Τρίτη 12 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΣΥΝ
Συμπόρευση επί της ουσίας

Ανέγγιχτος ο πυρήνας της αντιδραστικής μεταρρύθμισης από την «κριτική» τους πάνω στις εξαγγελίες της κυβέρνησης

Η συναίνεση που δίνουν στα κυβερνητικά σχέδια τα κόμματα που δεν αμφισβητούν τη στρατηγική του κεφαλαίου, πρέπει να απαντηθεί αγωνιστικά από τους εργαζόμενους
Η συναίνεση που δίνουν στα κυβερνητικά σχέδια τα κόμματα που δεν αμφισβητούν τη στρατηγική του κεφαλαίου, πρέπει να απαντηθεί αγωνιστικά από τους εργαζόμενους
Μονόδρομο θεωρεί την αντιδραστική μεταρρύθμιση του κρατικού μηχανισμού που φέρει την κωδική ονομασία «Καλλικράτης» η ηγεσία της ΝΔ, διατηρώντας ωστόσο αποστάσεις ασφαλείας, κυρίως για ψηφοθηρικούς λόγους, όσον αφορά τον τρόπο εφαρμογής της.

Η «κριτική» που ασκεί η Ρηγίλλης στο κυβερνητικό σχέδιο εξαντλείται στο ότι είναι γενικόλογο και δεν αποσαφηνίζει μια σειρά κρίσιμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κατανομή πόρων και αρμοδιοτήτων. «Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι απολύτως αναγκαία για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε», επισημαίνεται στη δήλωση του αρμόδιου τομεάρχη Εσωτερικών Χρ. Ζώη, χαρακτηρίζοντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες ως «έκθεση ιδεών με δηλώσεις προθέσεων και τεχνάσματα επικοινωνιακά».

Επικρίνει την κυβέρνηση, γιατί δεν ανέφερε τίποτα για την παράλληλη μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει στο «σκληρό πυρήνα» του κράτους, καθώς και ότι γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στους πόρους και την «χωρική κατανομή των νέων δήμων». «Τελικά ο κ. Παπανδρέου μάς μίλησε για το θεσμικά αυτονόητο, χωρίς να μιλήσει για την ουσία», τονίζεται στη δήλωση.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, από τη μια παραδέχθηκε ότι η «μεταρρύθμιση» αυτή είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ και μάλιστα είχε συμφωνηθεί με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, αλλά από την άλλη επιχείρησε να «δικαιώσει» την επιλογή της για αναστολή της υλοποίησή της εξαιτίας της κρίσης λέγοντας ότι χρειάζονται επιπλέον πόροι. Τους πόρους αυτούς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα τους αναζητήσει με πρόσθετη φορολογία και πρόσθετα τέλη, εκτίμησε, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα επιβάλουν νέες φορολογίες, νέα τέλη, δηλαδή θα περάσουν φορομπηχτικούς μηχανισμούς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να βγάλει η κυβέρνηση Παπανδρέου από πάνω το βάρος το οικονομικό, το οποίο αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει».

Στη λογική της «εποικοδομητικής κριτικής» και της «προγραμματικής αντιπολίτευσης» κινούνται και οι ανακοινώσεις που εξέδωσαν ΛΑ.Ο.Σ. και ΣΥΝ αναφορικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί «διοικητικής μεταρρύθμισης» και σχεδίου «Καλλικράτης». Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. επικεντρώνει στο ότι «οι πολλές και συχνές μεταβολές στο διοικητικό χάρτη της χώρας μάλλον προσθέτουν παρά αφαιρούν προβλήματα» και ρωτάει «με ποια λεφτά θα χρηματοδοτήσουν αυτή τη νέα "αρχιτεκτονική", της οποίας η εφαρμογή θα έχει δυσβάσταχτο κόστος;».

Από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ επισημαίνεται ότι «ο ΣΥΝ πιστεύει ότι προτάσεις που δεν παρέχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σαφείς αρμοδιότητες, επαρκείς πόρους, συμμετοχικές και διαφανείς διαδικασίες και ένα δημοκρατικό και δίκαιο εκλογικό σύστημα, που είναι η απλή αναλογική, δε συμβάλλουν θετικά στην αλλαγή που έχει ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ