Παρασκευή 29 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Αναγκαία και ρεαλιστικά αιτήματα

Πρόοδος είναι να καρπώνεται ο εργαζόμενος τα επιτεύγματα της επιστημονικοτεχνικής εξέλιξης, τόνισε στην ομιλία του ο εισηγητής του Κόμματος

Παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου του Κόμματος, ο εισηγητής Γιώργος Μαυρίκος, αναφέρθηκε στη ρεαλιστικότητα των αιτημάτων που προβάλλει το ΚΚΕ, λέγοντας ότι «σήμερα η επιστημονικοτεχνική επανάσταση, η ραγδαία είσοδος των αποτελεσμάτων της επιστήμης και της τεχνικής στην παραγωγική διαδικασία έχει δώσει μεγάλες δυνατότητες. Και γεννιέται το ερώτημα: Ολες αυτές τις δυνατότητες, ποιος θα τις καρπωθεί; Μέχρι σήμερα τις καρπώνεται το κεφάλαιο και τα κέρδη, σε βάρος πάντα των εργαζομένων.

Και λένε: "Μα, είναι λογικό να προτείνετε να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης;". Βεβαίως, εμείς λέμε ότι είναι αναγκαίο. Γιατί είναι ρεαλιστικό να πάει το όριο ηλικίας στα εβδομήντα; και δεν είναι ρεαλιστικό σήμερα, με αυτή την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, με αυτά τα χαρακτηριστικά που λίγο πριν υπογραμμίσαμε, να μην επωφελείται, να μην κερδίζει ο εργαζόμενος; Γιατί είναι πρόοδος να μειώνεται η σύνταξη, είναι πρόοδος και ρεαλιστικό το 70% των συνταξιούχων να παίρνει σύνταξη κάτω από 500 ευρώ και είναι παραλογισμός αυτό που λέει το ΚΚΕ, ότι δεν μπορεί να υπάρχει σύνταξη κάτω από 1.120 ευρώ;».

Ο Γ. Μαυρίκος έκανε εκτεταμένη αναφορά στο θέμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων λέγοντας ότι «υπάρχει ένα έγκλημα διαρκείας, μια λεηλασία. Υπάρχει ένας μεγάλος μύθος που τον έχουν οικοδομήσει χρόνια και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις της ΝΔ, μαζί με τα όργανά τους, τα "παπαγαλάκια" τους, τους οργανισμούς που κάθε φορά διορίζουν, μαζί με όλο αυτόν τον ορυμαγδό που αρχικά σημειώσαμε, που αποτελεί αυτή την αντεργατική συμμαχία, ότι το πρόβλημα στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι οικονομικό. Μεγάλο παραμύθι, μεγάλο ψέμα, μεγάλη υποκρισία»...

Οπως είπε, αιτία του προβλήματος είναι «πολιτικές, είναι στρατηγικές του κεφαλαίου» και με στοιχεία παρέθεσε τη διαχρονική ληστεία των αποθεματικών από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, πάντα για λογαριασμό του κεφαλαίου, και κατέληξε λέγοντας: «Προσθέστε την εισφοροδιαφυγή του 2008, που είναι 7 δισεκατομμύρια, τα οφειλόμενα των εργοδοτών, που είναι 7,5 δισεκατομμύρια, τα οφειλόμενα του Δημοσίου, που είναι 11 δισεκατομμύρια. Αυτά είναι τα νούμερα»!..

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέληξε σημειώνοντας ότι «υποστηρίζουμε πως πρέπει να καταργηθεί κάθε διάταξη που επιτρέπει το τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές και χρηματοοικονομικά προϊόντα. Υποστηρίζουμε ότι πρέπει να γίνει αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων, με την τοποθέτησή τους μονάχα σε τίτλους του Δημοσίου και με εγγυημένη απόδοση. Υποστηρίζουμε ότι πρέπει σε αυτές τις συνθήκες με αυτή τη λογική της πρότασής μας να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα εξήντα και στα πενήντα πέντε και αντίστοιχα στα βαρέα και ανθυγιεινά, γιατί μέσα από αυτήν την πολιτική γίνεται κατορθωτό η σύνταξη να γίνει στο 80% των αποδοχών του τελευταίου μήνα πριν τη συνταξιοδότηση του κάθε εργαζόμενου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ