Παρασκευή 29 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι προτάσεις του ΚΚΕ απαντούν στην καρδιά του ζητήματος

Απάντηση στην τρομοκρατική προπαγάνδα της κυβέρνησης για τα Ταμεία και τα ασφαλιστικά δικαιώματα έδωσε στην ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Το σχέδιο νόμου που καταθέτει το ΚΚΕ απαντάει στην καρδιά του ζητήματος. «Δε σας συμφέρει γι' αυτό δεν το δέχεστε, καθαρά πράγματα, διότι σημαίνει ότι πρέπει να πάρετε χρήμα από κάποιους και να το δώσετε σε πολλούς. Να πάρετε από τους λίγους και να δώσετε στους πολλούς, γιατί αυτή είναι η πολιτική σας και μην τρομοκρατείτε το λαό ότι διαλύεται το ασφαλιστικό σύστημα».

Αυτό τόνισε χτες στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στη συζήτηση της πρότασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος για τη διασφάλιση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Υπογράμμισε ότι ο αγώνας των εργαζομένων πρέπει «να σας αναγκάσει να λύσετε τα ζητήματα και να μην είναι πρόβλημα του λαού. Εσείς πρέπει να νιώσετε τρομοκρατημένοι από την αδικία που υπάρχει, από ένα κίνημα διογκούμενο, και όχι να νιώθει φόβο ο λαός για να κάνει συνεχώς ανώφελες και επιζήμιες θυσίες».

Δεχόμαστε, είπε η Αλ. Παπαρήγα, ότι τα πράγματα είναι κρίσιμα. Αλλά είναι κρίσιμα γιατί υπάρχει αντεργατική, αντιλαϊκή, αντιασφαλιστική πολιτική και γιατί το «μάρμαρο» της κρίσης πρέπει να το πληρώσει ο λαός και κανένας άλλος.

Η οικονομική κρίση, τόνισε, είναι μια αφορμή για την κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της προηγούμενης με μεγαλύτερη επιτάχυνση σε μεγαλύτερο βάθος και πλάτος και στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Δικομματική συνενοχή

Εμείς, συνέχισε, κατ' αρχήν απορρίπτουμε ριζικά όλα τα επιχειρήματα που έφερνε η προηγούμενη και φέρνει και η σημερινή κυβέρνηση για τις αιτίες που το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, έτσι που λέγεται ότι τα επόμενα δύο χρόνια δε θα μπορεί να καταβληθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός και όλες οι παροχές, και θα φτάσουμε στο σημείο επειδή δεν υπάρχει «σάλιο» να μην πληρώνονται ούτε οι συντάξεις.

Δε δεχόμαστε την αιτία, είπε η Αλ. Παπαρήγα, και αυτό είναι και πάρα πολύ βασικό. Και γι' αυτό καταθέσαμε και επανακαταθέτουμε και τώρα το σχέδιο νόμου. Για να πούμε και να αποδείξουμε ότι υπάρχουν λύσεις. «Αυτό που προτείνουμε εμείς δεν είναι καμία επαναστατική λύση, αλλά τουλάχιστον αντιμετωπίζει τις βασικές αιτίες από τις οποίες προκλήθηκε η κατάσταση που προκλήθηκε στα ασφαλιστικά ταμεία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι και ο τρόπος με τον οποίο πάει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα δείχνει τις βαθύτερες προθέσεις της, και είπε:

«Ποιος έχει δικαίωμα να παραγράψει τα οφειλόμενα στα ασφαλιστικά ταμεία με κάθε τρόπο και με κάθε μορφή από το 1950 και μετά; Εδώ φτάσατε στη δεκαετία του '50 και αργότερα στη δεκαετία του '60 σε απαλλαγές των ασφαλιστικών εισφορών των εξαγωγέων για να τονωθούν οι εξαγωγές, με αποτέλεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία να χάνουν. Μέχρι και για την τουριστική ανάπτυξη και για να γίνουν τα πρώτα μεγάλα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, σε μια στροφή που ήθελαν να πάρει ο τουρισμός, πλήρωσε το ΙΚΑ».

Επομένως, συνέχισε, τις βαθύτερες αιτίες τις ξέρουμε - τις αναγράφουμε στο σχέδιο νόμου και τις αναγνωρίζουν, αν θέλετε, τυπικά και όλα τα κόμματα - πώς δηλαδή ληστεύθηκαν τα αποθεματικά, είτε με 0% επιτόκιο, είτε με χαμηλότερο επιτόκιο, με την εισφοροδιαφυγή, με τη «μαύρη εργασία», με τις απολύσεις, κλπ. Αλλά και με το γεγονός ότι δε δινόταν η κρατική επιχορήγηση με επάρκεια. «Εννιά δισ. ευρώ είναι μόνο το τελευταίο χρέος του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία! Επομένως εμείς δεν μπορούμε να πάμε σε αυτή τη λογική», είπε η Αλ. Παπαρήγα.

Σχολιάζοντας τα όσα λέγονται, ότι κυριότερη αιτία του προβλήματος είναι η γήρανση του πληθυσμού και το ότι άλλαξε η αναλογία ανάμεσα στον εργαζόμενο και στο συνταξιούχο, παρατήρησε ότι αυτό είναι και παμπάλαιο επιχείρημα, «με την έννοια ότι και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης το έλεγε. Ευκαιρία, λοιπόν, για να επιπέσουν πάνω στην εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών ή για να αναφερθούν σε ορισμένους κλάδους - που δεν ήταν και το κύριο βάρος στα ασφαλιστικά ταμεία - που έπαιρναν σύνταξη νωρίτερα».

Η κλοπή με παραδείγματα

Και εδώ υπάρχει ένα θέμα, συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζοντας: «Οταν ένας δουλεύει, για παράδειγμα, από 20 χρόνων, όταν συμπληρώσει 30 και 35 χρόνια δουλειάς γιατί δεν πρέπει να πάρει σύνταξη; Δηλαδή, πρέπει να φτάσει στο όριο; Πού δηλαδή πρέπει να φτάσει;». Οταν - υπογράμμισε - υπάρχουν ένα εκατομμύριο ανασφάλιστοι - και δεν είναι ανασφάλιστοι μόνο οι μετανάστες - βεβαίως η αναλογία ανάμεσα στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους γίνεται δυσμενής.

Η Αλ. Παπαρήγα κατήγγειλε ότι με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα υπάρξει μείωση των συντάξεων μέσα από τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης και έφερε δύο συγκεκριμένα παραδείγματα: Ενας εργαζόμενος ο οποίος έχει χρονιάτικες αποδοχές 19.000 το χρόνο, και έχει δουλέψει 34 χρόνια, από το 1975 μέχρι και το 2009, με τον προηγούμενο τρόπο υπολογισμού, δηλαδή με την καλύτερη πενταετία, θα έπαιρνε σύνταξη 1.364,75 ευρώ. Με τον καινούριο υπολογισμό θα πάρει 878,31 ευρώ, δηλαδή θα έχει μείωση της σύνταξης κατά 35%. Αυτή είναι η λύση που προτείνει η κυβέρνηση, είπε.

Στη συνέχεια έφερε και δεύτερο παράδειγμα, σύμφωνα με το οποίο ένας εργαζόμενος που έχει μηνιαίο μισθό 1.485 ευρώ για το ίδιο διάστημα και έχει 8.500 ένσημα - στο προηγούμενο παράδειγμα ήταν πάνω από 9.000 ένσημα - με τον παλιό υπολογισμό θα έπαιρνε τη «μεγάλη» σύνταξη, την πολύ προκλητική, των 715,63 ευρώ και με τον καινούριο υπολογισμό θα πάρει 487,33 ευρώ, δηλαδή θα έχει 32% μείωση. «Αυτή τη διάσωση των ασφαλιστικών ταμείων προτείνετε;» ρώτησε η Αλ. Παπαρήγα.

Για τη βασική σύνταξη είπε ότι με τα 4.500 ένσημα με τον προηγούμενο υπολογισμό ήταν 486 ευρώ, τα οποία θα γίνουν τώρα 350 ευρώ και από εκεί και πέρα πάμε στα επαγγελματικά ταμεία, κάτι που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και κυρίως θα αυξηθούν οι εισφορές των εργαζομένων. Θα πάμε, συνέχισε, και στον τρίτο πυλώνα που είναι ο καθαρά ιδιωτικός τομέας, που ξέρουμε πώς πληρώνει και ξέρουμε ότι έχει χειροτερέψει τις παροχές στους εργαζομένους.

Χτύπημα σε γυναίκες και αγρότες

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατήγγειλε την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών και αναφερόμενη στους αγρότες που αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις τόνισε: «Ο αγρότης κατά κανόνα επισήμως δε δουλεύει από τα 18 έως τα 65; Δουλεύει και παραπάνω! Τι σύνταξη είχε μέχρι τώρα ο αγρότης που δουλεύει τόσα χρόνια; Σκεφθείτε πού θα πάει τώρα η βασική σύνταξη! Αγροτική σύνταξη θα γίνει για όλους». Υπενθύμισε δε ότι ενώ αυξήθηκε η ασφαλιστική εισφορά των αγροτών στον ΟΓΑ το αντίκρισμα στη σύνταξη ήταν μόλις 30 ευρώ το μήνα.

Αναφερόμενη στα ασφαλιστικά ταμεία υπογράμμισε ότι δε βρίσκονται σε καλή κατάσταση αλλά αυτό οφείλεται στη ληστεία και στην αντιασφαλιστική πολιτική, και τόνισε: «Ανακαλύψατε το μεγάλο πρόβλημα ότι φεύγουν μαζικά οι εργαζόμενοι στο δημόσιο. Ποιος τους διώχνει από το δημόσιο - και τις γυναίκες - μια ώρα αρχύτερα; Δεν τις διώχνει μια ώρα αρχύτερα η αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης;».

Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα επικαλέστηκε επιστημονική έκθεση, σύμφωνα με την οποία εάν ασφαλίζονταν όλοι οι εργαζόμενοι με 300 ημερομίσθια το χρόνο θα αυξάνονταν τα αποθεματικά του ΙΚΑ (τα χρηματικά αποθέματα) κατά 40%, και αναρωτήθηκε:

«Γιατί δηλαδή δεν είναι αυτός ο δρόμος της αντιμετώπισης του προβλήματος αλλά είναι αντιμετώπιση να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, να διαχωριστεί η σύνταξη σε βασική, προνοιακή και όλα τα άλλα όπου ο καθένας θα πρέπει να βάζει από την τσέπη του;».

Κατήγγειλε ακόμα ότι από τη στιγμή που περικόπτονται ασφαλιστικά δικαιώματα, οι επιχειρηματίες θα πάρουν 4 δισ. ευρώ και ένα μεγάλο μέρος αυτών αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ