Τρίτη 12 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΕΛΛΑΔΑ
Κοινή άσκηση στα χνάρια των αγωγών

Ξεκίνησε στις 3 και ολοκληρώνεται στις 14 Απρίλη

Γεγονός που υποδηλώνει στρατιωτική παρουσία για «προστασία» γεωστρατηγικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή και αποτυπώνει τους αντίστοιχους συσχετισμούς αποτελεί η τριμερής (ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδα) αεροναυτική άσκηση «Noble Dina 11», που ξεκίνησε στις 3 και ολοκληρώνεται στις 14 Απρίλη.

Η άσκηση εξελίσσεται στα χνάρια του αγωγού που σχεδιάζει το Ισραήλ για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Αν. Μεσόγειο στην Ευρώπη, μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας και ειδικότερα νότια του Καστελόριζου, στα νοτιοανατολικά όρια του FIR Αθηνών και με κατεύθυνση από τη Σούδα της Κρήτης προς τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Χάιφα του Ισραήλ.

Στην άσκηση παίρνουν μέρος 8 πλοία επιφανείας, 2 υποβρύχια, όπως και αεροσκάφη και ελικόπτερα. Η εν λόγω άσκηση μέχρι τον προηγούμενο χρόνο διεξαγόταν από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, από φέτος όμως συμμετέχει και η Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του Τελ Αβίβ, στο πλαίσιο της «στρατηγικής συνεργασίας» που αναβαθμίστηκε μεταξύ των δυο χωρών. Το σενάριο της άσκησης, εκτός από συνεργασία στην έρευνα και διάσωση, περιλαμβάνει και επεισόδια με αντιαεροπορικές επιχειρήσεις και προστασία ναυτικών δυνάμεων.

Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ θα έχει συνέχεια, που εκτός από ασκήσεις περιλαμβάνει συνεκπαιδεύσεις στελεχών, αλλά και εκατέρωθεν μετασταθμεύσεις πολεμικών αεροσκαφών, δηλαδή του Ισραήλ σε ελληνικά αεροδρόμια και της Ελλάδας σε ισραηλινά αεροδρόμια, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο το κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Αν. Μεσόγειο όπου η Τουρκία διεκδικεί αναβάθμιση του περιφερειακού ιμπεριαλιστικού της ρόλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ