντας αντιρρήσεις σε ένα επιμέρους νομοσχέδιο, όταν την ίδια ώρα ετοιμάζονται να ψηφίσουν έναν ακόμα νόμο που βαθαίνει τη φτώχεια του λαού και ενισχύει το κεφάλαιο.

Το θόρυβο που σηκώθηκε μετά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ θα τον αξιοποιήσει τις επόμενες μέρες ο Γ. Παπανδρέου, στις διαδοχικές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπου αναμένεται να ζητήσει στήριξη του κυβερνητικού έργου για την προώθηση των διαρθρωτικών ανατροπών.

Σενάρια βολικά στο σύστημα

Οι εξελίξεις ενισχύουν και τα σενάρια που ποικιλοτρόπως τροφοδοτούν η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία, για σημαντικές πολιτικές εξελίξεις εντός του Απρίλη, ακόμα και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και να εκβιάσει τη συναίνεση στα βάρβαρα μέτρα που έρχονται.

Στο θέμα αναφέρθηκε με δηλώσεις του και ο Θ. Πάγκαλος, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει «θέμα αρμονίας» (!) μεταξύ υπουργών και πρόσθεσε ότι «κάποιοι υποκύπτουν πιο εύκολα στις πιέσεις που τους ασκούνται», σημειώνοντας ότι «υπάρχει καθημερινός τζόγος, ακόμα και από το δωμάτιό μας μέσω του υπολογιστή». Ο ίδιος άφησε υπονοούμενα ότι οι όποιες ενστάσεις διατυπώνονται με υπόβαθρο τις προσωπικές φιλοδοξίες των βουλευτών.

Σήμερα και στο φόντο των σεναρίων για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χ. Βαν Ρομπάι, καθώς και με τους υπουργούς Τ. Μπιρμπίλη, Μ. Χρυσοχοΐδη, Δ. Ρέππα, Α. Λοβέρδο και Λ. Κατσέλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ