Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Αγωνιστικό κάλεσμα συσπείρωσης και δράσης στο λαό και τη νεολαία

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, πέρσι τον Δεκέμβρη, διαχώρισε το νεολαιίστικο ποτάμι διαμαρτυρίας από τη δράση των λεγόμενων αντιεξουσιαστών και τις προβοκατόρικες ενέργειες από κέντρα και μηχανισμούς που έδιναν πάτημα στην κυβέρνηση να εντείνει την καταστολή, με στόχο το χτύπημα του οργανωμένου εργατικού λαϊκού Κινήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, δύο μέρες μετά τη δολοφονία του 15χρονου, οι Οργανώσεις του Λεκανοπεδίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργάνωσαν μαζική, μαχητική και περιφρουρημένη διαδήλωση στο κέντρο της πόλης. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Το πλαίσιο που βάζει το Κόμμα είναι συγκεκριμένο. Είναι ανάγκη να αναπτυχθούν λαϊκοί αγώνες που θα αγγίζουν όλο το φάσμα της κυρίαρχης πολιτικής, από την έξαρση της κρατικής καταστολής και βίας μέχρι τα οικονομικά και κοινωνικά αιτήματα της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού, της νεολαίας, των γυναικών, ενάντια στην τεράστια επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους.

Σε ανακοίνωση της, η ΚΕ του ΚΚΕ, την Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2008 σημείωνε, μεταξύ άλλων:

«Οι κινητοποιήσεις είχαν ως υπόβαθρο τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, τον αυταρχισμό, την κρατική καταστολή, την αγανάκτηση της νεολαίας, την αγωνία και την αβεβαιότητα για το αύριο».

Σε άλλο σημείο τόνιζε: «Η δολοφονία του μαθητή είναι συνέχεια της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια ενάντια στους εργάτες και εργάτριες στους τόπους δουλειάς, με τους συνεχείς εκβιασμούς και εκφοβισμούς, ενάντια στους μετανάστες θύματα της εκμετάλλευσης και των πολέμων, ενάντια στους φοιτητές και σπουδαστές, στους μαθητές και τις μαθήτριες που διώκονται, γιατί διεκδικούν δημόσια δωρεάν Παιδεία. Είναι η ίδια η μήτρα του συστήματος που δημιουργεί τα θύματα της εργοδοτικής ασυδοσίας και αδιαφορίας, τους νεκρούς εργάτες και εργάτριες.

Η τυφλή βία των κουκουλοφόρων γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί από το αστικό κράτος, την κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να ανακόψει το ογκούμενο κύμα δυσαρέσκειας και λαϊκής παρέμβασης που αναπτύσσεται. Ο πυρήνας τους έχει διαμορφωθεί στους κόλπους του κράτους, από θύλακες μέσα και έξω από την Ελλάδα και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ, και όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, σε κάποια φάση είναι δυνατόν να ξεφύγουν και από τον έλεγχο των αρχικών εμπνευστών τους».

Ανάπτυξη οργανωμένου εργατικού λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ «απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα συσπείρωσης και δράσης στο λαό και στη νεολαία του, για την ανάπτυξη ενός οργανωμένου, ισχυρού και περιφρουρημένου εργατικού - λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος, για να αποκρούσουμε τη νέα σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση που εξαπολύουν στα λαϊκά δικαιώματα η κυβέρνηση και η ΕΕ, με τη συναίνεση της ΝΔ. Για να μην πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, όπως πλήρωσε με βαριές θυσίες την υψηλή ανάπτυξη - κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων...

Το μαζικό αγωνιστικό ξέσπασμα που εκδηλώθηκε πριν από ένα χρόνο, ως απάντηση στη δολοφονία του 16χρονου μαθητή, παρά και ενάντια στο κλίμα τρομοκρατίας που διαμόρφωσε η φανερή κρατική καταστολή και η προβοκατόρικη δράση διάφορων κέντρων και μηχανισμών, προσφέρεται για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων από το λαό και τη νεολαία....

Αποκαλύφθηκε ότι οι μηχανισμοί του συστήματος έχουν έτοιμα σχέδια για την αντιμετώπιση των λαϊκών αγώνων. Αποδείχτηκε ότι είναι αδίστακτοι στη χρησιμοποίηση μέσων και μεθόδων. Εκτός από την ωμή κρατική βία, χρησιμοποιούν και αξιοποιούν την προβοκάτσια και τον αντικομμουνισμό, προκειμένου να τρομοκρατήσουν, να συκοφαντήσουν και να ματαιώσουν τη ριζοσπαστικοποίηση των νεανικών λαϊκών συνειδήσεων. Να παγιδεύσουν το οργανωμένο λαϊκό, ταξικό κίνημα ή να πάρουν νέα μέτρα καταστολής σε βάρος του...

Η βία γεννιέται πρώτα απ' όλα εκεί που παράγεται ο πλούτος από τους εργαζόμενους και που τον ιδιοποιούνται οι καπιταλιστές που έχουν την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής. Αυτά πρέπει να ανήκουν σε όλη την κοινωνία. Βίαιη είναι η δράση όλων των επιχειρηματικών ομίλων, ο ανταγωνισμός τους για να κυριαρχήσουν στην αγορά, να ληστέψουν περισσότερο το λαό. Αυτή η δράση τους γεννάει και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις.

Αυτή τη βία μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνο το οργανωμένο, ταξικό και περιφρουρημένο εργατικό - λαϊκό κίνημα που δεν σκύβει το κεφάλι ούτε είναι ευάλωτο στους μηχανισμούς του συστήματος. Το κίνημα που έχει ως οδηγό την αρχή: "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη".

Την καπιταλιστική βαρβαρότητα μπορεί να την ανατρέψει μόνο μια ισχυρή λαϊκή αντιμονοπωλιακή συμμαχία που θα έχει στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την κατάργηση της ελευθερίας των καπιταλιστών να εξουσιάζουν και να εκμεταλλεύονται το λαό. Αυτό το κίνημα και η συμμαχία μπορεί να συγκροτηθεί από την ανάπτυξη της λαϊκής και νεανικής πάλης που ξεκινά από τους χώρους δουλειάς, τις λαϊκές συνοικίες, τους χώρους εκπαίδευσης και που οργανωμένα και ασυμβίβαστα αντιπαλεύει όλες τις πτυχές της αντιλαϊκής πολιτικής, που διεκδικεί την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών και στοχεύει και επιδρά στη ριζοσπαστικοποίηση των συνειδήσεων, στην αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων.

Τα λαϊκά στρώματα και ειδικά οι νέοι, οι νέες, πρέπει να απορρίψουν τις κολακείες και τα καλέσματα κομμάτων, όπως του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζουν ως αντίθετες προς το σύστημα δράσεις, οι οποίες μόνο το σύστημα δεν ενοχλούν. Και την ίδια στιγμή υπερασπίζονται την αστική νομιμότητα και συκοφαντούν την ταξική και πραγματικά επαναστατική δράση, συμμετέχουν και δικαιολογούν τους κοινωνικούς διαλόγους της εξαπάτησης και της υποταγής και δεν τολμούν ούτε με λόγια να αναφέρουν την κατάργηση του καπιταλιστικού κέρδους. Αντίθετα, υιοθετούν και υποστηρίζουν τα ψεύδη και τις συκοφαντίες σε βάρος του σοσιαλισμού που ανατράπηκε στην Ευρώπη.

Το ΚΚΕ καλεί τη νεολαία και το λαό να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι, να δυναμώσουν και να περιφρουρήσουν τους αγώνες τους.

Η μαζική, οργανωμένη, λαϊκή αντεπίθεση πρέπει να είναι η απάντησή μας στον πόλεμο που έχουν κηρύξει η πλουτοκρατία, η κυβέρνηση, η ΕΕ, η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματά στις τελευταίες εναπομείνασες κατακτήσεις που είχε το λαϊκό κίνημα στις προηγούμενες δεκαετίες...».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ