Τρίτη 12 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις μυλόπετρες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Τα σχέδια της κυβέρνησης να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για λογαριασμό της αστικής τάξης στην περιοχή παρουσίασε χτες ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ

Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης καμιά σχέση δεν έχει με τα πραγματικά συμφέροντα του ελληνικού και των άλλων λαών στην περιοχή
Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης καμιά σχέση δεν έχει με τα πραγματικά συμφέροντα του ελληνικού και των άλλων λαών στην περιοχή
Τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί και επιδιώκει να αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο, ανέδειξε η χτεσινή ενημέρωση των συντακτών από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα.

Το κυβερνητικό στέλεχος επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιμπεριαλιστική ενσωμάτωση των Δ. Βαλκανίων, ενώ επίμονα μίλησε για την ανάγκη διευθέτησης του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Οπως ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός, ανέβαλε την προγραμματισμένη για τις 19 του μήνα επίσκεψή του στη γειτονική χώρα.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Δ. Δρούτσας είπε ότι «στόχος και δέσμευση της νέας κυβέρνησης είναι να κατακτήσει η Ελλάδα και πάλι τη θέση της στο διεθνές στερέωμα, να βάλουμε τέλος στην αδράνεια του παρελθόντος και να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, η κυβέρνηση άλλαξε το δυσμενές για τη χώρα σκηνικό με «κινήσεις γρήγορες και αποφασιστικές», ώστε να σταλούν τα απαραίτητα μηνύματα και στους γείτονες και τους εταίρους μας.

Είναι φανερό ότι στις παραπάνω «κινήσεις» η κυβέρνηση εντάσσει την υπερδραστηριοποίησή της ώστε στη βάση των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων και σχεδιασμών που υπάρχουν για την ευρύτερη περιοχή, να κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα με τις γειτονικές χώρες. Αυτούς τους σχεδιασμούς η ελληνική πλευρά τους έχει εντάξει στη λεγόμενη «Ατζέντα 2014» για τα Βαλκάνια.

Χωρίς απάντηση η επιστολή Ερντογάν

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι από την πρώτη στιγμή η Αθήνα έστειλε το μήνυμα πως «επιθυμεί σχέσεις φιλικές, ειρηνικές, σχέσεις κοινού μέλλοντος, ανάπτυξης και συνεργασίας με τον τουρκικό λαό, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας». Αυτό το μήνυμα αξιοποιήθηκε πολιτικά άμεσα από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, ο οποίος με επιστολή του στον Ελληνα ομόλογό του κατέγραψε λεπτομερώς τις διεκδικήσεις της Αγκυρας και ζήτησε διμερή εφ' όλης της ύλης διάλογο, πέρα και έξω από τα υπάρχοντα προβλήματα που πρέπει να διευθετηθούν, όπως είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας.

Ο Δ. Δρούτσας προσπάθησε να συντηρήσει την αυταπάτη ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα κρίνει την εξέλιξη της αντιπαράθεσης προς όφελος της Ελλάδας. Οπως ισχυρίστηκε, η Ελλάδα υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά «χωρίς λευκές επιταγές», καθώς η Τουρκία «πρέπει να δείξει τον καλό της εαυτό» και να συμμορφωθεί πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Κάτι τέτοιο, είπε, είναι «προς το δικό της όφελος και προς όφελος της Ευρώπης».

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, είπε ότι η ανακήρυξη της Κωνσταντινούπολης σε πολιτιστική πρωτεύουσα μπορεί να ήταν μια καλή ευκαιρία, αλλά αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή (το ερχόμενο Σαββατοκύριακο) η επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στην Αθήνα αποτελεί προτεραιότητα. Πέραν των δυσκολιών του προγράμματος, πάντως, διπλωματικοί παράγοντες, υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση, κάνει πλέον ό,τι μπορεί για να αποφύγει αυτό το διάστημα συναντήσεις με την τουρκική ηγεσία, καθώς είναι υποχρεωμένη να απαντήσει τελικά στην πρόσκληση Ερντογάν για εφ' όλης της ύλης διάλογο.

Ο Δ. Δρούτσας, πάντως, εξήγησε ότι η στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας αποτελεί ακόμα και σήμερα «ένα χρήσιμο εργαλείο για την εξωτερική μας πολιτική απέναντι στη γειτονική χώρα, αρκεί να το αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά» και κατέληξε λέγοντας ότι «ο στόχος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο παραμένει και αν χρειαστεί θα φτάσουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Μεγαλοστομίες για ΠΓΔΜ

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Δ. Δρούτσας είπε ότι «ακολουθείται επιθετική διπλωματία, με πρωτοβουλίες». «Το δείξαμε αυτό, ότι η Ελλάδα προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με ανοιχτό μυαλό και εποικοδομητική διάθεση», αλλά και με ξεκάθαρη θέση για την «εθνική κόκκινη γραμμή, την ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων» (erga omnes) ισχυρίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός.

Πρόσθεσε ότι στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Δεκέμβρη «αποκαταστήσαμε την πραγματικότητα, καταστήσαμε σαφές ότι προϋπόθεση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι η λύση στο πρόβλημα της ονομασίας, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην ηγεσία των Σκοπίων ότι με καθαρή πολιτική βούληση μία λύση είναι εφικτή. Δυστυχώς, οι αρχικές αντιδράσεις του Γκρούεφσκι δεν εμπνέουν αισιοδοξία».

Είναι φανερό ότι κάτω από τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης κρύβεται η αδιέξοδη εμμονή στην ονοματολογία, αλλά και η επί της ουσίας συμφωνία με τους εταίρους στην ΕΕ να πάρει παράταση το ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μέχρι να αποδώσουν οι διμερείς επαφές που προτίθενται από κοινού να αναθερμάνουν Ελλάδα και ΠΓΔΜ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ