Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δεδομένη η στήριξη στα αντιλαϊκά μέτρα

Οχι μόνο προσφέρει συναίνεση στις κυβερνητικές εξαγγελίες, αλλά προτείνει και άλλα μέτρα για να γεμίσουν τα ταμεία της πλουτοκρατίας

Η αυριανή απεργία αποτελεί την καλύτερη απάντηση που μπορεί και πρέπει να δώσει η εργατιά και ο λαός στις δυνάμεις εκείνες που σε κοινό μέτωπο υπηρετούν το κεφάλαιο
Η αυριανή απεργία αποτελεί την καλύτερη απάντηση που μπορεί και πρέπει να δώσει η εργατιά και ο λαός στις δυνάμεις εκείνες που σε κοινό μέτωπο υπηρετούν το κεφάλαιο
Στήριξη στα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα στο Ασφαλιστικό, το Φορολογικό και την εισοδηματική πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση, προσφέρει η ηγεσία της ΝΔ, πιέζοντας ταυτόχρονα για νέα προνόμια και κίνητρα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Υπερθεματίζοντας σταθερά υπέρ του «μονόδρομου» και της «ανάγκης» λήψης σκληρών μέτρων η Ρηγίλλης είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να βάζει γερές πλάτες στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση μέσα στη βδομάδα. Ο ίδιος ο Α. Σαμαράς, μιλώντας χτες το βράδυ στη Βουλή, υπογράμμισε με νόημα πως «αν έχουμε ή όχι το θάρρος να στηρίζουμε ορισμένα μέτρα της κυβέρνησης, παραδείγματος χάριν στην οικονομία, που είναι απαραίτητα για το καλό του τόπου, το έχουμε αποδείξει».

Αν και τα στελέχη της ΝΔ δηλώνουν ότι αναμένουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες για να κρίνουν «κάθε μέτρο συγκεκριμένα», ωστόσο συστρατεύεται απόλυτα με τη συνολική πορεία πλεύσης της κυβέρνησης, επιχειρώντας να διασώσει τα «αντιπολιτευτικά» προσχήματα με την έκφραση διαφωνίας σε επιμέρους μέτρα, όπως η αύξηση στα καύσιμα ή το ΦΠΑ. Μάλιστα, στελέχη της Ρηγίλλης επικαλούνται τα τελευταία γκάλοπ που δείχνουν την πλειοψηφία της «κοινής γνώμης» να επικροτεί τη συναινετική τακτική του προέδρου της ΝΔ, ως έμπρακτη απόδειξη της ορθότητας της πολιτικής που εφαρμόζουν.

Ειδικότερα, δεδομένη θεωρείται η στήριξη της ΝΔ στο πάγωμα των μισθών και των συντάξεων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, στην αύξηση των έμμεσων φόρων (πλην ΦΠΑ και καυσίμων), ενώ ενθαρρύνει και τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό, περιμένοντας ωστόσο από την κυβέρνηση να ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις της.

«Είναι παρά πολύ συζητήσιμη», δήλωσε χαρακτηριστικά χτες (στον «Φλας») ο Κυρ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην πρόταση για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, ενώ όπως είπε συνυπογράφει απόλυτα «το μαχαίρι στις πρόωρες συντάξεις». Ο ίδιος χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσες» τις αλλαγές που δρομολογούνται, σύμφωνα με τις «διαρροές», στη φορολογία. Τη θέση ότι «η χώρα είναι υπό κηδεμονία» και άρα τα αντιλαϊκά μέτρα είναι αναπόφευκτα, υποστήριξε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Χρ. Σταικούρας.

«Ανάσες» στο κεφάλαιο

Από την πλευρά της η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να αναδείξει ως άμεσης προτεραιότητας τη στήριξη του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου με την παροχή ζεστού χρήματος. Το στόχο αυτό υπηρετούν τα μέτρα που προτείνει, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «ανάσες ανάπτυξης».

Σε αυτές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η πλήρης αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, με αρχική μείωση της εθνικής συνεισφοράς και αντίστοιχη αύξησή της μετά το πέρας της κρίσης, η επανενεργοποίηση των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων, η επανενεργοποίηση των ΣΔΙΤ, κίνητρα για αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας με μειώσεις επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, αξιοποίηση των υπολοίπων 13 από τα 15 δισ. του πακέτου εγγυήσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, άμεση αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου - πέρα από τις οφειλές του ΕΣΥ - εν ανάγκη και με κρατικά ομόλογα.

Οπως υπολογίζει η Ρηγίλλης, με τη λήψη των συγκεκριμένων αυτών μέτρων «αυξάνεται η συνολική ζήτηση και δημιουργείται ρευστότητα της τάξης των 25 δισ. στην αγορά», που όπως είναι ευνόητο θα γεμίσει τα ταμεία των κεφαλαιοκρατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ