Τρίτη 12 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΤΗΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ»
Πλατιά ανταπόκριση σε όλη τη χώρα

Από τη βιβλιοπαρουσίαση στην Πάτρα. Στο βήμα ο Γ. Μαργαρίτης
Από τη βιβλιοπαρουσίαση στην Πάτρα. Στο βήμα ο Γ. Μαργαρίτης
Μαζική ήταν η προσέλευση σε μια ακόμα εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», που διοργανώνονται αυτήν την περίοδο με ιδιαίτερη επιτυχία σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ. Χθες το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε «Η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ 1946-1949» και «Η 3η Συνδιάσκεψη της ΚΕ του ΚΚΕ 10-14 Οκτώβρη 1950».

Η παρουσίαση έγινε από τον Φάνη Παρρή, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, στο χώρο όπου αυτές τις ημέρες εξελίσσεται η έκθεση με φωτογραφίες από τη «Δράση του ΔΣΕ 1946 - 1949 και τη Ζωή της Πολιτικής Προσφυγιάς». Η έκθεση, την οποία διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ολοκληρώνεται την Παρασκευή 15 Απριλίου και λειτουργεί καθημερινά από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.

Μελετάμε τη στρατηγική του ΚΚΕ

Οπως είπε ο Φ. Παρρής, «το βιβλίο "Η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ" εγκαινίασε μια ολόκληρη σειρά εκδόσεων προβολής του ηρωικού αγώνα του ΔΣΕ. Ακολούθησαν η έκδοση σε φωτογραφική αναπαραγωγή του Περιοδικού "Δημοκρατικός Στρατός", καθώς και δεκάδες βιβλία αναμνήσεων που επίσης αποτέλεσαν και αποτελούν πολύτιμη πηγή άντλησης μαρτυριών και στοιχείων της καθημερινής ζωής και πάλης των μαχητών και των μαχητριών του ΔΣΕ.

Στιγμιότυπο από τη βιβλιοπαρουσίαση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Στιγμιότυπο από τη βιβλιοπαρουσίαση στη Θεσσαλονίκη
Η κυκλοφορία αυτών των εκδόσεων από τη Σύγχρονη Εποχή, δεν αποτελεί απλώς προσπάθεια ερευνητικής - ιστορικής ανάδειξης των γεγονότων. Στο επίκεντρο της προσπάθειας βρίσκεται η ανάδειξη του ΔΣΕ, ως κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα. Η έκδοση μιας σειράς άλλων ντοκουμέντων όπως η "3η Συνδιάσκεψη" του 1950, τα υλικά της 6ης Ολομέλειας 1956, η Συλλογή με τα Προγραμματικά ντοκουμέντα του ΚΚΕ και η 12η Ολομέλεια του 1968, έχουν σκοπό να συμβάλλουν στη μελέτη της ιστορίας και της εξέλιξης της στρατηγικής του Κόμματος».

Αναφερόμενος ειδικά στην έκδοση των πρακτικών της 3ης Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ, σημείωσε ότι «πρόκειται για ντοκουμέντο του Κομματικού Σώματος που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβρη 1950 στη Ρουμανία και αποτελεί την πρώτη συλλογική αποτίμηση σε αυτό το επίπεδο του αγώνα του ΔΣΕ καθώς και της ΕΑΜικής περιόδου.

Η 3η συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο μετά την έναρξη της πολιτικής προσφυγιάς για το σύνολο των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού. Ετσι το Β΄ Θέμα ασχολήθηκε με τα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων αλλά και την ενεργή ένταξή τους και συμμετοχή στη σοσιαλιστική οικοδόμηση στην Σοβιετική Ενωση και τις Λαϊκές Δημοκρατίες.

Διαβάζοντας τη σχετική εισήγηση και τις ομιλίες, ο αναγνώστης θα έρθει αντιμέτωπος με τις τεράστιες δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπίσουν. Αδιάψευστοι μάρτυρες αυτών των δυσκολιών αλλά και της προσφοράς των σοσιαλιστικών χωρών που τους υποδέχθηκαν, είναι τόσο οι φωτογραφίες της έκθεσης όσο και οι ίδιοι οι πολιτικοί πρόσφυγες και τα παιδιά τους».

Στην Πάτρα


Στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης στην Πάτρα, παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο το βιβλίο του ιστορικού Βασίλη Λάζαρη«Ιστορία του εμφυλίου πολέμου στην Αχαΐα». Στην εκδήλωση, που οργάνωσαν οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» (το βιβλιοπωλείο της ΣΕ λειτουργεί από τις αρχές του έτους στην οδό Κανακάρη 159), κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ.

Ο Γ. Μαργαρίτης προχώρησε σε μια γενική αναφορά για τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ και την προσπάθεια των νικητών να ονομάσουν τους θύτες θύματα και τα θύματα θύτες. Μιλώντας για τη συγκεκριμένη έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», αναφέρθηκε ειδικά στην περιοχή της Αχαΐας και στον άνισο αγώνα που έδωσαν οι δυνάμεις του ΔΣΕ ενάντια στον Εθνικό Στρατό και στις παρακρατικές - παραστρατιωτικές συμμορίες και οργανώσεις.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, ο Β. Λάζαρης διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο του, ενώ προβλήθηκε και βίντεο με στιγμιότυπα από μάχες του ΔΣΕ και επίσημα έγγραφα - ντοκουμέντα από το αρχείο της 3ης Μεραρχίας του ΔΣ Πελοποννήσου, της Κρατικής Ασφάλειας κ.ά.

Σε Τρίκαλα και Καρδίτσα

Οι βιβλιοπαρουσιάσεις της «Σύγχρονης Εποχής», σε συνεργασία με τις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις, συνεχίζονται αυτήν την βδομάδα σε Τρίκαλα και Καρδίτσα. Οι Νομαρχιακές Επιτροπές του Κόμματος διοργανώνουν εκδηλώσεις με θέμα «Μελετάμε την ιστορία μας, βγάζουμε συμπεράσματα, γινόμαστε ικανότεροι στην οργάνωση της ταξικής πάλης για το σοσιαλισμό». Θα παρουσιαστούν οι εκδόσεις «Προγραμματικά Ντοκουμέντα», «3η Συνδιάσκεψη της ΚΕ του ΚΚΕ 10 - 14 Οκτώβρη 1950», «6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ 5-15 Φλεβάρη 1968».

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στα Τρίκαλα, αύριο Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στο «Φρούριο» και στην Καρδίτσα, μεθαύριο Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στην ΤΕΔΚ, με ομιλητή τον Διονύση Αρβανιτάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ