Τρίτη 12 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Στο επίκεντρο τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους

Νέοι εκβιασμοί στο λαό της Πορτογαλίας, μετά την προσφυγή στην τρόικα

Με ωμούς εκβιασμούς σε βάρος του πορτογαλικού λαού συνοδεύεται η απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει για δανεισμό στην τρόικα (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση στη Λισαβόνα)
Με ωμούς εκβιασμούς σε βάρος του πορτογαλικού λαού συνοδεύεται η απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει για δανεισμό στην τρόικα (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση στη Λισαβόνα)
Η προσφυγή της Πορτογαλίας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα σενάρια γύρω από τον τρόπο καταστροφής κεφαλαίων στην Ελλάδα, για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης προς όφελος των μονοπωλίων, βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου και των δηλώσεων εκπροσώπων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Οι εκτιμήσεις και τα σενάρια φουντώνουν στο φόντο νέων στοιχείων που δείχνουν το βάθος της κρίσης και την αδυναμία του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου να τη διαχειριστεί αποτελεσματικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ, για την Ελλάδα προβλέπεται ύφεση της τάξης του 3% για το 2011 και επιστροφή στην αναιμική ανάπτυξη το 2012, με ρυθμό 1,1%. Σε ό,τι αφορά την ανεργία, αναμένεται να κινηθεί στο 14,8% το 2011 και στο 15% το 2012. Για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη έχει σταθεροποιηθεί και προβλέπει για το 2011 ρυθμούς της τάξης του 4,4% και το 2012 4,5%. Για τις ΗΠΑ προβλέπει ανάπτυξη 2,8% το 2011 και 2,9% το 2012 και για την Ιαπωνία 1,4% το 2011 και 2,1 το 2012. Ωστόσο, στην έκθεσή του το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη δεν είναι αρκετή, ώστε να επιφέρει μια αισθητή μείωση της ανεργίας, ιδίως στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Με δεδομένα τα παραπάνω, ανάλυση της «Thomson Reuters» (International Financing Review) χαρακτηρίζει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ως αναπόφευκτη, σημειώνοντας ότι το ερώτημα είναι το πότε θα γίνει και όχι αν θα γίνει. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», διπλωμάτες της ΕΕ αναμένουν πως το αργότερο στα μέσα του επόμενου έτους η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια και ως πιθανή εναλλακτική λύση θεωρείται το «κούρεμα» του χρέους.

Αντίθετα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Economist», η διέξοδος της ελληνικής οικονομίας δε βρίσκεται στην αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά στην πώληση της γης και της κρατικής περιουσίας. Ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», προκρίνει τη λύση του ανασχεδιασμού του ελληνικού χρέους, αποφεύγοντας το «κούρεμα», διατηρώντας την ονομαστική αξία των ομολόγων στο 100%, επεκτείνοντας τη διάρκεια αποπληρωμής των ομολόγων περισσότερο από 10 χρόνια και μειώνοντας τα επιτόκια κοντά στο 3%.

Σπρώχνουν τις ανατροπές

Πάντως, οι εκπρόσωποι της ΕΕ απορρίπτουν στις επίσημες δηλώσεις τους το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και προσανατολίζουν τη συζήτηση στην αποφασιστική εφαρμογή των αντιλαϊκών ρυθμίσεων και των αντεργατικών μέτρων που προωθούν κυβέρνηση - ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι «υπενθυμίσαμε στις ελληνικές αρχές ότι είναι σημαντικό να επιμείνουν στους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα τα επόμενα χρόνια». Ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν, υπογράμμισε ότι «αποκλείουμε την αναδιάρθρωση. Εχουμε ένα ισχυρό πρόγραμμα και εργαζόμαστε στη βάση αυτού του προγράμματος, το οποίο στηρίζεται σε προσεκτική ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους».

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι το πακέτο των 110 δισ. ευρώ και η επιμήκυνση που έχει δοθεί στην αποπληρωμή των ελληνικών δανείων είναι αρκετή.

Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν σε συνέντευξή του στους γερμανικούς «Financial Times» δείχνει στην ελληνική κυβέρνηση το δρόμο των ακόμα μεγαλύτερων περικοπών στους μισθούς των εργαζομένων, υποστηρίζοντας: «Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανταγωνιστικότητα. Το δείχνουν εξάλλου και οι τεράστιες αυξήσεις των μισθών με την εισαγωγή του ευρώ. Το πρόβλημα του χρέους μπορεί να επιλυθεί εάν η Ελλάδα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης».

Προσφυγή της Πορτογαλίας στην τρόικα

Αίτημα για βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπέβαλε την περασμένη Τετάρτη η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Πορτογαλίας. Απαντώντας στο αίτημα της Πορτογαλίας, η ΕΕ ζήτησε την εφαρμογή ενός προγράμματος λιτότητας που θα πρέπει να ψηφιστεί από την πορτογαλική Βουλή στα μέσα του Μάη.

Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, το «πακέτο» διάσωσης για την Πορτογαλία θα διαμορφωθεί στα 80 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 54 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης και τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν από το ΔΝΤ. Το «πακέτο» αναμένεται να «κλειδώσει» επισήμως στις 16 Μάη. Ο διευθυντής του ΕΤΧΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, διευκρίνισε ότι η πρώτη δόση του δανείου θα μπορούσε να απελευθερωθεί εντός δέκα ημερών.

Ως προϋπόθεση για την παροχή δανείων, η Πορτογαλία θα πρέπει να εφαρμόσει σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και να προωθήσει άγριες αντιλαϊκές ρυθμίσεις. Οπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Καταρχήν θα πρέπει να αρχίσει μια σκληρή προσαρμογή του φορολογικού συστήματος. Δεύτερον, θα πρέπει να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας, ενώ παράλληλα θα πρέπει να φιλελευθεροποιηθεί η αγορά εργασίας».

Επιβεβαιώνοντας ότι τα δάνεια ΕΕ - ΔΝΤ δίνονται στα κράτη με τη δέσμευση ότι οι αστικές κυβερνήσεις θα εφαρμόσουν άμεσα τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και καταβαράθρωση των εργατικών δικαιωμάτων, ο Β. Σόιμπλε, υπογράμμισε ότι «οι κανόνες είναι σαφείς. Οποιος ζητά τη βοήθεια των εταίρων της ευρωζώνης, θα πρέπει να λάβει εκείνα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για τη μείωση του ελλείμματος, γιατί το έλλειμμα είναι αυτό που τους έφερε στο σημείο να ζητήσουν βοήθεια». Ακόμα, σύμφωνα με τον Φιλανδό υπουργό Οικονομικών, Γιέκρι Κατάινεν,«το νέο πακέτο λιτότητας που θα συνοδεύσει την ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Πορτογαλία, θα είναι πολύ πιο σκληρό από εκείνο που καταψήφισε η Βουλή».

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες, εκβιάζοντας και το λαό της χώρας, δήλωσε ότι ελπίζει «αυτή τη φορά, να επιδειχθεί η συνείδηση του ανωτάτου συμφέροντος που είναι το καλό της χώρας και να στηριχτεί η προσπάθεια της κυβέρνησης στη δύσκολη διαπραγμάτευση που είναι κρίσιμη για το μέλλον της Πορτογαλίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ