Παρασκευή 29 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε ρόλους εσωτερικής καταστολής

Κοινή είναι η ευθύνη και των δύο εταίρων του δικομματισμού για την εκτροπή του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες, αντί να προσανατολίζονται στην αποτροπή και την απόκρουση της όποιας εξωτερικής απειλής, εκπαιδεύονται σε ρόλους εσωτερικής κατασταλτικής δύναμης, σύμφωνα με όσα επιτάσσουν τα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Η εκπαίδευση παραστρατιωτικών ομάδων με την ταμπέλα των «απόστρατων», όπως κατέγραψε τις προηγούμενες μέρες το ρεπορτάζ του «Ρ», είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού τα τελευταία χρόνια προωθείται με ταχύτατους ρυθμούς η προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων να αντιμετωπίσουν τον... εχθρό λαό και το ριζοσπαστικό του κίνημα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν γίνει τόσο επί ημερών κυβερνήσεων ΝΔ όσο και επί ημερών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο την καταστολή του «εσωτερικού εχθρού». Ορισμένες από αυτές τις ασκήσεις είναι και οι παρακάτω:

-- Στις 11 του Σεπτέμβρη 2008 πραγματοποιήθηκε η άσκηση του Ευρωστρατού με την επωνυμία «ΕΥΡΩΠΗ-ΙΙ/2008», στο Πεδίο Ασκήσεων Ασκός - Προφήτης του Νομού Θεσσαλονίκης, όπου στρατιωτικές δυνάμεις (στρατονόμοι) καταδίωκαν, για τις ανάγκες του σεναρίου της άσκησης, «διαδηλωτές» που κρατούσαν πανό με το σύνθημα «EU go home», δηλαδή «Ευρωπαϊκή Ενωση έξω από εδώ». Ηταν μια άσκηση της «Ομάδας Μάχης» (HELBROC) που έχει συγκροτηθεί υπό ελληνική ηγεσία στο πλαίσιο της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο.

-- Στις 29 του Ιούλη 2008 πραγματοποιήθηκε στη Νέα Πέραμο Αττικής άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων για αποστολές εντός των πόλεων, που παραπέμπει σε ρόλους εσωτερικής κατασταλτικής δύναμης. Τις αποστολές αυτές τις ονομάζουν «Στρατιωτικές Επιχειρήσεις σε Αστικό Εδαφος» (ΣΕΑΕ) και σύμφωνα με το ΓΕΣ «διεξάγονται εναντίον εχθρού που μπορεί να έχει αναμειχθεί με ομάδες πολιτών».

-- Στις 13-15 του Ιούνη 2006, στο 951 Τάγμα Στρατονομίας στου Παπάγου, έγινε άσκηση «αντιμετώπισης διαδηλωτών που διαδήλωναν κατά του ΝΑΤΟ και ένας αριθμός τους επιχείρησε να περάσει την πύλη του στρατοπέδου». Ο ισχυρισμός που είχε προβληθεί τότε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ήταν πως η άσκηση αναφερόταν στην αντιμετώπιση διαδηλωτών που θα επιχειρούσαν να μπουν σε ελληνικό στρατόπεδο στα πλαίσια των εκτός ελληνικών συνόρων «ειρηνευτικών αποστολών».

-- Η πρώτη άσκηση καταστολής διαδηλώσεων από ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκε στις 13 του Μάρτη 2002, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, στη Βέροια, στα πλαίσια άσκησης του Β' Σώματος Στρατού, για την προετοιμασία των «ειρηνευτικών» αποστολών για την αντιμετώπιση «ατάκτων ομάδων» αμάχων πολιτών.

Τα παραπάνω είναι μια επιβεβαίωση πως στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιείται εκπαίδευση σε ρόλους κατασταλτικής δύναμης, ώστε ν' ανταποκρίνονται στο δόγμα περί αντιμετώπισης των λεγόμενων ασύμμετρων απειλών, στις οποίες συγκαταλέγονται το λαϊκό κίνημα και οι αντιιμπεριαλιστικές του κινητοποιήσεις. Η ανάθεση ρόλων κατασταλτικής δύναμης στις Ενοπλες Δυνάμεις είναι κάτι που συνδέεται με την ίδια τη φύση και την αποστολή τους, όπως τη θέλουν και την έχουν ορίσει τα κέντρα εξουσίας της άρχουσας τάξης και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση). Αυτός είναι και ο πρώτος λόγος για τον οποίο οι επικίνδυνες εξελίξεις πρέπει να βρουν απέναντί τους σύσσωμο το λαϊκό κίνημα.


Κ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ