Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξοργιστική επίθεση και προπαγάνδα

Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη νέα φορολογική αφαίμαξη και τη μείωση των μισθών ανακοινώνει μέσα στη βδομάδα η κυβέρνηση

Τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και την επιβολή των σκληρών ταξικών μέτρων στη φορολογία και στους μισθούς δρομολογεί μέσα στη βδομάδα η κυβέρνηση. Οι αντιδραστικές αποφάσεις εξειδικεύτηκαν την Κυριακή και χτες, κατά τη διάρκεια συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα αντιλαϊκά μέτρα στο φορολογικό και στην εισοδηματική πολιτική θα ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και δεν αποκλείεται μετά να υπάρξουν ανακοινώσεις για το Ασφαλιστικό.

«Tο νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο εντός της εβδομάδας, όπως και οι γενικοί άξονες του φορολογικού συστήματος (...) Θα ψηφιστεί πρώτα το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική και αργότερα το φορολογικό νομοσχέδιο», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής.

Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, την Πέμπτη, στην Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, θα έχει στις «αποσκευές» του το σύνολο των αντιδραστικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και θα τα παρουσιάσει μαζί με το «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» στους Ευρωπαίους εταίρους.

Σάρωμα των ορίων συνταξιοδότησης

Στη σύσκεψη της Κυριακής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο, συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας, Χρ. Παμπούκης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Α. Λοβέρδος, και Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. Συζητήθηκαν το Ασφαλιστικό με επίκεντρο την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, οι ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταλήξει στην αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια, αφήνοντας ανοιχτό το «παράθυρο» ακόμα και για τα 68 έτη. Παράλληλα, ετοιμάζει δραστικό πετσόκομμα και των ενδιάμεσων κατηγοριών, με ιδιαίτερη έμφαση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών και στις «πρόωρες» συντάξεις.

Οι σαρωτικές ανατροπές στα ηλικιακά όρια θα συνδυαστούν με μείωση των κρατικών και εργοδοτικών εισφορών στα Ταμεία, που θα φορτωθούν στις πλάτες των εργαζομένων, και την καθιέρωση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος των «τριών πυλώνων». Δρομολογείται επίσης μείωση των συντάξεων που η κυβέρνηση αυθαίρετα προσδιορίζει σαν «υψηλές», ακόμα και με την καθιέρωση «πλαφόν».

Στη χτεσινή σύσκεψη, τα κυβερνητικά στελέχη έθεσαν επί τάπητος τις αλλαγές στο νέο φορολογικό σύστημα, αλλά και τις μειώσεις των μισθών και τις περικοπές των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων που ήδη έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Θ. Πάγκαλος, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο Γ. Πεταλωτής και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής.

Οπως διέρρεαν αμέσως μετά, η κυβέρνηση, μαζί με το «πάγωμα» - επί της ουσίας μείωση - των μισθών, έχει αποφασίσει περικοπές των επιδομάτων από 5% μέχρι 30%, ανάλογα με το μηνιαίο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων.

Δεδομένη θεωρείται η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, που πλέον θα συνδέεται με την προσκόμιση αποδείξεων, ενώ τα κυβερνητικά στελέχη, επιχειρώντας να θολώσουν τα νερά, ισχυρίζονται ότι θα υπάρξει «φοροελάφρυνση» των «μεσαίων εισοδημάτων», αποφεύγοντας βέβαια να δημοσιοποιήσουν τις νέες φορολογικές κλίμακες.

Επιχείρηση υπονόμευσης των κινητοποιήσεων

Στην επιχείρηση υπονόμευσης των λαϊκών κινητοποιήσεων και της δημιουργίας κλίματος «τρομο-λαγνείας» επιδόθηκε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, υποστηρίζοντας προκλητικά: «Τα περιθώρια έχουν στενέψει για ομαδικά συμφέροντα και διεκδικήσεις. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές προέχει το δημόσιο συμφέρον».

Επαναφέροντας το αποπροσανατολιστικό σύνθημα του «δημόσιου συμφέροντος», προκειμένου να συγκαλύψει το περιεχόμενο της ταξικής πολιτικής της υπέρ του κεφαλαίου, η κυβέρνηση επιδιώκει να εμφανίσει σαν «μονόδρομο» την προώθηση της αντιλαϊκής εφαρμοζόμενης πολιτικής.

«Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το νέο ασφαλιστικό σύστημα, το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική, οι ριζικές τομές στον αγροτικό τομέα, αλλά και η γενικότερη λειτουργία του κράτους, αποτελούν πλέον μονόδρομο, για μια Ελλάδα της προόδου και της ανάπτυξης που θα αφήσει πίσω της οριστικά όχι μόνο τη σημερινή κρίση, αλλά και τις χρόνιες αιτίες, τις αγκυλώσεις και τις παθογένειες που την έθρεψαν και τη διόγκωσαν», ισχυρίστηκε χτες ο Γ. Πεταλωτής.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος, με συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση, επιτέθηκε στους δημοσίους υπαλλήλους και γενικότερα στους εργαζομένους, υποστηρίζοντας ότι «η κοινωνία έχει λεφτά, το κράτος δεν έχει». Υπεραμύνθηκε των αντιλαϊκών μέτρων αναφέροντας ότι η συζήτηση «περί προεκλογικών δεσμεύσεων δεν ωφελεί» και δήλωσε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το πρόγραμμά της». Ο ίδιος επιχειρώντας να ποινικοποιήσει τον αγώνα των αγροτών χαρακτήρισε «παράνομες» τις κινητοποιήσεις τους.

Συνεχίζεται το θέατρο

Εξάλλου, με καθημερινά πλέον επεισόδια συνεχίζεται η θεατρική παράσταση που έχει στηθεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σ. Ξυνίδης, κάλεσε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παναγιωτακόπουλο - χαρακτήρισε «νεοφιλελεύθερα» τα μέτρα - να «αναρωτηθεί τι δουλειά έχει σ' αυτό το κόμμα». Απαντώντας ο Γ. Παναγιωτακόπουλος κάλεσε τον Σ. Ξυνίδη «να ασχοληθεί με την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ που παραπαίει και είναι ανύπαρκτο στην κοινωνία».

Ενταγμένη στην επιχείρηση χειραγώγησης του λαού είναι και η προσπάθεια της κυβέρνησης να «εξωραΐσει» τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις μέσα στους κόλπους της ΕΕ συντηρώντας σενάρια για την ανάληψη πρωτοβουλιών Γερμανών και Γάλλων να «διασώσουν την ελληνική οικονομία». Κρύβοντας ότι πίσω από τις «πρωτοβουλίες» υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για την παραπέρα διείσδυση των μονοπωλίων των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών στην ελληνική αγορά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ