Παρασκευή 29 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Δωρεάν παροχές Υγείας για όλους

Τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα, με ευθύνη της πολιτικής του δικομματισμού, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ

Στο φλέγον θέμα των κλάδων Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων αναφέρθηκε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου, περιγράφοντας την υποβάθμισή τους προς όφελος των συμφερόντων του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Οπως τόνισε, «ο κλάδος Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, ήδη, έχει αυτονομηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα κρατικά νοσοκομεία έχουν, ήδη, αυτονομηθεί από τις κρατικές επιχορηγήσεις. Λιγότερο από το 10% είναι η συμμετοχή του κράτους στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Λιγότερο από το 8% είναι η συμμετοχή του Κρατικού Προϋπολογισμού στα έσοδα των κρατικών νοσοκομείων. Ναι, το 75% έως και 90% των εσόδων των κρατικών νοσοκομείων είναι πληρωμές ασφαλιστικών ταμείων. Η άμεση συμμετοχή των ασφαλισμένων σε πληρωμές στα κρατικά νοσοκομεία έχει φτάσει, ήδη, το 8%».

Παράλληλα, έθεσε το ρητορικό ερώτημα: «Ποιος φταίει για το γεγονός ότι από τους 323 μαστογράφους, μόνο 52 είναι σε κρατικές δομές; Ποιος φταίει που από τους 159 αξονικούς τομογράφους, μόνο 48 είναι σε κρατικές δομές; Ποιος φταίει που από τις 109 "γ-κάμερες" σπινθηρογραφήματος, μόνο οι 38 είναι σε κρατικές δομές; Οι μαγνητικοί τομογράφοι και οι υπερηχοτομογράφοι κατά τα τρία τέταρτα ανήκουν σε επιχειρηματικά και κερδοσκοπικά δίκτυα. Το 55% των ετήσιων εισπράξεων που έχουν είκοσι δύο επιχειρηματικοί όμιλοι Υγείας είναι από πληρωμές ασφαλιστικών ταμείων».

Ο Νίκος Παπακωνσταντίνου ολοκλήρωσε, σημειώνοντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι «τα πολιτικά συνθήματα περί αυτοτέλειας των νοσοκομείων, περί οικονομικής ανταποδοτικότητας του συστήματος, περί αποκέντρωσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι η χρυσόσκονη και η ομίχλη της κερδοφορίας των ορεκτικών ποσοστών κέρδους στη διαχείριση του ανθρώπινου πόνου και της ανημπόριας μπροστά στην αρρώστια. Η φιλανθρωπία, η επίδειξη φαρισαϊκής ευαισθησίας, τα δίκτυα της κοινωνικής ευαισθησίας είναι το βελούδινο γάντι μιας ατσάλινης αντιλαϊκής επιχειρηματικής στρατηγικής, που είτε ξεφωνημένα είτε κομψά αρμέγει τα ασφαλιστικά ταμεία και άμεσα τους ίδιους τους εργαζόμενους και βιοπαλαιστές».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ