Τρίτη 12 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ
Χωράφι των ιμπεριαλιστών η βάση της Σούδας

Τη διετία 2007 - 2008 έγιναν 56.000 διελεύσεις αμερικανικών αεροσκαφών από την Ελλάδα!

Πολεμικά αεροσκάφη που συμμετέχουν στο βομβαρδισμό της Λιβύης, σταθμευμένα στη Βάση της Σούδας, η οποία αναγνωρίζεται σαν στρατηγικής σημασίας ορμητήριο για τους ιμπεριαλιστές

Associated Press

Πολεμικά αεροσκάφη που συμμετέχουν στο βομβαρδισμό της Λιβύης, σταθμευμένα στη Βάση της Σούδας, η οποία αναγνωρίζεται σαν στρατηγικής σημασίας ορμητήριο για τους ιμπεριαλιστές
Η θέση της Ελλάδας, από τη σκοπιά των Αμερικανών, ως «προκεχωρημένο φυλάκιο» - όπως την αποκαλεί η σημερινή κυβέρνηση - για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, αποτυπώνεται σε τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, την περίοδο 2005-2010, τα οποία προέρχονται από το «Wikileaks» και δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, οι εκάστοτε πρέσβεις των ΗΠΑ στην Αθήνα δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι η Ελλάδα προσφέρει αυτό που έχουν περισσότερο ανάγκη τα ιμπεριαλιστικά τους επιτελεία, τη γεωστρατηγική της θέση, με εξέχουσα τη βάση της Σούδας. Σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα τον Ιούνη του 2008, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, αναφέρει: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι ένας πολύ συνεργάσιμος σύντροφος στη Σούδα, αλλά φυσικά δεν το διαφημίζει, για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους».

Ο Αμερικάνος διπλωμάτης συμπληρώνει: «Δεν γνωρίζουμε απολύτως κανέναν περιορισμό από τους Ελληνες σε σχέση με την πρόσβαση, την εναέρια κυκλοφορία ή την ανάπτυξή μας εκεί, ακόμα και στα πιο ευαίσθητα στρατιωτικά σημεία της Σούδας». Επίσης, ο Ντ. Σπέκαχαρντ, αναφώνησε σε τηλεγράφημά του ότι «ο Ελληνικός Στρατός είναι ο πιο φιλοαμερικανικός θεσμός στην Ελλάδα».

Σε άλλο τηλεγράφημα, του πρέσβη Τσαρλς Ρις, το Φλεβάρη του 2006 επισημαίνεται ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα θεωρεί ακόμα πιο σημαντική, από την ενίσχυση της συνεισφοράς της στον πόλεμο του Αφγανιστάν, την «εν λευκώ άδεια που παραχωρήθηκε στα αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα από το ελληνικό υπουργείο Αμυνας μετά την 11η Σεπτέμβρη 2001 για πτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο». Συγκεκριμένα, σημειώνεται στο ίδιο τηλεγράφημα πως μόνο τη διετία 2007-8 ο αριθμός των αμερικανικών υπερπτήσεων από τον ελληνικό εναέριο χώρο έφτασε τις 28.000 διελεύσεις το χρόνο.

Σε συνέχεια των παραπάνω, ο σημερινός πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σμιθ, σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, απαντώντας σε ερωτήσεις για τα Ελληνοτουρκικά και ειδικά για το θέμα του Καστελόριζου, εμφανίζεται να «αναγνωρίζει» το νησί αυτό σαν μέρος της ελληνικής επικράτειας, αλλά με την υποσημείωση ότι «υπάρχουν θέματα που πρέπει να επιλυθούν». Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ηταν μέρος των Δωδεκανήσων που δόθηκαν από την αρχή στην Ελλάδα. Πάντως υπάρχουν θέματα που πρέπει να επιλυθούν από τις δύο χώρες, γι' αυτό και ενθαρρύνουμε αυτόν το διάλογο».

Οσο για τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών, τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις «αποστολές πλοίων σε συγκεκριμένες περιοχές», όπως ονομάζει ο διπλωμάτης τις παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων, απλά επισημαίνει ότι αυτά «δε βοηθούν στη δημιουργία του σωστού κλίματος».

Με δεδομένες τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, οι δηλώσεις του είναι μέρος του προωθούμενου σχεδίου για αποστρατιωτικοποίηση του Αιγαίου - ελληνικών νησιών και θαλάσσιου χώρου - πράγμα που διαρκώς προβάλλεται από την τουρκική πλευρά και, ως ένα βαθμό, έχει ήδη μπει σε εφαρμογή με την αποφυγή, εκ μέρους των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, να εμπλέκονται σε εικονικές αερομαχίες με τα τουρκικά μαχητικά που παραβιάζουν την ελληνική επικράτεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκτενείς αναφορές στην αντιιμπεριαλιστική δράση του ΚΚΕ(2011-09-03 00:00:00.0)
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ μοιράζονται τις ευθύνες(2011-08-13 00:00:00.0)
Νέες αποκαλύψεις για το βάθος της διευθέτησης(2011-05-22 00:00:00.0)
Ατυπη συμφωνία για τις πτήσεις στο Αιγαίο(2011-05-19 00:00:00.0)
Με τη βούλα των ΗΠΑ οι αμφισβητήσεις στο Αιγαίο(2011-03-30 00:00:00.0)
Στη διάθεση των ΗΠΑ(1998-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ