Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευρω-λιγούρηδες...

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένας «πολιτικός νάνος» που «δεν έχει διαδικασίες δανεισμού τελευταίας καταφυγής», που «δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τις κρίσεις», κι αυτές είναι οι «αδυναμίες της»! Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» και γι' αυτές τις φαιδρότητες - όπως δηλώνει - «μας λένε ευρωσκεπτικιστικές»! Η πραγματικότητα αναποδογυρισμένη. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν εξέφρασε ποτέ κανέναν σκεπτικισμό για την ΕΕ. Αν κάτι εκφράζει διαχρονικά, είναι η στήριξή της από τη σκοπιά της στρατηγικής, η σθεναρή υπεράσπισή της, ο εξωραϊσμός της εικόνας της στο λαό. Ο,τι ακριβώς επιχειρεί να κάνει και ο Αλ. Τσίπρας σ' αυτή του τη συνέντευξη.

Γιατί, κάθε άλλο παρά «νάνος» είναι το ευρωενωσιακό οικοδόμημα των μονοπωλίων. Γίγαντας άγρυπνος φρουρός των συμφερόντων του κεφαλαίου είναι, που τσακίζει με τη στρατηγική του το δίκιο των λαών. Και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, τον υπερασπίζεται ως τέτοιο. Συσκοτίζοντας στο λαό τη διέξοδο, που βρίσκεται στην πάλη εναντίον του και ενάντια στα θεμέλια των διακρατικών του ενώσεων, όπως είναι και η ΕΕ. Αντ' αυτού, προτείνει αγώνα για αλλαγή των συσχετισμών στο πλαίσιο της ευρωένωσης. Λέει ο Αλ. Τσίπρας: «Στην Ευρώπη υπάρχουν διαμορφωμένοι συσχετισμοί. Και με βάση τους συσχετισμούς αυτούς, καθορίζονται και οι κεντρικές πολιτικές και οικονομικές επιλογές. Σήμερα που το πάνω χέρι το έχουν οι τραπεζίτες, η κρίση αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία να προωθηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη η κοινωνική οπισθοδρόμηση».

Το κεφάλαιο θα έχει πάντα το πάνω χέρι στην ΕΕ των μονοπωλίων, την οποία συνέδραμε και ο ΣΥΝ ψηφίζοντας τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η στρατηγική αυτού του ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος δεν καθορίζεται από μια «καλή» ή «κακή» κυβέρνηση, αλλά από τα συμφέροντα του κεφαλαίου, το οποίο σαν τάξη υπηρετεί. Γι' αυτό και ο αντιλαϊκός του χαρακτήρας δεν πρόκειται να αλλάξει, μέχρι να το τσακίσει η λαϊκή πάλη και να του αφαιρέσει την εξουσία από τα μονοπώλια. Κάτι τέτοιο όμως είναι μακριά και ενάντια στη στρατηγική των οπορτουνιστών, που κάνουν ό,τι περνά απ' το χέρι τους για να αποτρέψουν τη ριζοσπαστικοποίηση των εργατικών λαϊκών αγώνων.

Συμπληρώνει παρακάτω ο Αλ. Τσίπρας: «Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατότητα να επιβιώσει η οικονομία της χώρας έξω από το ευρώ (...) με συντονισμένους αγώνες (...) μόνο έτσι αλλάζουν οι συσχετισμοί (...) ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι επιθυμούν την έξοδό μας από το ευρώ (...) αυτό είναι στον αντίποδα της δικής μας στρατηγικής». Νυν υπέρ πάντων η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Και γι' αυτήν πρέπει να κριθεί και να καταδικαστεί απ' το λαό που σήμερα είναι σε θέση να δει πιο καθαρά τι σημαίνει ΕΕ, ποιους υπηρετεί και εναντίον ποιων επιτίθεται.


Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ